Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vivat Fina vina otmjeni je vinski bar s vrlo dobrim izborom pića (koji će se uskoro još poboljšati)

vivat-bar-sank (1)

Zagreb nema mnogo lokala koji asociraju na Berlin ili na moderni dio centra Beča. Zagreb, dakle, nema mnogo lokala čije je uređenje atraktivno ali podigrano, otmjeno i posve konzekventno. Vivatova Fina vina, wine bar čije smo otvaranje predugo čekali, jedno je od sasvim rijetkih takvih mjesta. 

U Vivatovu vinskom baru smještenom u srcu zagrebačkog Design Districta, u Martićevoj ulici preko puta Vivatove vinoteke, sve je u tamnim, elegantnim i toplim drvenim tonovima, koji izvrsno komuniciraju s rešetkama zaštićenim vitrinama za vina i sa stotinama boca poslaganih na policama i iznad šanka. Toplina, jednostavnost, čistoća dizajna i elegancija glavne su značajke ovog netom otvorenog prostora, koji bi uskoro mogao postati novi gradski hot spot. Evo zašto. Osim što je u tih osamdesetak kvadrata iznimno ugodno i komforno sjediti, sama je ponuda očekivano u skladu s Vivatovom reputacijom. Više nego dobar šampanjac za 65 kuna (Barthelemy bez dosagea) samo je jedan od niza Vivatovih atrakcija. Cijene mnogih vina na čaše više su nego prijateljske, a mi smo se, osim šampanjcu, posebno razveselili sivom, zapravo, crvenom pinotu talijanske biodinamičke vinarije Ronco Severo koji se prodaje za 32 kune što je, po našem ukusu, možda najbolja i najoriginalnija čaša vina koja se u tom rangu cijena može popiti u Zagrebu ne računajući Bastion, koji je međutim bar sasvim posebne, tvrde ideološke orijentacije.

Zanimljivo je da se neka domaća vina prodaju već za 15 kuna za čašu, a neka vrlo dobra španjolska za 125 ili 130 kuna za buteljku. S druge strane, tu su Comtes de Champagne, Chateau de Beaucastel i neka fenomenalna vina iz Jure. Ohrabrujuće je da će lista rasti. Sadašnja je vinska karta, premda opsežna, sasvim provizorna. Uskoro će se pojačati posebnom selekcijom luksuznih vina koja će se točiti kroz Coravin. A mi se nadamo da će se proširiti i izbor oranža i drugih prirodnih vina.

Osim stotinjak vina ili više, Vivatov vinski bar prodaje voćne sokove iz Štajerske, Pollijeve grape, likere iz Sardinije, talijanska artizanska piva (izbor piva također će se nabildati domaćim najboljim craftovima) dok chef Mate Janković priprema program za charcuterie i druga hladna jela, koji bi uskoro trebao krenuti. Izbor quicheva i eclaira je iz francuske slastičarnice La Marquise. Otvaranjem Vivatova vinskog bara Zagreb je dobio jedan od najciviliziranijih lokala za točenje finog do vrhunskog alkohola, a strogi centar grada proširio se još malo prema istoku.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.