Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZA HRVATSKE VINARE Počinju prijave za Decanterove svjetske nagrade. Sve o prijavama vina i ocjenjivanju u Londonu

decanter-glavna1

Ovih dana počinju prijave za Decanter World Wine Awards 2018. najvažnije svjetsko godišnje ocjenjivanje vina. Najbolji hrvatski sommelier Siniša Lasan, jedini Hrvat među sucima DWWA, na svom je Facebook profilu pozvao hrvatske vinare da prijave svoja vina. Budući da interes za ovu nagradu raste i da je lani zaprimljen rekordni broj uzoraka, više od 17.000 vina, ove godine DWWA je uveo novi sistem koji će raditi po principu prvenstva prijave. Tako da je vinarima u interesu prijaviti se što prije da bi njihova vina ušla u ocjenjivanje. Na Decanterovim svjetskim nagradama vina ocjenjuju vodeći svjetski vinski profesionalci i medalje imaju izuzetan utjecaj na tržišni status vina. Prošla godina bila je povijesno važna za hrvatska vina na Decanterovim svjetskim nagradama, vina iz Hrvatske osvojila su rekordne 102 medalje, od toga tri platinaste, s kojima su iznenadile graševine Jasne Antunović Turk iz Erduta i Vinarije Jakopić iz Štrigove, dok je platina za Benvenutijev Teran iz 2013. bila nešto očekivanija. Još važnije, bilo je to prvi put da su sve najviše ocjene dobila suha vina. Prethodnih godina ocjene u visokih 90 bodova bile su rezervirane za slatka vina koja čine neznatan dio hrvatske proizvodnje vina.

Vina se za ocjenjivanje kategoriziraju prema zemljama, regijama, boji, sortama, stilu, berbama i cjenovnom rangu, kako bi se osiguralo da ocjenjivači prilikom suđenja odlučuju o zaista usporedivim vinima. Svi suci poznaju vinske regije čija vina ocjenjuju. Šampanjce, primjerice ocjenjuje panel eksperata za Champagnu i sl. Vina se dijele u pet cjenovnih rangova, ulazne etikete do 7,99 funti, srednji rang od 8 do 14,99 funti, premium vina od 15-29,99 funti, super-premium vina od 30 do 59,99 funti i butikna/icon vina iznad 60 funti. Svaki sudac vina kuša sam. Suci znaju odakle vino dolazi, znaju stil i cjenovni rang, ali ne znaju proizvođače i brendove. Na kraju kušanja suci uspoređuju bilješke i postižu konsenzus oko medalja. U slučaju da sudački panel ne postigne konsenzus, ima pravo raspravljati dok ga ne postigne. U krajnjem slučaju, ako konsenzus nije moguć, presuđuje predsjedavajući DWWA.

Sommelier Siniša Lasan, jedini hrvatski sudac na DWWA

Medalje odgovaraju sistemu bodovanja do 100 bodova. Vina se ocjenjuju individualno, što znači da više u jednom ocjenjivanju može dobiti brončanu, srebrnu ili zlatnu medalju.

Platinaste medalje dodjeljuju se na posebnom ocjenjivanju. Vina koja su dobila zlatne medalje dalje se dijele u kategorije prema sortama i stilu i idu na novo ocjenjivanje. Suci znaju porijeklo vina, sorte, berbe i cjenovni rang. I ta se vina ocjenjuju  individualno, što znači da nema ograničenja u broju platinastih medalja koje se mogu dodijeliti. Vina koja dobiju platinastu medalju u rangu cijene niže od 15 funti dobivaju ‘Best Value Platinum’ medalju. Ta vina svake godine dobivaju poseban medijski publicitet. Ove godine Decanterove svjetske nagrade uvele su još jednu novost, ekskluzivno kušanje “Unsigned Talents” za nagrađena vina koja još nemaju distributere i uvoznike u Velikoj Britaniji. Na ovom kušanju vina će biti predstavljena direktorima tvrtki Waitrose, Majestic i Wine Society. Prilike koje ovo kušanje može otvoriti su očigledne. Najveće senzacije svakog izdanja Decanterovih vinskih nagrada su vina koja su osvojila titulu Best In Show. Riječ je o najvišoj nagradi DWWA. Ta se nagrada dodjeljuje na temelju posebnog kušanja u kojemu četiri supredsjedatelja DWWA biraju pobjednika među dobitnicima platinastih medalja. I ti suci znaju samo porijeklo, sortu, berbu i cjenovni rang vina.

Decanterove nagrade vinima osiguravaju značajnu promociju. Nagrađena vina idućih godinu dana idu na prezentacije koje Decanter organizira sa svojim partnerima, prestižnim restoranima, hotelima ili ekskluzivnih vinskih klubova poput londonskog  67 Pall Malla, te na velikim međunarodnim vinskim sajmovima poput bordoškog Vinexpoa i njemačkog ProWeina. Samo objavu rezultata na Decanterovoj web stranici pročita više od 300.000 ljudi, a rezultate prenose svi vodeći svjetski mediji.  Svaki pobjednik dobiva svoju web stranicu na Decanter.com koja predstavlja vinariju, vino i distributera, objavu u posebnom tiskanom izdanju Decantera i pravo korištenja certifikata i logotipa za marketing.

Evo kako prijaviti vina na Decanterove svjetske nagrade.

Prvi korak je registracija putem Decanterovog obrasca i uplata kotizacije

KLJUČNI DATUMI ZA DECANTEROVE SVJETSKE NAGRADE 2018.

02. ožujka 2018. – Zadnji rok za prijave i uplatu kotizacije

01. ožujka 2018. – Zadnji rok za primanje vina/uzoraka za zajedničku dostavu putem europskih skladišta

Zajednička dostava za Hrvatsku

Helena Gromer
Voditelj zbirnog, zračnog i pomorskog transporta

Quehenberger Logistics d.o.o.
Slavonska avenija 52a
10000 Zagreb

Phone: +385 (0)1 3371 083
Fax: +385 (0)1 3370 096
Mobile: +385 91 6219 715
E-Mail: helena.gromer@quehenberger.com
http://www.quehenberger.com

09. ožujka 2018. – Zadnji rok za direktno primanje uzoraka u Decanter skladište (4 boce vina po prijavi). Više o ovom načinu dostave možete pročitati OVDJE.

30. travnja-11. svibnja 2018. – Dva tjedna ocjenjivanja

Svibanj 2018. – Rezultati dostupni sudionicima putem online sustava

Lipanj 2018. – Objava rezultata na Decanter.com

Predstavljanje pobjednika u londonskom Vintners’ Hallu

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.