Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SVJETSKA PREMIJERA – Probali smo Bijeli Stagnum, novo bijelo vino Frana Miloša. Apsolutno je senzacionalan.

milos

Okej, ne znamo hoće li se Milošev rukatac iz 2017 .godine zaista zvati Bijeli Stagnum. To je zasad samo naša sugestija. Ovo prilično nevjerojatno vino zasad još nema ni ime ni etiketu. No, mislimo da je Bijeli Stagnum dobro ime zato što je Stagnum, onaj crni, u devedesetim godina stubokom promijenio južnohrvatsko vinarstvo, stvarajući kategoriju domaćeg kultnog vina, koji su kasnije mnogi epigoni zloupotrebljavali.
Milošev rukatac iz lanjske berbe mogao bi, pak, dramatično promijeniti dalmatinsku scenu bijelih vina, pa stoga smatramo da je Bijeli Stagnum optimalno ime. Rukatac iz 2017. prvo je bijelo vino Frana Miloša poslije petnaestak ili više godina, kad je najznačajniji pelješki i dalmatinski vinar buteljirao jednu ne odveć uzbudljivu bijelu kupaž od koje je brzo odustao.

Projekt Miloševa rukatca pripremao se godinama, uključujući i nekoliko probnih berbi koje nisu komercijalizirane. Grožđe dolazi s nekih od najboljih položaja iz vinograda za Stagnum u Ponikvama. Rukatac je pobran 18. kolovoza rano ujutro, maceriran je 30 sati, izgleda kao punokrvni oranž i ima relativno visoku kiselinu (5,7 grama). Na nosu je prvo pun slatkog, prezrelog žutog voća, da bi se zatim u čaši razvili mirisi kadulje, ružmarina i lavande, s lanolinskim okvirom tipičnim za brojna vrhunska macerirana bijela vina. Bijeli je Stagnum u ustima strahovito moćan, karakteran, kiselo sladak, ekspresivan, s vrlo dugim završetkom i s fenomenalnim, električnim kiselim okvirom,  I usput je gotovo elegantan, s tek ponešto rubova: Marjan Simčič vjerojatno bi rekao da ovom vinu treba još godinu i pol u velikim drvenim bačvama. No, zaokruživanje Bijelog Stagnuma doći će s vremenom. Njegova prva verzija, međutim, neusporedivo je značajna zato što je pokazala, napokon, da južna Hrvatska može proizvesti beskompromisno, univerzalno veliko bijelo vino. Nažalost, napunjeno je svega 800 buteljki.

 

Gastropreporuka Kao i neki drugi veliki oranži poput Gravnerovih i Podveršičevih, Milošev rukatac gastronomski je polivalentan: slaže se i uz vrhunsku bijelu ribu i uz velike rakove, ali i uz odležane krvave steakove

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.