Pelješki vinar Ivo Skaramuča umro je na Badnjak u 64. godini

Ivo Skaramuča bio je jedan od utemeljitelja privatnog vinarstva i vinogradarstva u Dalmaciji i na Pelješcu. Vinarija Skaramuča utemeljena je 1992. godine. Danas obitelj Skaramuča posjeduje čak 20 hektara vinograda na Dingaču, što ih čini najvećim pojedinim vlasnicima zemlje na najčuvenijem hrvatskom vinogradarskom položaju.
Skaramuče posjeduju vinograde i na drugim položajima na Pelješcu, s kojih proizvode niz linija vina u različitim rangovima cijena. Obitelj se osim vinarstvom bavi i turizmom, pa su tako izgradili luksuznu Vilu Dingač na samoj pelješkoj obali.
“Pod okriljem Sv.Ivana, ispratili smo na posljednji počinak mog sumještanina Iva Skaramuču,” napisala je vinarka Marija Mrgudić na svom Facebook profilu, “Ispraćen je pjesmom, baš onako kako je volio. Volio je on život, društvo i svoj rodni Pelješac. Nadnaravna stvaralačka snaga koju je posjedovao, rezultirala je jednim od najuglednijih Dalmatinskih vinskih brendova.  Probio je on mnoge puteve i puteljke, ali Hrvatskim vinskim putem koračao je samouvjereno, entuzijastično i sa puno vjere u uspjeh.
Obilježio je on i moju eru odrastanja i života, od bala, maškaravanja, kolendavanja, serenada do dugih vinskih debata. Ivo je svakako ostavio otisak na Hrvatskoj i Pelješkoj vinskoj sceni i taj otisak je promjenio put mnogih novih generacija vinara.”
Početkom devedesetih godina dalmatinsko je privatno vinarstvo znatno zaostajalo za slavonskim, pa i istarskim. Dok su Ivan Enjingi i Vlado Krauthaker zauvijek mijenjali vinske karte hrvatskih restorana i hotela, u Dalmaciji su još uvijek dominirale zadruge i državne vinarije. Takvu su situaciju ozbiljnije počeli mijenjati Zlatan Plenković (koji je umro lani) i Andro Tomić na Hvaru, te Ivo Skaramuča i Frano Miloš na Pelješcu. Skaramučin doprinos afirmaciji privatnog vinarstva u Dalmaciji i na Pelješcu valja stoga vrednovati iznimno visoko.
FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

9 opakih stvari koje bismo željeli vidjeti i probati na zagrebačkom Adventu

Ovogodišnji Advent, koji počinje za nekoliko dana, bit…

Otvoren je prvi ledeni hotel na svijetu koji radi cijele godine

Slavni švedski pop-up hotel ICEHOTEL koji se gradio…

8 dječjih kuharica za brži put vašeg mališana do vlastite epizode Chef’s Tablea

Ako se u vas uvukla slutnja da ste…

Opatijski Kvarner dobar je primjer najtipičnijih pogrešaka u hrvatskom hotelijerstvu

Obnovljena ikona hrvatskog turizma je prosječan hotel s…

Najuspješnije hrvatske vinarije i sorte za 2017. godinu

Najvažnije međunarodne vinske nagrade već su podijeljene, Vinistra…

5 trendova koji bi mogli obilježiti hrvatsku restoransku industriju u 2017. godini

Usprkos prošlogodišnjem rastu i najboljim rezultatima od 2008.…