Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na radionici Vinartova Grand Tastinga probali smo vertikalu Ivana Dolca. Berba 2005. je izvrsna i trebalo bi je ponovno pustiti u prodaju

ivan-dolac-tasting

U zagrebačkom hotelu Double Tree by Hilton ovog se vikenda održavaju vinske radionice koje najavljuju Vinartov Grand Tasting, jednu do važnijih hrvatskih vinskih smotri, koja se idući vikend 2. i 3. ožujka priređuje u galeriji Lauba. U subotu navečer nazočili smo vertikalnom kušanju hvarskog Ivana Dolca Poljoprivredne zadruge Svirče koja posluje u okviru Badela 1862. Kušanje je, kompetentno kao i obično, vodio Darko Lugarić, Agavin sommelier i jedan od vodećih stručnjaka za hrvatska vina. Zanimljivo je da se u dvorani na drugom katu Hiltona u već ledenu subotnju večer okupilo čak pedesetak ljudi, entuzijastički zainteresiranih za okuse i arome odležanog hvarskog plavca.

Na jučerašnjem kušanju ivana Dolca, vina koje je dobilo ime po poznatom hvarskom vinorodnom položaju, posluženo je pet berbi od 2010. do 2003. Prvo i najmlađe vino, i jedino koje se trenutno nalazi na tržištu, doima se još vrlo mlado, svježe, umjereno voćno, bez tercijarnih nota ali i bez zelenih tanina, što je gotovo neobično s obzirom na kišnu godinu. Berba 2007, favorit većine nazočnih, posjeduje dosta dramatičan bouquet koji spaja tipične arome otočnih plavaca, poput šljive i crnog bobičastog voća, s onim specifičnim mirisom vruće ljetne zemlje, inače karakterističnim za vrhunske pelješke plavce.

Ivan Dolac iz 2007. godine spada među vina koja lako dobivaju visoke ocjene na slijepim kušanjima, jer svojim intenzitetom iskaču među drugim vinima. Nama se, ipak, puno više svidjela berba 2005. Ivan Dolac iz 2005. koju je gospodin Lugarić ispravno okarakterizirao kao “normalnu” berbu (za razliku od kišne 2010. ili izrazito vruće 2003.) elegantno je i zaokruženo vino, čiji svi elementi stoje u skoro perfektno balansiranom odnosu. Ono je glatko, s fino granuliranim zrelim taninima, s diskretnim ali prepoznatljivim elementima čokolade, dima, ali i tamnog voća, i s lijepom svježinom koja ovom Ivanu Dolcu omogućuje još barem pet do šest godina dobrog života. Možda i više. Elegancija i ravnoteža dvije su značajke koje je kod plavca vrlo teško postići, zbog specifičnog dozrijevanja te sorte, koja na jednom grozdu može imati i prosušene i nezrele bobice. Utoliko su elegantni plavci još vredniji.

Berba 2004. donekle asocira na 2005. ali s manje intenziteta i karaktera. Posljednje vino koje smo u subotu kušali, Ivan Dolac iz 2003. poprimio je snažne balzamične note, kao i ponešto aroma karakterističnih za prošek (suhi rogači, suhe smokve, crna čokolada). Čini nam se da bi se taj petnaestogodišnji plavac fino slagao s čokoladnim, naravno, ne preslatkim desertima, ili s cigarama. Vertikalno kušanje pet berbi iz prvih deset godina ovog stoljeća, pokazalo je da Ivan Dolac posjeduje srednjoročni potencijal uspješnog dozrijevanja. Neka od ovih vina, koja su stigla iz arhive PZ Svirče, a prije svega 2005. i 2007. godinu, ponovo bi trebalo pustiti u distribuciju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.