Glumica je napala ‘pretencioznog’ chefa Martina Berasateguija jer je njezin muž greškom pojeo salvetu serviranu na kamenu

Ni osam Michelinovih zvjezdica chefa ne može zaštititi od stvarnog života. Engleska glumica Tracy-Ann Oberman, u maniri junaka serije EastEnders u kojoj glumi, na Twitteru je objavila niz fotografija s romantične večere u restoranu Martina Berasateguija, sa statusima koji nesmiljeno ismijavaju legendarnog baskijskog chefa. Martin Berasategui jedan je od najcjenjenijih europskih chefova. Njegov restoran u Lasarteu ima tri Michelinove zvjezdice od 2001. godine. Berasategui je odigrao ključnu ulogu u etabliranju nove baskijske kuhinje. Ali Oberman i njezin suprug Rob Cowan svoju romantičnu večeru nisu zapamtili po gastronomiji. Kada su konobari na početku večeri donijeli male bijele diskove na dva kamena zavezana špagom, Cowan je entuzijastično kušao prvo jelo, uvjeren da je riječ o couvertu. Nažalost, pojeo je salvetu, jednu od onih minijaturnih komprimiranih papirnatih tableta koje se, kad upiju vodu, pretvore u vlažne salvete.  

Okej, možemo raspravljati o tome zašto restoran s tri Michelina uopće još upotrebljava ovaj zastarjeli kičasti element kojim goste danas pokušavaju impresionirati lošiji restorani. No, osim urnebesnog detalja s gutanjem salvete, pažnju su  na internetu izazvali komentari Tracy-Ann Oberman. “Evo što se dogodi kad dobijete Michelinovu zvjezdicu, ili dvije ili tri. Daj me nemoj,” napisala je glumica ispod fotografija modernistički dizajniranih Berasateguijevih jela.

“Znaš da si u Michelinovom restoranu kad se salvete napuhuju s vodom na držaču koji je radio neandertalac. Rob je pokušao pojesti ovo. Konobari su zgroženi”. Ispod fotografije jela koje podsjeća na komad drveta, napisala je. “Cvilimo zbog ovoga”. Glumicu je nerviralo svako jelo. ‘Amuse bouche poslužuju sa strahopoštovanjem koje graniči s vjerskim fanatizmom. Prokleta Michelinovska pretencioznost.” Ipak, za samo kuhanje u svojoj je neobičnoj recenziji imala samo pohvale. “Divna hrana koju poslužuju ministranti besmisla na tacnama čiste budalaštine #minireview” Zaključila je Oberman. Jedan je tvit u ovom nizu uputila izravno Berasateguiju. “Vaša hrana je fantastična, vaša prezentacija malo pretenciozna, ali posluga vam je nadmena. Ovo je restoran, a ne crkva.”  

Ne zna se u kojem su od Berasateguijevih 12 restorana bili Oberman i Cowan. Ono što se zna, jer je Oberman preko Twittera obavijestila javnost, jest da je jedenje salveta nova fora sljedbenika pokreta WeWantPlates, koji se zalaže za ukidanje posluživanja restoranskih jela na pločicama, kamenju i raznim drugim predmetima.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Mali vodič kroz zatvorene (i otvorene) zagrebačke restorane. Iz grada je u kolovozu nestala vrhunska kuhinja

Zagrebačka restoranska scena ovog se ljeta ispraznila možda…

NENAD NIZIĆ Za razvoj turizma u Splitu prioritet je dovesti poznate svjetske hotelske lance

S Nenadom Nizićem, predsjedavajućim Grupacije luksuznih i jedinstvenih…

12 neočekivanih jela i tri klasika koja blistaju sa sojinim umakom (RECEPTI)

Sojin umak vjerojatno koristite u puno azijskih jela,…

6 malo neobičnih recepata za kraj tjedna koji se pretvorio u hamburger overkill

Stjecajem okolnosti ovaj tjedan u Kultu Plave Kamenice obilježili…

Pet najboljih hrvatskih vina pod navojnim čepom

Kao velikim zagovornicima navojnih čepova, žao nam je…

Zagrebačke roštiljarne – novi poredak (ne baš optimističan)

Zagrebačka roštiljska scena, kao što smo već bili…