Švicarska je zabranila bacanje živih jastoga u kipuću vodu

Švicarska vlada proglasila je ilegalnim jednu od omiljenih kuharskih praksi. Kako javljaju agencije, Švicarci su zabranili kuhanje živih jastoga i drugih rakova. Švicarska je, nadalje, zabranila transport živih jastoga na ledu ili u ledenoj vodi: umjesto toga, jastozi i drugi veliki rakovi morat će boraviti u ambijentu što bližem prirodnom, te će ih kuhari morati ubiti drukčijim metodama, prije ubacivanja u kipuću vodu.

Švicarska je administracija ovu odluku donijela nakon što su nova istraživanja dokazala da rakovi trpe strahovitu bol ako ih se žive kuha ili peče: donedavno se mislilo da zbog razmjerno primitivnog živčanog sustava rakovi ne osjećaju osobitu bol. Ritual ubacivanja živih jastoga u zavrelu vodu populariziran je u bezbroj filmova i TV emisija o hrani.

Međutim, ozbiljne kuharice još su prije stotinjak godina nalagale da se jastoge i hlapove ubije nožem prije termičke obrade. Među zaista profesionalnim kuharima, ubijanje nožem brzim ubodom na točno određeno mjesto, smatra se jedinim dopuštenim postupkom usmrćivanja jastoga jer se smatra da izaziva najmanju patnju za životinju, tako da zabrana koju je donijela švicarska vlada neće utjecati na procedure u kuhinjama većine vodećih švicarskih restorana.

Urednici Kulta Plave Kamenice lani su se u jednom porečkom restoranu na prilično brutalan način uvjerili u nehuman i neprofesionalan tretman velikih rakova. Donijeli su nam, naime, škampe s gradela s oguljenim repovima, koji su još hodali po tanjuru.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Bi li Hrvatska turistička zajednica trebala raspisati pozivni natječaj za domaći street food? Ovo su kandidati

Sutrašnje otvaranje Meat Districta u Preradovićevoj, rebrendiranog Biberonovog…

Pet najboljih hrvatskih vina pod navojnim čepom

Kao velikim zagovornicima navojnih čepova, žao nam je…

LJETO 2017. Najbolji restorani u Istri, na Kvarneru i sjevernoj Dalmaciji (do Paga)

U protekla smo dva mjeseca intenzivno obilazili sjeverni…

Lone je i dalje vrlo solidan hotel, s ozbiljnim problemima s pićem i hranom

U subotu navečer,negdje oko pola dvanaest, na šanku…

5 zagrebačkih restorana koji nude najbolju vrijednost za novac

Naša top lista lokala koju isporučuju najbolju vrijednost…

Osnovni priručnik za hotele s pet zvjezdica

U Hrvatskoj se iz godine u godinu otvara…