Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinodol je na dobrom putu da postane gastronomski vrijedan

vinodol-skuta

Premda o Vinodolu često pišemo, jer je riječ o najpopularnijem restoranu u centru Zagreba, već ga dugo nismo ocjenjivali. Vinodol smo uvijek doživljavali kao masovnu hranionicu, kojoj je dolazak chefa konzultanta Zdravka Tomšića dao dodanu vrijednost. Ta se dodana vrijednost u prvih godinu dana manifestirala na dva načina. Prvo, Vinodolova je hrana, kako o teksturama i okusima tako i u prezentaciji, postala znatno manje rustikalna. Drugo, Zdravko Tomšić i Mario Čepek (također chef konzultant), počeli su razvijati inteligentan, populistički nacionalni jelovnik kojem je konceptualni, ne sadržajni, najbliži uzor legendarna bečka Plachutta, s tim da je Vinodolov katalog recepata neusporedivo opsežniji.

Uvođenjem bogatog tjednog jelovnika umjesto dnevne karte, Vinodol je stvorio prostor za promoviranje treće faze svog gastronomskog uspona.  Kroz tjedne menije, koji sadrže dvadesetak jela, Vinodol je u svoj rukopis počeo uvoditi recepte primjerene malim konobama poput Tramerke u Voloskom, a ne restoranima koji poslužuju više stotina obroka dnevno. Rukopis primorskih konoba autoritativni je Vinodolov argument na aktualnom tjednom meniju, koji vrijedi do srijede.

U ponedjeljak smo ručali izvrsnu torticu od skute, čija se kiselkasto slana kremoznost odlično uklopila s hrskavim i bogatom podlogom od badema, lješnjaka i heljde, te sa slatkom marmeladom od ljutike. Tortica je, nažalost, imala jednu pogrešku. Listovi kadulje, koji se serviraju na skuti, morali su biti preprženi; sirovi kaduljini listovi nisu osobito ukusni ni ugodni. 

Kiselo slatka marinada od malih mola s motarom i slanutkom spada među najbolja jela koja smo uopće probali u Vinodolu. Ovi oslići na savor pokazuju kako se tradicionalna hrana iz malih konoba može prilagoditi velikim restoranskim formatima i kako može restorane koje smatramo pomalo rutinskim, učiniti neobično uzbudljivim. Zapravo, na cijelom velikom aktualnom Vinodolovom meniju jedino rutinsko i dosadno jelo jest piletina Holstein. Okej, jasno je da skoro svaki jelovnik mora sadržavati i piletinu. Međutim, Holstein je već predugo demodiran i s boljim mesom. Zagrebački Vinodol ovih mjeseci ulazi u novu fazu, koja bi ga od popularne gostionice mogla pretvoriti u zanimljivu destinaciju nacionalne gastronomije.

Vina s redovite karte nisu osobito interesantna, ali su zato dvotjedne promocije pojedinih vinarija ili uvoznika najčešće vrlo dobro pogođene, te predstavljaju odličnu vrijednost za novac.

 

VINODOL
Teslina 10, Zagreb

HRANA-4/ 5  VINA 3/5  VINSKA KARTA 4/5 (vinske promocije)  SERVIS -4/5  AMBIJENT -4/5  TERASA 3/5 (interijer)
sve kreditne kartice


Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.