Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nero pijemontske vinarije San Pietro jako je dobra vrijednost za novac

nero-g

Nema puno dobrih crnih vina iz Pijemonta koja se u Hrvatskoj mogu kupiti za manje od dvadeset eura. Nero, neobična kupaža biodinamičke vinarije Tenuta San Pietro koji košta 124 kuna, jedno je od najboljih. Nero je napravljen od 40 posto albarosse, križanca nebbiola i barbere, 40 posto barbere i 20 posto cabernet sauvignona. Vino je jako energično, svježe i raspjevano, s naglašenim mirisima crvenog voća i ruža, dugim, ukusnim završetkom, finim taninima i dobrom kiselinom (oko 6 grama). Riječ je o onom tipu crnih vina, koja se mogu piti u velikim količinama, ali su istodobno supstancijalna i idu dobro s hranom, čak i onom teške kategorije poput debelog odležanog odreska od black angusa uz koji smo popili buteljku za nekih 45 minuta.

Tenuta San Pietro certificirana je biodinamička vinarija smještena u malom mjestu Tassarolo, u vlasništvu talijanskog tekstilnog milijunaša Corrada Alote. Osim Nera, San Pietro proizvodi još jedan crni cuvee, jedan bijeli cuvee, pjenušac te nekoliko vrlo finih Gavija. Gavi je bijelo pijemontsko vino koje se dobiva od sorte cortese. Mi smo probali visoku liniju Il Mandorlo iz 2016. godine, koja se odlikuje elegancijom, svježinom i mineralnošću, dok okus doista asocira na bademe. San Pietro proizvodi i izvrsno desertno vino Donna Lina napravljeno od cortesea, koje se odlikuje iznimno intenzivnim cvjetno-začinskim bouquetom.

Gastropreporuka Premda smo u njemu uživali uz steakove, Nero je idealno vino za rague, meso s roštilja, plavu ribu, carpaccio, vrhunski pršut i kulen te svakako za pizzu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.