Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Xató postaje RougeMarin. Chef Tvrtko Šakota posvećuje se eksperimentalnoj kuhinji

sakota-izbor

Zagrebački restoran Xato koji je prošle godine chef Tvrtko Šakota otvorio u partnerstvu s osnivačem i vlasnikom RougeMarina Marinom Medakom, uskoro mijenja tingl i postaje RougeMarin. Medak je, kako smo doznali, otkupio partnerski udio u sva tri popularna brenda koja je razvio sa Šakotom, Xatu, Taco’s & Burger Barru i mesnici Santoku, dok će se Šakota potpuno posvetiti novoj vrsti kuhinje, još radikalnije od one koju je promovirao u Xatu. Medak i Šakota nastavit će surađivati na nekoliko novih projekata koje najavljujuju. Tvrtko Šakota otvorio je Xato kao restoran s progresivnim konceptom temeljenim na modernom skandinavskom pristupu  s izraženim azijskim i južnoameričkim utjecajima.

Tvrtko Šakota sinoć je ponovno pokazao zašto je najmoderniji hrvatski chef

Xato je bio najmoderniji restoran u Hrvatskoj, i lokalna je publika neobično brzo prihvatila taj koncept, uključujući vinsku listu sastavljenu isključivo od vina malih biodinamičkih proizvođača i vrlo traženih specijalnih večera poput vinskih večera s Alzingerom i vinarijom Gordia ili večerom maslinovim uljima Duilia Belića. Šakotin je fokus ispitivanje krajnjih mogućnosti lokalnih sastojaka i definiranje nove autentične hrvatske kuhinje kroz istraživanje domaćih regionalnih tradicija. 

Tvrtko Šakota skuhao je prvi hrvatski ramen, s buncekom, kiselim zeljem i crnom slavonskom svinjom

S obzirom na brzinu kojom se to istaživanje počelo razvijati i interes koje je izazivalo, čini se da je izlazak izvan standardnih okvira restoranskog biznisa za Šakotu bio pitanje vremena. “Ono što me zanima je eksperimentalna kuhinja i suradnja sa znanstvenom zajednicom u mojim budućim projektima,” rekao nam je nedavno Šakota. Kako se razvijalo Šakotino istraživanje nove hrvatske kuhinje u Xatu možete pročitati OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.