Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Time je ušao u 50 A Burger & Champagne Bar. Rameni, burgeri i legendarne adventske fritule sad su na jednom mjestu

50-TIME-RAMEN

U četvrtak popodne svratili smo u 50 A Burger & Champagne Bar u Staroj Vlaškoj. Na šank stolici u dnu bara sjedio je sommelier i Decanterov sudac Mario Meštrović, koji je pio gastro Estrellu Ferrana Adrie i glasno hvalio hamburger s nekim vrlo hrskavim prilogom. Mi smo, pak, došli na ramen Od ovoga tjedna naime, 50 Burger & Champagne Bar drastično je promijenio i meni i kulinarski identitet. Postao je prvi street food lokal u Zagrebu koji na jednom mjestu priprema i prodaje ramen, hamburgere i divovske Apple pie fritule koje su pokorile ovogodišnji zagrebački Advent. Ova se kombinacija najpopularnijih formata street fooda s drastično različitim geografskim porijeklom, već se na prvi pogled doima komercijalno ubitačnom. Što se, zapravo, dogodilo?

Osnivačica Burger & Champagne bara Adena Levin sa chefovima Nikolom Markovićem i Vidom Nikolićem

Vlasnici restorana Time već dulje razmišljaju o otvaranju ramen bara o čemu smo, uostalom, detaljno izvještavali. No, umjesto  da pokrenu novi lokal, palo im je napamet da ekipi iz 50 A Burger & Champagne Bara, otvorenog lani u strogom centru grada, predlože dosta produktivnu i inovativnu suradnju. Pa se Time, u stanovitom obliku pop-upa, doselio u 50 A Burger & Champagne Bar s japanskim ramenima i hrvatskim fritulama. Ova nam se ideja čini komercijalno teško pobjedivom: spojiti na istom mjestu neke od najpopularnijih oblika istočnog i zapadnog street fooda prilično je ingeniozno. A domaća Apple Pie fritula, uspješno potvrđena na ulici, cijelom projektu daje nijansu domaćih okusa i skoro definitivnu crtu uspješnosti.

U srijedu popodne u Timeu smo probali ramen s piletinom, koji je bio lagan, prozračan i aromatičan, s fino naglašenom kiselinom,  precizno skuhanim rezancima i onim neodoljivim, okruglim umamijem koji cijelom jelu daje posebnu dimenziju. E sada, taj je ramen žestoko preobilan (nismo uspjeli pojesti ni pola), pa smo s chefom Vidom Nikolićem, koji se iz Timea privremeno preselio u 50 A Burger & Champagne Ba, razgovarali o njegovoj ideji da gostima ponudi malu i veliku verziju. Velika je za one koji mogu pojesti cijeli T bone steak ili oveći zagrebački, a mala za nas ostale. Osim ramena, kušali smo i Classic Burger koji se značajno popravio: meso je bilo propisno ružičasto, a pecivo mekano  i mirisno. Pomfrit je bio perfektno hrskav.

Suradnja Timea i 50 A Burger & Champagne Bara u zajedničkoj proizvodnji ramena, hamburgera i fritula uz koje možete piti vrlo dobar šampanjac, par solidnih piva i ponešto korektnih bijelih i crnih vina, predstavlja dosad najambiciozniji zagrebački iskorak u gastronomski street food. Za nekoliko tjedana ovaj će novi/stari pop-up lokal postaviti terasu, pa će se vidjeti hoće li zagrebačka publika prihvatiti ovaj pomalo incestuozni ali interesantan ménage a trois Istoka, Zapada i Hrvatske.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.