Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JE LI SRAMOTA SLUŽITI? Pledoaje za dignitet konobarskog posla u 6 točaka

konobari

U novom broju Dubrovačkog vjesnika objavljen je veliki intervju s jednim uglednim franjevačkim redovnikom, koji je ustvrdio da nas je turizam učinio narodom koji samo zna služiti. Riječ je o stavu, koji se u ovom ili onom obliku (“nacija konobara” i slično), prilično često čuje u hrvatskim turističkim područjima. S obzirom na poznatu nekvalitetu ugostiteljskih usluga u Dubrovniku, našoj najpoznatijoj turističkoj destinaciji, podcjenjivanje konobarskog posla prevladavajući je stav.

Osim što je neobično da baš franjevac prosvjeduje zato što je “ turizam od nas učinio sluge” (jer je glavni zadatak same Crkve da služi), prezir prema konobarskom i drugim turističkim poslovima i prijezir prema njima, potpuno su besmisleni. Konobarski je posao, naprotiv, ako se dobro obavlja, posao s autentičnim dignitetom. U ovom pledoajeu za konobare želimo ponoviti zašto je tako.

Prvo, konobarski posao i u restoranu i u baru zahtijeva niz znanja, uključujući vrlo specifična tehnička znanja o hrani i piću. S obzirom na golemi opseg znanja o hrani i piću koji se stalno mijenja i raste, konobari moraju doslovno stalno učiti. Kontinuirano učenje imperativ je u mnogim profesijama, ali u konoboarskom je poslu konstantno intenzivno učenje osnovni preduvjet konkurentnosti. 

Drugo, konobari u turističkim zemljama poput hrvatske moraju znati strane jezike, često ne samo engleski. U brojnim, navodno važnijim i poštovanijim poslovima, to nije tako.

Treće, konobarski posao zahtijeva komunikacijski talent, ali i komunikacijske vještine koje se mogu naučiti.

Četvrto, konobarski posao zahtijeva preciznost i sposobnost visoke koncentracije u kratkom vremenskom razdoblju, poput špica za večeru i ručak.

Peto, konobarski posao mladim ljudima omogućuje specijalizaciji u nizu smjerova, poput miksološkog, sommelierskog ili barističkog, koji su svi traženi na domaćem i međunarodnom tržištu rada, kao i brz vertikalni napredak unutar restoranske industrije.

Ivan Jug počeo je kao konobar u jednoj zagrebačkoj zalogajnici da bi za samo sedam godina postao sommelier s međunarodnim certifikatom i suvlasnik Noela, jednog od najboljih zagrebačkih restorana.

I šesto, vrhunska usluga preduvjet je da gost bude zadovoljan.

Konobari, dakle, čine ljude sretnim, što se ne može reći za previše drugih poslova. Stoga je zaista krajnje malograđanski kada se, osobito u turističkoj zemlji, omalovažava tako važna i kompleksna profesija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.