Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Barmen Bokamore Marino Karinja nastupio je na svjetskom finalu prestižnog Beefeatera MIXLDN. Evo kako je bilo

marino karinja

Na Svjetskom finalu Beefeater MIXLDN natjecanja, koje se prošli tjedan održalo u Londonu, Hrvatsku je predstavljao mladi barmen splitske Bokamorre, Marino Karinja. Iako se nije uspio plasirati među prvih osam koji su se borili za prestižnu titulu (pobijedio je Maxim Schulte, barmen The Ritz-Carltona iz Makaa), Marino se iz Londona vratio prepun dojmova i oduševljen razinom natjecanja koje ga je stavilo pred nove izazove.

Sva 4 dana ove londonske avanture bila su im isplanirana do posljednje minute, a domaćini su im između raznih zadataka u sklopu natjecanja priuštili i obilaske grada, uključujući martinije s fenomenalnim pogledom na London Eye-i kultnu ceremoniju ključeva u Tower of London, za koju se mjesto čeka i po godinu dana. Nakon uvodnog dana i upoznavanja, svi natjecatelji su morali proći 4 različita testa. Drugi dan su prilikom posjete destileriji, u njihovom baru morali dočekati po jednog člana žirija, saznati koje piće mu odgovara u istog trenutka ga kreirati u samo 5 minuta. U vlastitom baru ovo nije ni najmanji problem, ali za tuđom stanicom i kolekcijom sastojaka, stvar postaje znatno teža.

https://www.instagram.com/p/Be6NOoLhvIS/?taken-by=beefeatermixldn

Treći je dan bio najintenzivniji jer je uključivao sva ti preostala testa. Već ujutro barmene je kao test iznenađenja čekao posjet restoranu Lyan Cub, gdje ih je šef Doug McMaster upoznao sa zero waste filozofijom i objasnio jelo za koje su morali kreirati koktel. Uparivanje s hranom je samo po sebi kompleksna vještina, a jelo koje su dobili nije baš pojednostavilo zadatak. Doug je pripremio jelo od brokule sa stabljikom kao glavnim elementom, kojoj je dodao pire i kavijar od vrhova brokule, s temeljcem od algi i par kapi dimljenog ulja. Eksplozija okusa koju je postigao u ovom naizgled jednostavnom tanjuru, u Marinovoj je interpretaciji dobila prateći koktel sa Beefeaterom 24, u kojem su infuzirane kore kruške, pireom od te iste kruške, sokom od limete i gaziranim zelenim čajem s mentom. Za sve ovo su imali nevjerojatnih 15 minuta. World Class natjecanje, na primjer, za ovakav zadatak osigurava i preko sat vremena. Sljedeći test je bio fotografski. Danas kad je Instagramabilnost jedan od bitnih faktora ugostiteljske ponude, od barmena se očekuje da zna i primamljivo prezentirati svoje kreacije, pa nas iznimno veseli da ovakva natjecanja uvode nove kategorije koje idu ukorak s vremenom.

https://www.instagram.com/p/Be-xahFBPmt/?taken-by=beefeatermixldn

Kraj dana je bio rezerviran za presudni test – pripremu autorskog koktela s kojim su finalisti pobijedili na svojim lokalnim natjecanjima. Vremensko ograničenje je opet postavljeno na 15 minuta, a čitav proces je prenošen uživo na društvenim mrežama. Dva koktela za kolege i publiku i jedan za ocjenjivanje, koji treba tempirati točno na kraj vremena da pred žiri dođe čim je gotov, bez dodatnog topljenja leda i promjene na dekoraciji. Realno, ovo vrijeme je i više nego dovoljno, ali kamere i preciznost u vremenu sigurno dodaju dodatni stres.

Povratne informacije koje je Marino dobio za svoj autorski koktel bile su jako dobre. Komentar koordinatora je bio da je piće koje je došlo pred žiri bilo gotovo savršeno i da mu je falila mrvica balansa do savršenstva. Nažalost, natjecatelji nisu dobili detaljne rezultate po testovima, tako da vjerojatno nikad nećemo saznati koja je bila najslabija karika koja je odlučila o neulasku u prvih osam, ali smo sigurni da su ovakva natjecanja idealna prilika da se domaći barmeni upoznaju sa svjetskim kolegama i svoje kreacije stave u kontekst internacionalnih trendova. A sigurni smo i da su se izvan službenog dijela programa dogodile nove ideje i potencijalne suradnje o kojima ćemo s veseljem u budućnosti izvještavati.

 

Vedran Gulin je barmen, osnivač Cocktail Weeka Zagreb i autor koncepta Vino&Ino

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.