ANNO DOMINI 2015. Novi teran braće Benvenuti potvrdio je da pripada vrlo maloj grupi velikih hrvatskih crnih vina

Negdje u ljeto 2012. godine Željko Žutelija donio je u uredništvo Akademije, kratkotrajnog ali dobrog magazina za vino i hranu, sanduk Terana Benvenuti iz 2009. godine. Kušanje, a kasnije i redovito ispijanje tog vrlo solidno vina promijenilo je naš pogled na teran. Do tad smo, naime, mislili da je Coronicin Gran Teran jedini vrhunski teran koji uopće postoji, dok su svi drugi terani više ili manje zabavna ali nipošto supstancijalna vina, koja zapravo optimalno funkcioniraju u kupažama.

Braća Benvenuti u idućim su dobrim berbama autoritativno demonstrirali da su kadri napraviti najbolji mogući teran, pa su 2012. i 2013. zaradili niz iznimno visokih međunarodnih ocjena, što je sve okrunjeno platinastom medaljom na Decanterovim Svjetskim nagradama. Teranom iz 2015. kojeg smo upravo probali, Benvenutiji su produžili niz izvrsnih crnih vina koja mijenjaju definiciju terana.

Teran iz 2015. prvi put nosi oznaku Anno Domini, koja je dosad bila rezervirana za njihovu prestižnu, također šampionsku malvaziju. Radi se, dakle, o preciznijem brendiranju Benvenutijevih prestižnih vina.

Prinosi za teran Anno Domini bili su ekstremno niski i za burgundske kriterije (20 hektolitara po hektaru), a groždje se bralo sredinom listopada. Rezultat je neobičan i impresivan. Neobičan utoliko što je ovo prvi teran koji smo ikad probali, koji nas mirisom suhih ruža i ljubičica podsjeća na barolo i barbaresco. Impresivan zato što su gospoda Benvenuti uspjeli napraviti skoro perfektno elegantan teran, čemu je pridonijela i kontrola kiseline (samo 5,6 grama).

Kad kažemo skoro perfektno, mislimo na stanovitu šupljinu na srednjem nepcu, koja se ne bi smjela pojavljivati kod velikih vina. Nadajmo se da će se popuniti odležavanjem i zaokruživanjem. Sve drugo,od bouqueta gdje tamno voće na čelu s višnjama nadopunjuje cvjetne elemente, preko suzdržanog dubokog voćno mineralno začinskog okusa do zamalo baršunaste teksture i jako dugog finiša; sve drugo čini prvi crni Anno Domini zaista velikim, klasičnim vinom, ne samo po hrvatskim kriterijima.

Gastropreporuka Riječ je o jednom od rijetkih istarskih crnih vina koja zaista idu uz tartufe. Steakovi, janjetina i tuna se podrazumijevaju.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Ovaj Božić ne može proći bez vruće čokolade s vinom

Kad se tamna voćnost crnog vina sretne s mekim…

Bili smo u najvećem spa centru u Hrvatskoj, Spa klinici Bellevue na Lošinju

Dobra masaža ima svoju krivulju. Mora biti toliko…

10 neobičnih trendova u hrani i piću koji su 2017. postali mainstream

Najutjecajniji ovogodišnji trendovi uglavnom su dio širih pokreta,…

7 genijalnih knjiga o vinu koje možete pokloniti početnicima a da im ne kažete da nemaju pojma

Ako baš imate sreće i strpljenja, u hrvatskim…

5 bijelih vina za kišu i jesenske delikatese

Pad temperature označuje prelazak s bijelih na crna…

USKRŠNJI LAST MINUTE SHOPPING 6 crnih vina po umjerenim cijenama, za uskršnju janjetinu (ili neko drugo pečenje)

Za Uskrs se u Hrvatskoj, kao i drugdje…