Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na zahtjev Europske komisije uvodi se isticanje broja kalorija na vinima?

vino-kalorije

Najveći vinarski lobi u institucijama Europske unije, Comite Européen des enterprises vins, predao je svoj prijedlog označavanja količine kalorija na vinima. CEEV predstavlja više od 7000 europskih vinara i 23 nacionalna udruženja vinara koji čine 90 posto izvoza vina iz EU ili 8 milijardi eura prometa godišnje. Inicijativu za isticanje nutricionističkih podataka na vinskim etiketama pokrenula je skupina organizacija za javno zdravstvo na čelu s britanskim Kraljevskim društvom za javno zdravstvo. Nakon burne rasprave vinara i tih organizacija, Europska komisija je u ožujku 2017. vinarima dala 12 mjeseci da nađu način označavanja kalorija na vinima. CEEV jeu ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu predstavio svoj prijedlog.

Kalorije se na vinima ne moraju označavati jer prema EU propisima alkoholna pića s više od 1,2 posto alkohola ne moraju imati označen broj kalorija na ambalaži. Neke kompanije, poput vlasnika Penfoldsa Treasury Wine Estatesa, Pernod Ricarda i Diagea svejedno navode broj kalorija na etiketama. Ali kada je o vinima riječ stvari se kompliciraju, prvenstveno zbog troškova. Vino je živi proizvod, količina alkohola, ostatka šećera kod pjenušaca i niz drugih faktora koji utječu na količinu kalorija, mijenjaju se od berbe do berbe i bitno se razlikuju od vina do vina. Troškovi obveznih testiranja značajno bi opteretili vinare. “Devedeset posto europske industrije vina čine male i srednje tvrtke. Molim Europsku komisiju da u razmatranju ovog pitanja pokuša uravnotežiti interese potrošača i proizvođača vina,” rekao je glavni tajnik CEEV-a Dr Ignacio Sánchez Recarte. Prema prijedlogu CEEV-a kalorije bi na vinima trebale označavati kao “energija”, a količina kalorija na temelju 100ml vina. Ovako izgledaju primjeri:

Brut pjenušac E= 301kJ/72kcal (za 100ml)
Likersko vino (vermut, bermet i sl.) 20% ABV E= 670kJ/160kcal (boca, 0,75l)
Likersko vino (vermut, bermet i sl.) 20% ABV E= 402kJ/96kcal (boca 0,60l)

Očekivano, organizacije koje su pokrenule inicijativu za označavanje kalorijske vrijednosti vina, tvrde da CEEV-ovi prijedlozi više skrivaju nego što otkrivaju stvarne nutritivne vrijednosti vina i kritiziraju prijedlog udruženja da vinari ovo pitanje riješe QR kodovima na etiketama koji bi vodili na web stranice vinarija gdje bi bili podaci o kalorijama u vinima. “Predlažemo da se vinarima ostavi izbor žele li količinu kalorija isticati na etiketama ili na drugi način,” rekao je Sanchez Recarte.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.