Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoć smo u Vivatu kušali nekoliko izvrsnih vina Lodovica Antinorija

tenuta-di-biserno-g (1)

Lodovico Antinori, brat globalnog vinskog aristokrata Pierra Antinorija, u povijesti svjetske vinske industrije ostat će zapamćen kao utemeljitelj glasovitih toskanskih brendova Ornellaia i Masseto (koje više ne posjeduje). Tenuta di Biserno zajednički je projekt Lodovica i Pierra Antinorija, čija je prezentacija u zagrebačkoj vinoteci Vivat u Martićevoj ulici sinoć okupila niz važnih hrvatskih sommeliera, trgovaca vinom i restauratera, poput ivana Juga (Noel), Dražena Bobana (Vinodol), Andree Klemenčić (One Suite Hotel) i Marija Meštrovića.

Prezentaciju Tenute di Biserno vodili su vlasnik Vivata Boris ivančić i dugogodišnja predstavnica toskanske vinarije ivona Klimtova. Večer Lodovica Antinorija u vinoteci Vivat počela je svježim i mirisnim roseom baziranim na cabnernet francu. Uslijedila su dva novozelandska Antinorijeva vina: široko dostupni Mount Nelson iz 2016. s tipično zelenim sauvignonskim aromama, i nešto složeniji Ram s Hill iz 2014. koji je pokazao puno kremoznosti.

No, pravi je show počeo s Insogliom iz 2016, bazičnim vinom Tenute di Biserno, koje je odlično izbalansiralo mirise i okuse svježeg crnog voća i strukturu ozbiljnog crnog vina. Il Pino iz 2015, srednje vino Tenute di Biserno, zasad je dramatično premlado. Ono je toliko gusto da ga se doslovno može gristi i žvakati. No, ako apstrahiramo višak vrlo tinejdžerskih, ali zapravo zrelih tanina, lako je zaključiti da će Il Pino iz 2015. za nekoliko godina postati užitno izvrsno vino.

A zatim je na red došao sam Biserno iz 2013. godine. Biserno, koji se sastoji od 35 posto cabernet franca, 35 posto merlota te ponešto cabernet sauvignona i petit verdota, spada među nesporno velika toskanska vina.

Ono u ustima traje dulje od minute, nigdje se ne gubi, nema ni jednu pogrešku, aromatično je poput klasičnih vina iz Saint Emiliona i sočno poput elitnih supertoskanaca. Biserno iz 2013. godine koji se već sada može piti, ali koji može dozrijevati barem dvadeset do dvadeset i pet godina, spada među najbolja financijski dostupna crna vina u Hrvatskoj (cijenu od oko 750 kuna smatramo još uvijek donekle dostupnom). Na kraju smo kušali Lodovicov Tokaj sa 6 puttonyosa (puttonyosi, grubo rečeno označuju koncentraciju) iz 2007. godine.Radi se o jednom od najveličanstvenijih vina koja se uopće mogu kupiti u Hrvatskoj. Arome i okusi gorke naranče naprosto vrište iz tog tokajca, koji briljantno usklađuje slatkoću, aromatičnost i kiseline.  Velika je šteta što Hrvati ne žele piti slatka vina (osim istarskih muškata i hvarskih prošeka). Večer Lodovica Antinorija u zagrebačkom Vivatu ubraja se među događaje koji svojom važnošću bitno obilježavaju prve mjesece ove godine.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.