Mars je uložio milijardu dolara u razvoj GMO super-kakaovca. Čokolada neće nestati

Sve je počelo prije četiri godine, kad je američka Uprava za oceanska i atmosferska istraživanja (NOAA) objavila da na temelju svojih podataka predviđa kako će do 2050. zbog klimatskih promjena i globalnog zatopljenja uvjeti za uzgoj kakaovca u mnogim tropskim krajevima, 20 stupnjeva sjeverno i južno od ekvatora, postati teži. Nitko nije spominjao izumiranje kakaovca i posljedičnu nestašicu čokolade. NOAA je prikupila podatke s 294 lokacije na kojima se uzgaja kakaovac, i ustanovila da bi se samo 10,5 posto proizvodnje te kulture “moglo prilagoditi” novim klimatskim uvjetima, posebno manjoj količini padalina koja je nezgodna za kakaovac, dok se ostalih 89,5 “neće moći u potpunosti prilagoditi”.

Kako je od tog izvještaja, koji dosta realno upozorava na posljedice klimatskih promjena koje već vidimo u nekim industrijama, vinskoj primjerice, došlo do medijskih naslova u u kojima se kategorički tvrdi da će čokolada u idućih 40 godina nestati s tržišta, nije teško dokučiti.  Ali nove vijesti, da američki konditorski gigant Mars ulaže milijardu dolara u genetsku modifikaciju kakaovca ne treba zanemariti, jer potvrđuju upozorenja iz NOAA-ina izvještaja.

Mars je uložio milijardu dolara u prilagodbu CRISPR (Crisper) tehnologije za uzgoj kakaovca, u projektu u koji je ušao sa znanstvenicima sa Sveučilišta California. CRISPR je tehnologija koja omogućava izravnu manipulaciju genetskih sekvenci na lakši način, Funkcionira kao škare koje vrlo precizno mogu odstraniti neželjene sekvence i zamijeniti ih drugima, dakle omogućava izravno preuređivanje genoma.

CRISPR je donio revoluciju u modificiranju genoma bakterija, biljaka i životinja. Nalazi se u bakterijama i znanstvenici ga pojednostavljeno opisuju kao imunološki sistem koji mikrobe štiti od napada virusa. Prvi je put opisan 1993. kad su ga pronašli u bakterijama iz morske trave sa španjolske obale. Do 2014. CRISPR se koristio na velikom broju organizama, od kvasaca do majmuna, za uklanjanje ili deaktiviranje defektivnih gena, za ispravljanje mutacija, a ponekad i za zamjenu gena u genomu. Na razvoju tehnike radili su znanstvenici iz devet zemalja. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) krajem 2015. je odobrila prodaju prve životinje u prehrambenoj industriji čiji su geni modificirani pomoću CRISPR-a, što je na tržište dovelo prvog GMO lososa. U ovom slučaju, Mars želi razviti kakaovac bitno otporniji na viruse i gljivična oboljenja. Čokolada, čini se, ipak neće nestati. Druge kompanije, poput Ferrera, problem pokušavaju preduhitriti ulaganjem u širenje fair-trade plantaža radi održivije i diversificirane proizvodnje.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

USKRŠNJI LAST MINUTE SHOPPING 6 crnih vina po umjerenim cijenama, za uskršnju janjetinu (ili neko drugo pečenje)

Za Uskrs se u Hrvatskoj, kao i drugdje…

9 najvažnijih trendova u hrani za 2018.

Počinje dio godine za ovakve liste. Svake godine…

LAST SECOND SHOPPING #1 U Hrvatskoj nikad nije bilo više luksuznih šampanjaca

Propustili ste nekom važnom donijeti božićni poklon, pa…

PRIČA LUKŠE JAKOBUŠIĆA Od javnih kuhinja do najmodernijeg hotela u Dubrovniku

“Točno je, nemam se što sramiti. Mojoj obitelji…

5 podcijenjenih zagrebačkih restorana koji zaslužuju vašu pažnju

Postoje restorani o kojima se stalno govori, i…

D-Resort veliki je dobitak za šibenski turizam, ali na njegovu softveru treba još jako puno raditi

Veliko pojašanje za šibenski turizam, ali generički hotel Kroz rampu…