Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pol Roger, omiljeni šampanjac Winstona Churchilla, vratio se u Hrvatsku

pol-roger

Legenda kaže kako je britanski premijer Winston Churchill za vrijeme sastanaka vlade tijekom Drugog svjetskog rata, redovito pio šampanjac iz metalne pljoskice. Šampanjac je, naravno, bio Pol Roger. Ne znamo doduše kakav je užitak u ispijanju šampanjca iz pljoskice umjesto iz čaše, i kako je to sir Churchill uopće izvodio a da pjena nije špricala na sve strane, no ta je legenda jedna od brojnih poveznica između najvažnijeg britanskog državnika dvadesetog stoljeća i jedne od najvažnijih obiteljskih šampanjskih kuća.

Primjerice, u nizu knjiga o Churchillu objavljen je popis stvari koje je tada mladi aristokrat i vojnik (i novinski pisac) nosio sa sobom u Drugi burski rat. Na popisu ratnih zaliha mladog Churchilla prominentno mjesto zauzimaju sanduci porta i šampanjca: radilo se, naravno, o Pol Rogeru.

Churchillove veze s obitelji Roger i njihovim vinima s vremenom su toliko osnažile da je pobjednik Drugoga svjetskog rata jednu od svojih trkaćih kobila nazvao Odette Pol Roger, po vlasnici šampanjerije, s kojom se Churchill prisno ali navodno samo platonski, družio od 1944. pa sve do svoje smrti 1965.godine. La Grande Dame Odette Pol Roger umrla je 2000. u 89 godini (bila je 37 godina mlađa od Churchilla).

Pol Roger se Churchillu do danas ne prestaje zahvaljivati se na pažnji, lojalnosti i najvećoj mogućoj onodobnoj globalnoj reklami. Pol Rogerova web stranica otvara se s Winstonom Churchillom. Fizička adresa vinarije Pol Roger u Epernayu danas glasi Rue Winston Churchill 1. A najpoznatiji šampanjac Pol Rogera zove se, naravno, Sir Winston Churchill. Kao i većina drugih prestige cuveea, i Sir Winston Churchill je nastao u osamdesetim godinama. Prva berba Winstona Churchilla bila je 1975. Na tržište je puštena 1984.godine (prva je berba kuriozitet, jer je punjena samo u magnume).

Teško je reći zašto je Winston Churchill obožavao baš Pol Roger, jer pio ga je desetljećima prije nego što je upoznao Odette. Jedan od razloga mogao bi biti ideološki. Maurice Pol Roger je, naime, jedan od heroja francuskog otpora Njemačkoj. Tijekom Prvog svjetskog rata, Maurice je bio gradonačelnik Epernaya i aktivno je branio grad od ekscesa vojnika koji su tamo bili stacionirani, odbijajući odstupiti s funkcije unatoč prijetnjama strijeljanjem. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata, kad je izvozom šampanjca u Epernayu upravljao Wermacht, Maurice i njegov brat George su sudjelovali u otporu i priča se da je upravo Maurice spasio Epernay od nacista, koji su uoči povlačenja sve htjeli spaliti do temelja. Odette Pol Roger tijekom okupacije cieli je svoj vrt zasadila engleskim ružama i stalno umjesto broša nosila značku Engleskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Bila je i kurirka za Pokret otpora. 

Mauricea i Georgea Pol Rogera početkom 60-tih naslijedili su Mauriceov sin Jacques i nećak Guy. Churchill, međutim, u svojim spominjanjima obitelji Pol Roger nikada nije navodio političke veze. Kuću Pol Roger nazivao je “najdivnijom adresom na svijetu”.

Pol Roger danas se smatra jednim od najboljih konvencionalnih šampanjaca na tržištu. Pol Roger istodobno je savršeno elegantan, snažan i zaokružen. Pol Roger u svojim baznim vinima, a osobito u Brut Reserveu, živa je definicija riječi ravnoteža i stil. Njegova je ravnoteža je upravo savršena, što je jedan od ključnih elementa u kvaliteti svakog vina a osobito šampanjca, dok je Pol Rogerov lakoteški stil prilično jedinstven.

Šampanjeriju Pol Roger 1849. godine osnovao je osamnaestogodišnji sin odvjetnika iz Epernaya. Prva vina puštena su u prodaju 1853.godine. Šampanjerija, koja je i danas u obiteljskom vlasništvu, proizvodi između milijun i milijun i pol buteljki godišnje.

Pol Roger ima relativno malo etiketa. Uz temeljni Brut Reserve (po trećina pinot noira, meuniera i chardonnaya, četiri godine odležavanja  25 posto reserve wines), tu su još Pure, bez drugog dodatka šećera, poluslatki Rich, uvijek izvrsni Vintage koji predstavlja sjajnu vrijednost za novac, Rose te, naravno, luksuzni Sir Winston Churchill, koji se na tržište pušta desetak godina poslije berbe i spada među velike, teško usporedive, vrlo klasične šampanjce poput Vintage Kruga, Cristala, Bollingerova RD-a ili Comtes de Champagne. Sir Winston Churchill proizvodi se otprilike svake druge godine.

Pol Roger počeo se uvoziti u Hrvatsku još sredinom devedesetih, kad smo imali prigodu kušati Sir Winston Churchill iz izvanredne 1985. Onda je s drugim vinima Marija Mendeka nestao s našeg tržišta, da bi se ponovno pojavio pretkraj 2017. u Vivatovu uvoznom programu. Vivat zasad distribuira samo Brut Reserve, šampanjac distinktivnih cvjetno-voćnih aroma i jakog i dugog voćno-briošasto-mineralnog aftertastea, koji podjednako dobro funkcionira kao aperitiv i kao odlično vino uz bijele ribe, rakove, školjke ili sushi. Povratak Pol Rogera u Hrvatsku jako nas veseli. Nadamo se da će Vivat uskoro nabaviti i Vintage i Sir Winston Churchill

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.