Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

8 najukusnijih domaćih brendova hrane za 2018. godinu koji su masovno dostupni

supermarketi-hrana

Dakle, na ovoj listi nema nekih od najboljih hrvatskih proizvoda. Nema Chiavalonovih, Belićevih, Ipšinih ni Salvelinih ulja, jer se ta ulja ne prodaju u supermarketima. Nema Damjanovićeva kulena, jer se taj briljantni kulen prodaje samo u rijetkim Damjanovićevim dućanima. Nema Kumparičke, najbolje hrvatske manufakture sira, jer se ti genijalni istarski sirevi ne mogu gotovo nigdje kupiti.

Ovo je lista proizvoda koje možete nabaviti u samoposluživanjima ili u relativno širokoj vlastitoj maloprodaji, a koji kvalitetom i okusom zaista zadovoljavaju visoke foodie standarde. Ova lista svjedoči o rastu kvalitete proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

1. Veronika, Desinić

Veronika nema najbolje sireve, ni najbolje jogurte, ni najbolje vrhnje u Hrvatskoj. Veronika, nadalje, proizvodi vrhnje za kuhanje, koje uživa opravdano ozloglašeni status u svakoj ozbiljnoj kuhinji. No, Veronika je u većini svojih proizvoda dobra, autentična, simpatična i uglavnom prirodna. I s takvim se konceptom uspjela proširiti Zagrebom i jednim dijelom Hrvatske, dokazujući da razmjerno masovni svježi mliječni proizvodi više nisu monopol velikih mliječnih industrija. Baš zbog toga smatramo da Veronika zaslužuje prvo mjesto na listi široko dostupnih hrvatskih foodie brendova. Ta privatna mljekara polako mijenja stvarnost hrvatske proizvodnje hrane. Usput govoreći, njihova je sirutka briljantna , a i korisna.

2. Cromaris, Rovinj

Cromaris Hrvatima omogućuje da svakodnevno jedu bijelu svježu ribu po prihvatljivim cijenama. Cromarisov potencijalni utjecaj na zdravu prehranu hrvatskih građana upravo je nemjerljiv. Osim toga, Cromarisove svježe orade i brancini masovno se izvoze. Riječ je o jednom od najuspješnijih hrvatskih izvoznih prehrambenih projekata.Naposljetku, i sušeni brancini i orade sasvim su korektni.

3. Ol Istria. Laguna, Poreč

Ol Istria iz godine u godinu proizvodi maslinova ulja koja spadaju među stotinjak najboljih na svijetu. I sva se ta ulja mogu kupiti u supermarketima. Koliko još gastro proizvoda koji spadaju među stotinjak najboljih na svijetu (po stranim, a ne domaćim ocjenama) možete svakodnevno nabaviti u susjedskom samoposluživanju?

4. Baranjka, Belje, Baranja

Sva tri glavna Baranjkina proizvoda, slanina, sušena Baranjska kobasica i debeli Baranjski kulen, predstavljaju izvrsnu vrijednost za novac s obzirom na kvalitetu i posve ručnu izradu. Zaista je rijetko vrijedno vidjeti da se toliko masovna roba proizvodi rukom, i da se dimi na prirodnom drvenom dimu. Prijeđe li Baranjka doista na meso crne slavonske svinje, njihovi bi se sadašnji kvalitativni standardi mogli pretvoriti u ozbiljnu gastronomsku charcuterie.

5. Gligora, Pag

Gligora je najnagrađivanija hrvatska sirana, čije se kriške i koluti sira mogu kupiti i u Sparu i u Konzumu i u sve brojnijim Gligorinim trgovinama po zagrebačkim tržnicama. Stariji Gligorini sirevi su briljantni i zaista svjetski vrijedni, dok su i oni mladi dovoljno ukusni da bi zavrijedili pozornost zahtjevnijih potrošača.

6. Zarja, Kerestinec

Zarjine male rajčice jedine su rajčice koje kupujemo izvan sezone. Ova kerestinečka firma osnovana prije dvadesetak godina, danas je prisutna u skoro svim boljim samoposluživanjima, ali i u gourmet restoranima i hamburger barovima. Njeni proizvodi baš uvijek imaju okus po rajčicama, a ne po pIastici i vodi kao golema većina uvoznih izvansezonskih rajčica. Zarjin je problem grozno brendiranje. Tko god da je smišljao nazive njihovih rajčica nema osobiti osjećaj ni za masovno komuniciranje ni za hrvatski jezik.

7. Špin, Laguna

Poput Gligore, Špin proizvodi velike količine raznih sireva uglavnom neintervencionističkom metodom, pa onda ti sirevi dobivaju visoka svjetska priznanja. Pa se onda režu na cjenovno prihvatljive kriške, pa se masovno prodaju u supermarketima. Pred Špinom , kao i pred Gligorom, stoji ozbiljan izazov. Početi proizvoditi sireve koji su stari tri i više godina. Svatko tko je probao četverogodišnji ili šestogodišnji parmigiano zna o čemu govorimo.

8. ABC sir, Belje

ABC je sir valjda jedina stvar koju u supermarketu možete kupiti za šest ili sedam kuna, a koja osvaja svjetska prvenstva. Naime, na World Champion Cheese Contestu u Sjedinjenim Državama, ABC sir s vlascem lani je osvojio treće mjesto s čak 99,5 od 100 bodova, u konkurenciji 2595 kremastih sireva iz 22 zemlje. Ondašnji Agrokorov marketing taj je sjajan rezultat prilično slabo iskomunicirao. ABC sir postoji valjda milijun godina, a njegov prestižni položaj u toj tržišnoj kategoriji ne samo da nije ugrožen, nego se čak širi ulaskom u lance supermarketa koji su inače izravni konkurenti Konzumu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.