Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kratki pregled svjetski relevantnih restorana u Melbourneu

melbourne-restorani-lista

Melbourne, grad u kojem se organizira australski Grand Slam pa finalni meč Čilića i Federera gledamo u nedjelju ujutro,  godinama se smatra epicentrom goleme i razvedene australske restoranske industrije. S jedne strane, Melbourne obilježavaju restorani eksperimentalne australske visoke kuhinje, dok grad s druge strane, kao luka koja komunicira s Azijom, predstavlja sjedište kineskih, tajlandskih i vijetnamskih kuhinja u Australiji. Evo liste melbourneskih restorana koji uživaju ozbiljan lokalni i međunarodni ugled. Neki od ovih restorana nisu smješteni u samom gradu, nego u njegovoj užoj ili široj okolici.

1. Brae

https://www.instagram.com/p/BcLwJVjFETp/?taken-by=braerestaurant

Restoran Brae chefa Dana Huntera lani je zauzeo 44. mjesto na San Pellegrinovoj listi 50 Najboljih restorana na svijetu. Dan Hunter svojedobno je kuhao u modernističkom baskijskom Mugaritzu, a sadašnji njegov restoran smješten je usred poljoprivrednog imanja. Na Braevoj web stranici ne može se pročitati aktualni meni, koji se mijenja dnevno, ali može se pročitati lista od pedesetak vrsta sezonskog povrća koje se sve uzgaja na Braevom zemljištu. Brae, čiji se tasting meni sastoji od petnaestak jela, među kojima je i iced oyster, precizno kodificirani recept koji je doživio globalnu slavu, bio je kandidat za nagradu za Restoran s najvišim stupnjem održivosti (Sustainable Restaurant Award).

2. Long Chim by David Thompson

https://www.instagram.com/p/BdrEyJaADdx/?taken-by=longchim

Australski chef David Thompson postao je globalno poznat pošto je 2001. godine u Londonu, u hotelu Halkin, otvorio Nahm. Nahm je za samo pola godine dobio Michelinovu zvjezdicu. Thompsonova knjiga Thai Food, debela nekih 670 stranica, obavezna je literatura za razumijevanje tajlandske kuhinje. Kao najvažniji zapadni stručnjak za tajlandsku kuhinju, Thompson je danas povezan s nizom restorana u Australiji, no Long Chim dobiva posebno dobre kritike zbog spajanja internacionalnih tajlandskih favorita poput pad thaia i salate od zelene papaje sa zaista originalnim jelima poput ribe ling u curryju od kisele naranče.

3. Rockpool Bar & Grill

https://www.instagram.com/p/BbyWGhmn7cj/?taken-by=rockpooldininggroup

Rockpool je luksuzni lanac steakhousea s podružnicama u Sydneyu, Perthu, i Melbourneu. Rockpool Bar & Grill ima golemi meni, u kojem se miješaju lokalni (abalone) i europski luksuzni specijaliteti (Joselito pršut) no čiji glavni dio čine steakovi od australskog wagyua, s iste farme, s koje govedinu nabavlja Kellerov slavni njujorški restoran Per Se. Rockpool nudi steakove odležane između 28 i 51 dana. Vinska lista prilično je senzacionalna, te nudi bezbroj važnih australskih vina i skoro sve ključne šampanjce (osim Selossea)kao i Gravnera i Vodopivca.

4. Igni

https://www.instagram.com/p/BYjt-uVA1iu/?taken-by=restaurantigni

Chef Aaron Turner otvorio je Igni u gradu Geelong, sat vremena vožnje od Melbournea (u Geelongu djeluje snažna hrvatska zajednica čiji se nogometni klub zove North Geelong Warriors). Igni je moderni fine dining restoran čiji je kuhar radio u Nomi i El Celler de Can Roca. Turner je prije sedam godina u Australiji otvorio restoran Loam, koji je prikupio niz sjajnih kritika, ali nije predugo trajao. Igni je prije dvije godine krenuo s još boljim kritikama, i s posve beskompromisnim pristupom. Možete birati između degustacijskog menija od pet ili osam jela, i niz snackova. Novi se meni piše svaki dan, te je duboko lokalno ukorijenjen. Igni bi za godinu ili dvije mogao postati ozbiljan svjetska senzacija.

5. ShanDong MaMa

https://www.instagram.com/p/ylWUJ6pQaY/?taken-by=shandongmama

Lokalni mediji često tvrde kako su kineske kuhinje zapravo najmodernije i najvitalnije od svih međunarodnih kuhinja u Melbourneu. Melyan Wong, ShanDong MaMa, stručnjakinja je za dim sume, pržene i kuhane na pari. Okruglice od skuše s đumbirom, vlascem, korijanderom i mladim lukom, najpopularniji su specijalitet ShanDong MaMe. Zanimljivo je da su se dim sum restorani razvili doslovno svugdje gdje Kinezi žive i rade osim u Hrvatskoj. Što je golema šteta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.