Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Švicarska je zabranila bacanje živih jastoga u kipuću vodu

jastog

Švicarska vlada proglasila je ilegalnim jednu od omiljenih kuharskih praksi. Kako javljaju agencije, Švicarci su zabranili kuhanje živih jastoga i drugih rakova. Švicarska je, nadalje, zabranila transport živih jastoga na ledu ili u ledenoj vodi: umjesto toga, jastozi i drugi veliki rakovi morat će boraviti u ambijentu što bližem prirodnom, te će ih kuhari morati ubiti drukčijim metodama, prije ubacivanja u kipuću vodu.

Švicarska je administracija ovu odluku donijela nakon što su nova istraživanja dokazala da rakovi trpe strahovitu bol ako ih se žive kuha ili peče: donedavno se mislilo da zbog razmjerno primitivnog živčanog sustava rakovi ne osjećaju osobitu bol. Ritual ubacivanja živih jastoga u zavrelu vodu populariziran je u bezbroj filmova i TV emisija o hrani.

Međutim, ozbiljne kuharice još su prije stotinjak godina nalagale da se jastoge i hlapove ubije nožem prije termičke obrade. Među zaista profesionalnim kuharima, ubijanje nožem brzim ubodom na točno određeno mjesto, smatra se jedinim dopuštenim postupkom usmrćivanja jastoga jer se smatra da izaziva najmanju patnju za životinju, tako da zabrana koju je donijela švicarska vlada neće utjecati na procedure u kuhinjama većine vodećih švicarskih restorana.

Urednici Kulta Plave Kamenice lani su se u jednom porečkom restoranu na prilično brutalan način uvjerili u nehuman i neprofesionalan tretman velikih rakova. Donijeli su nam, naime, škampe s gradela s oguljenim repovima, koji su još hodali po tanjuru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.