Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miksologija je dobila istaknuto mjesto na najvažnijem gastronomskom događaju u Hrvatskoj. Svi kokteli Chef’s Stagea

chefs-stage-kokteli (1)

Na gastronomskom kongresu Chef’s Stage, koji će se u ponedjeljak i utorak održati u Šibeniku, miksologija će dobiti značajno mjesto. Hrvatska scena craft barova u zadnje je dvije godine stvorila jedan od vitalnijih segmenata hrvatske gastronomske ponude. Nova generacija talentiranih barmena donijela je entuzijazam i ambicije u barove, barem u nekim gradovima poput Zagreba ili Splita, podigla ugostiteljske standarde i turističku ponudu. S obzirom na smjer u kojemu se kreću trendovi na svjetskoj sceni craft koktela, miksologija bi trebala biti sve važniji dio gastronomije, što na nekim mjestima, poput zagrebačkih restorana Noel i Time, već i jest. Od otvaranja kongresa do closing partyja, na brodovima, radionicama i gala večerama, hranu i kuhanje pratit će kokteli. 

Vedran Gulin

Prvoga dana Chef’s Stagea jedna od glavnih tema je foraging. Foraging je uvijek bio dio miksologije, štoviše, prikupljanje divljeg, samoniklog bilja na neki je način ugrađeno u temelje povijesti kokela, još u vrijeme kad su poboljšavanjem svojstava i ukusa ljekovitih pripravaka nastajali prvi tonici, bitteri, herbalni likeri i slično. Danas je foraging važan ekološki aspekt miksologije i važan dio potrage za novom filozofijom i identitetom. Lokalnost, razvoj tehnika pripreme sastojaka, održivost, udarne su teme današnje industrije craft koktela, foraging je u tom kontekstu puno više od storytellinga. Na koji način, prvoga će dana na masterclassu o foragingu u pićima i koktelima demonstrirati barmen Vedran Gulin, dok će slovenska cheficaAna Roš održati masterclass o foragingu u kuhanju na otočiću Ročni.

Gulin će kreirati i koktel za večeru istog dana u restoranu Pelegrini na kojoj će uz Anu Roš kuhati i Luka Košir i Sebastian Franko. Baza koktela na masterclassu i na ovoj večeri biti će The Botanist gin koji je uz osnovne gin sastojke temeljen na 22 samonikle biljke sa otoka Islay u Škotskoj i koji umjesto “perfect serve” filozofije koju obično destilati zastupaju potiče konzumente na istraživanje i kombiniranje sa lokalnim samoniklim sastojcima.

 

Na večeri koju u utorak u Pelegriniju priređuju chefovi Maksut Askar, Jackson Wu, Rudi Štefan i slastičar Robert Hromalić, pairing koktele uz sve sljedove na bazi Macallan whiskyja radi Filip Pleteš. Na brodu Casablanca i svim partyjima bameni Ivan Knežević (suosnivač Most Unusual Gardena prvog zagrebačkog gin bara specijaliziranog za ginove), Josip Nikolić i Tomislav Biluš radit će koktele s lokalnim inspiracijama na bazi Hendrick’s gina, Monky Shouldera, William Grant i Glenfiddich whiskyja… Chef’s Stage je najambiciozniji i najozbiljniji međunarodni gastronomski događaj dosad organiziran u Hrvatskoj. Stoga je za hrvatsku barsku scenu izuzetno važno da se u Šibeniku u kontekstu hrvatske kuhinje, terroira i vinske industrije, prezentiraju i kokteli i alkoholna pića.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.