Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZERO WASTE 20 jednostavnih pravila i tri recepta za kućno kuhanje bez bacanja

zero-waste-recepti-g

Smanjenje otpada u kuhinji jedna je od najradikalnijih ali najlakših stvari koje možete napraviti ove godine. Kupovanje prave hrane, na tržnici ili od seljaka, zimnica i malo pažnje prema čuvanju namirnica dovoljni su da vam istovremeno dramatično povećaju kvalitetu kuhanja i smanje otpad, a i troškove. Nakon što smo pregledali desetke portala o zero waste pristupu u hrani, od onih najradikalnijih koji zagovaraju preseljenje u divljinu do najpomodnijih koji i ovu temu pretvaraju u površni lifestyle, sastavili smo listu razumnih i praktičnih pravila koja možete odmah početi uvoditi želite li početi još osvještenije kupovati hranu, kuhati i jesti.  Koncept ćete još lakše shvatiti pomoću tri radikalna ali vrlo jednostavna recepta u kojima se od namirnica ne baca ništa. Promijenite li samo jednu od navika na koje se odnose stavke na ovoj listi, već ste doprinijeli boljem stanju.

1. Jedite pravu hranu umjesto prerađene

Što obično dolazi u plastičnoj ambalaži? Procesirana hrana, fast food i neke osnovne namirnice poput riže, koje možete pronaći i u platnenim ili papirnatim pakiranjima. Prava hrana, koju morate pripremiti i skuhati, ne prodaje se u plastici.

2. Odustanite od plastičnih boca

Ne kupujte vodu, sokove, energetska pića ili još gore piva i vina u plastičnim bocama. Vodu radije filtrirajte.

3. Izbacite iz upotrebe jednokratno plastično posuđe i pribor.

Plastične vrećice, slamke, štapiće, pribor za jelo, tanjuri i šalice zapravo vam ne trebaju ako se samo malo bolje organizirate.

4. Kupujte sa svojim torbama za shopping

Platnene velike torbe za kupovinu hrane su čvrste, praktične i mogu se prati. I ne stvaraju otpad.

5. Nosite svoje tegle, boce i limenke

U trgovine koje prodaju rasute i tekuće namirnice donesite svoje staklenke, limenke ili boce ako je moguće. Olakšate ćete si život, a i okolišu.

6. Kupujte hranu češće i u manjim količinama

8. Kupujte u rinfuzi

Rižu, brašno, orahe, grahorice i slične namirnice kupujte u rinfuzi kad god možete.

9. Sve što možete kupujte na tržnici

10. Birajte svježe sezonsko voće i povrće

11. Fokusirajte se na niže dijelove prehrambenog lanca

Zanimljivo je da je namirnice niže u prehrambenom lancu lakše pronaći u rinfuzi ili nepakirane od onih koje su pozicionirane više. Ukratko, sir i meso češće kupujemo u celofanu i stiroporu od, recimo, graha ili kupusa.

12. Kupujte mlijeko u staklenim bocama

13. Kupujte kruh u pekarnicama

Preskočite plastične vrećice i kruh stavite u platnenu torbu za shopping. Ne kupujte pakirani kruh u supermarketima

14. Kupujte čaj u listićima.

15. Kuhajte. Propisno i redovito kuhanje najbolji je način smanjivanja otpada. Kuhanjem svježe hrane s tržnice ne smanjujete samo ambalažni otpad, nego i otpad od hrane. Redovito kuhanje znači kupovanje manje hrane i bacanje manje hrane.

16. Naučite konzervirati hranu

Fermentiranje, sušenje, dimljenje, ukiseljavanje, odlični su i zdravi načini čuvanja hrane koje možete dosta dobro savladati kod kuće i tako smanjiti otpad.

17. Sami pravite biljno mlijeko

Koristite li bademovo ili rižino mlijeko, napravite ga sami umjesto da ih kupujete u tetrapaku. Domaća biljna mlijeka u staklenoj boci u hladnjaku mogu se čuvati do tri dana. Radite manje količine

18. Pokušajte sami napraviti osnovne namirnice

Sve od jogurta i ekstrakta vanilije do čokoladnog sirupa, klica i raznih pirea od povrća možete lako i kvalitetno napraviti kod kuće, izbjegavajući gomilanje bočica i plastike.

19. Ako možete kompostirajte

20. Plastične kontejnere zamijenite staklenima

Vrhovi mrkve su izuzetno hranjivi, neki ih smatraju i hranjivijima od same mrkve. Imaju vrlo specifičan, gorkasti okus i mogu se koristiti umjesto začinskog bilja ili u kombinaciji s njim. Vrhove mrkve možete dodavati i u zelene umake

Salata s pestom od listova mrkve i komorača

Sastojci

  • 250 g mrkve s lišćem
  • 1 komorač sa stabljikama
  • 1 mali režanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 40 g pinjola, lagano tostiranih
  • 1/2 naranče, naribajte koricu
  • 75 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica ribanog parmezana

S mrkve i komorača uklonite lišće i stabljike, ostavite povrće sa strane. Stabljike i lišće stavite u zdjelu s hladom vodom. Neka stoje pet minuta. Isperite ih pod mlazom tekuće vode. Otresite višak vode i odvojite par listića za dekoraciju. Napravite svežnjeve lišća i stabljika i sitno nasjeckajte.

U avanu zdrobite češnjaku pastu, dodajte pola tostiranih pinjola i zdrobite, pa dodajte koricu naranče i sameljite sve zajedno. Dodajte listove mrkve i komorača i sameljite u grubu pastu. Umiješajte maslinovo ulje i parmezan. Pesto u staklenci možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna. Ako nemate avan, sastojke sameljite u blenderu ili jednostavno sve jako sitno nasjeckajte i pomiješajte.

Operite mrkvu i komorač, narežite na tanke listiće pomoću mandaline ili gulilice. Naranču narežite na kolutove debljine 5 do 10 milimetara, kolutove prerežite popola. U zdjeli pomiješajte listiće mrkve i komorača s pestom i komadićima naranče. 

Prije posluživanja dodajte ostatak pesta, sačuvane listove i peteljke mrkve i komorača za dekoraciju i preostale tostirane pinjole. Serve topped with the rest
of the pesto, the reserved fennel and carrot tops and remaining pine nuts.

Borani od listova cikle

chef Tom Hunt (Hubbub)

Borani je iransko predjelo koje se radi od jogurta s povrćem i začinima, najčešće sa špinatom i za’atarom ili mentom. Listovi cikle imaju okus sličan blitvi, jer su iz iste porodice, ali imaju puno više zemljanih aroma. Odlični su kao zamjena za lisnato povrće.

 

Sastojci

  • 1 vezica (oko 120 g) listova i stabljika cikle, opranih
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • 1 mali režanj češnjaka, zdrobljen u pire
  • 100 g punomasnog jogurta
  • korica i sok 108 limuna
  • 1 žličica za’atara ili suhe mente
  • 25 g oraha, zdrobljenih u veće komade
  • Za posluživanje
  • 2 pita kruha, tostirana
  • sezonsko povrće, karfiol, stabljika celera, brokula, komorač, blitva, u manjim komadima ili cvjetićima. 

Sitno nasjeckajte lišće i stabljike cikle. U tavu s debelim dnom stavite maslinovo ulje i prstohvat soli. Lišće i stabljike cikle stavite u tavu, poklopite i pržite na laganoj do srednje jakoj vatri nekoliko minuta. Promiješajte, okrenite, poklopite i pržite još par minuta. Otklopite, dodajte pola češnjaka i nastavite miješati dok sokovi skoro skroz ne ispare. Izvadite lišće iz tave i pustite da se ohladi.

Kad se listovi i stabljike cikle ohlade, umiješajte ih u jogurt, dodaje preostali češnjak, limunovu koricu i limunov sok. Posolite i popaprite.

Poslužite u zdjeli, pospite za’atarom ili suhom mentom, drobljenim orasima i s par kapi maslinovog ulja. Jedite s tostiranim pita kruhom ili sirovim sezonskim povrćem.

Steak od karfiola s hrskavim karfiolovim lišćem i umakom od lješnjaka

Ako vas je zakačio neki od takozvanih zdravih režima prehrane ili naprosto volite karfiol, vjerojatno ste već savladali steakove od karfiola. Ono što je manje poznato je da je lišće karfiola vjerojatno najbolji prilog za ovo jelo, posebno kad se spale i serviraju hrskavi.

Sastojci

  • 1 manji karfiol s listovima
  • maslinovo ulje
  • 80 g lješnjaka, namočenih preko noći u vodi, ocijeđenih
  • 1 veliki režanj češnjaka
  • 50 ml ekstradjevičanskog maslinovog ulja, plus malo za posluživanje
  • 2 žličice vinskog octa ili octa od sherryja
  • 25 g starog kruha
  • 2 grančice mente, listove otkinite, stabljike sitno nasjeckajte
  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Odvojite veće listove karfiola, prerežite ih popola po dužini i stavite u pleh srednje veličine. Karfiol narežite uspravno, na šnite debele 3 centimetra, dodajte ih u pleh. Polijte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Pecite 25 do 35 minuta, dok karfiol malo ne potamni na rubovima i ne omekša.

Za umak od lješnjaka, stavite 50 g namočenih lješnjaka u blender s češnjakom ekstradjevičanskim maslinovim uljem i octom. Namočite kruh u 120 ml vode na nekoliko sekundi, samo da omekša. Sve zajedno miksajte nekoliko minuta u blenderu, da dobijete glatku masu.

Pečeni karfiol poslužite s hrskavim lišćem, s umakom od lješnjaka. Zdrobite preostale lješnjake i pospite ih po karfiolu, pospite listovima i usitnjenim stabljikama mente.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.