Na novogodišnjoj aukciji na tokijskoj ribarnici, najveća tuna prodana je za 323.000 dolara

Na čuvenoj tokijskoj Tsukiji ribarnici održana je prva aukcija ribe u 2018. Golema plavorepa tuna od petstotinjak kila prodana je za 323.00 dolara, javlja Reuters. Tunu je kupila tvrtka koja upravlja nizom luksuznih sushi restorana u Tokiju. Planiraju je prodati u obliku 13.000 komada sushija. Ovo je prvi put u zadnjih sedam godina da najskuplju ribu na novogodišnjoj aukciji na Tsukiji nije kupio restorater Kiyoshi Kimura. Prije pet godina kimura je kupio tunu za rekordnih 1,76 milijuna dolara.

Novogodišnja aukcija tune na Tsukiji smatra se poslovnim barometrom godine. Na aukciji se prodaju tune ulovljene na području prefekture Aomori na sjeveru zemlje, koje Japanci smatraju najboljima za sushi i sashimi, ali je ugrožena i lov je skup pa vlasnici restorana plaćaju premiju da bi osigurali stalnu opskrbu. Na novogodišnjoj aukciji koja ima i humanitarni karakter, plaćaju i 25 puta veću cijenu od tržišne. Tržišna cijena te tune je od 3,30 eura do 50-tak eura po kilogramu, ovisno o kvaliteti. Naravno, astronomske cijene koje restorateri plaćaju na novogodišnjoj aukciji su i ulaganje u reklamu, gotovo da nema japanskog medija koji ne izvještava o tom spektaklu.

Japanci pojedu 80 posto sve plavoperajne tune koja se ulovu u svijetu. Pacifičku plavoperajnu tunu su praktički pojeli. Europska unija je nizom restrikcija 2006. zaštitila mediteransku i atlantsku plavoperajnu tunu. Unatoč stalnim upozorenjima, u Japanu se izlov ne smanjuje. Biznis je prevelik.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Rani radovi Gordona Ramseya: grdobina u panceti na ratatouilleu

Izdavanje kuharica imalo je važnu ulogu u stvaranju…

VODIČ ZA BOŽIĆNI SHOPPING 7 bogatih crnih za samo 100 kuna

Ovo je doba godine idealno za mirisna, mekana,…

10 najboljih restorana za uskršnji ručak na suncu

U Hrvatskoj je uobičajno velike vjerske blagdane provoditi…

10 najboljih hrvatskih crnih vina za 2016. godinu (prilično kompliciran izbor)

Iz hrvatske je vinske proizvodnje puno teže relevantno…

Glavna pravila institucije subotnjeg ručka u Zagrebu

Subotnji ručak u brojnim svjetskim restoranima ne predstavlja…

Pet pogrešaka koje ne smijete učiniti kad otvarate restoran

U Zagrebu je unatrag nekoliko godina otvoreno više…