Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

12 neočekivanih jela i tri klasika koja blistaju sa sojinim umakom (RECEPTI)

Sojin umak vjerojatno koristite u puno azijskih jela, ali riječ je o jednoj od najversatilnijih namrinica uopće. Obično sojino zrno izvor je cijelog niza fenomenalnih sastojaka, od edamamea u svom prirodnom obliku, do tofua, tempeha i misa. Sojin umak kralj je proizvoda od soje. Ovaj azijski kondiment jedan je od najstarijih gastronomskih pripravaka na svijetu, smatra se da se koristio još prije tri tisuće godina.

Iako ga najčešće poistovjećujemo s japanskom kuhinjom, tradicija proizvodnje sojinog umaka u Japan je kao i mnogi dugi kulturni utjecaji došla iz Kine. Sojin umak je proizvod fermentacije sojinih zrna i pšenice koji se miješaju s rasolom. Kuhanoj soji i prženoj pšenici dodaje se plijesan Aspergillus koji u interakciji s ostalim sastojcima stvara mješavinu poznatu kao koji (isti termin označava i za kulturu bakterija koje se koriste za neke druge pripravke japanske kuhinje). Aspergillus se pušta da se razvija tri dana, a onda se dodaje slana voda i tekućina se prebacuje u velike bačve u koje se dodaje  lactobacillus bakterija koja pretvara šećere u mliječnu kiselinu. Rezultat ovog procesa je moromi, tekućina čijom fermentacijom, od šet mjeseci za standardne supermarket brenove do nekoliko godina za najluksuznije verzije, nastaje sojin umak. Većina sojinih umaka dostupnih na tržištu su procijeđeni i pasterizirani.

U osnovi, razdjelnica među sojinim umacima je fermentacija. U masovno prozvedenim, takozvanim kemijskim sojinim umacima koji su konvencija u azijskim zemljama, umjesto prirodnom fermentacijom sojini proteini razgrađuju se dodavanjem klorovodične kiseline. Kineski umaci rade se u pravilu od čiste soje, tek ponekad s neznatnim udjelom pšenice, i kratko fermentiraju. Što rezultira snažnim, slanim umacima žestokog okusa. Japanski sojini umaci, posebno najpoznatiji stil shoyu poput Kikkomanovih Naturally Brewed umaka, popularni su zbog izvrsnog balansa okusa i slanosti, kompleksnosti i donosa mekoće i slanosti, koji ih čini pogodnima za delikatne namirnice poput ribe za sushi.

Shoyu stil

Glavni razlog za to je honjozo, tradicionalna japanska metoda fermentacije, u kojoj fermentaciju pokreću prirodni enzimi i bakterije mliječne kiseline. Drugi važan moment u honjozo tehnici je duljina fermentacije. Shoyu se dobiva puno duljom ferementacijom nego primjerice kineski sojini umaci, što uz veći udjel pšenice omogućava prirodni balans i bistoću i versatilnost tih umaka.

Istodobno koncentrat umamija i raskošni slani umak dubokih, tamnih, zaokruženih okusa, sojin umak je idealan par mnogim sastojcima, daleko šire od azijskih kuhinja. U suradnji s Nikasom i Kikkomanom, istražili smo u kojim jelima sojin umak neočekivano dobro funkcionira iako nije tradicionalni sastojak, uz nekoliko klasičnih azijskih pairinga uključujući one s misom i ponzuom.

 

1. Svinjski lungić u BBQ umaku

Sastojci

  • 1 kg otkoštenog svinjskog lungića
    1/4 šalica pilećeg temeljca
    4 šalice bresaka, oguljenih i narezanih
    1 šalica smeđeg šećera brown sugar
    2/3 šalice kečapa ketchup
    2/3 šalice jabučnog octa
    1/4 šalice soja umaka
    2 žlice češnjaka, usitnjenog
    2 žlice đumbira, usitnjenog
    krupna sol, drobljeni crni papar
  • 1 kg bijelog krumpira
  • krupna sol
    1/2 šalice polumasnog vrhnja
    3 žlice maslaca, otopljenog
    1/2 šalice svježeg sira, omekšanog
    svježe mljeveni crni papar

Svinjetina i BBQ umak s breskvama
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U blenderu sameljite breskve, smeđu šećer, kečap, ocat, sojin umak, češnjak i đumbir.
Osušite lungić kuhinjskim papirom i dobro posolite i popaprite. Sačuvajte pola BBQ umaka s breskvama. Savite svinjetinu u pleh s debelim dnom, masnom stranom prema gore, i premažite s pola umaka. Dodajte temeljac. Pecite svinjetinu sat vremena. Ako imate termometar za meso, pecite dok ne pokaže 60 stupnjeva.

Krumpiri
Dok se svinjetina peče, stavite krumpire u veliki lonac i prelijte hladnom vodom, posolite. Pokrijte i zakuhajte, pa kuhajte oko pola sata dok potpuno ne omekša. Ocijedite krumpire, vratite u isti lonac i pustite da se osuše. U manjem loncu na laganoj vatri zagrijte vrhnje i maslac. Dodajte ih u krumpire sa svježim sirom, posolite i popaprite. Zgnječite krumpire i držite ih na toplom do posluživanja.

Svinjetinu izvadite na dasku i pustite da odmori 10 minuta. Pola lungića tanko narežite. Sačuvani umak dodajte zapečenom umaku u plehu u kojem se pekla svinjetina, deglazirajte i krčkajte desetak minuta da se zgusne. Na tanjure stavite šnite lungića, prelijte ih BBQ umakom i dodajte krumpir.

 

2. Složenac od tune s noodlesima

Sastojci

  • 5 žlica maslaca, od čega 1 žlica otopljenog i malo maslaca za premazivanje posude za pečenje
    1,5 žuti luk srednje veličine, narezan na kockice
    sol i svježe mljeveni crni papar
    5 šalica malih šampinjona, očišćenih i narezanih na ploške.
    1/4 šalice sherryja
    2 žličica sojinog umaka
    1/4 šalice glatkog brašna
    2 šalice pilećeg temeljca
    1 šalica punomasnog mlijeka
    1 žlica svježeg limunovog soka
    1 šalica smrznutog graška
    2 limenke tune u maslinovu ulju, ocijeđene
    3 šalica suhih noodlesa od jaja
    2 šalice ribanog cheddara
    3/4 šalice panko mrvica ili krušnih mrvica

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i namastite posudu za pečenje. U velikoj tavi s debelim dnom na srednje jakoj vatri otopite 1 žlicu maslaca. Sotirajte luk dok ne zamiriše i postane proziran, posolite i popaprite. Dodajte gljive i uz povremeno miješanje krčkajte oko 2 minute. Umiješajte sherry i sojin umak pa kuhajte dok većina tekućine ne ispari. Uklonite s vatre i ostavite sa strane.

U velikoj tavi s debelim dnom na srednjoj vatri otopite preostale 4 žlice maslaca. Umiješajte brašno i kuhajte 2 do 3 minute. Polako dodajte pileći temeljac, stalno miješajte. Kad zakuha, dodajte mlijeko. Smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. U bijeli umak koji dobijete dodajte gljive, pa umiješajte limunov sok. Posolite i popaprite koliko treba. Dodajte ocijeđenu tunu i grašak, promiješajte tek koliko je dovoljno da se sve spoji. Provjerite je li dovoljno začinjeno i začinite još ako treba. Uklonite s vatre.

U većem loncu u slanoj vodi skuhajte noodlese prema uputama na pakiranju, moraju ostati al dente. Ocijedite noodlese i vratite ih u lonca. Dodajte umak, pomiješajte pažljivo da prekrije noodlese. Stavite sve u posudu za pečenje. U zdjeli pomiješajte panko mrvice i naribani sir. Polijte sa žlicom otopljenog maslaca i protresite. Ravnomjerno pospite složenac mrvicama. Pecite dok površina ne pozlati i postane hrskava, a na umaku se pojave mjehurići.

 

3. Mini odresci od tataki lososa s ponzu umakom

Sastojci

  • 200g lososa
    1 mladi luk
    80 g daikona
    1-2 režnja češnjaka
    1 žlica maslinovog ulja
    shichimi sa sedam sastojaka ili čili
    Kikkoman ponzu umak od zrna soje i citrusa

Narežite losos na jednu pravilnu kocku kao za sashimi. Posolite. Narežite češnjak i pržite dok ne postane hrskav. Naribajte bijelu rotkvu i pomiješajte s ponzu umakom. Prethodno zagrijte ulje u tavi na jakoj vatri i pržite losos s obje strane (dok ne dobije koricu).
Izvadite losos iz tave i ostavite da se ohladi. Narežite na kriške debljine po želji i raširite na tanjuru. Ukrasite hrskavim češnjakom i mladim lukom, pospite čilijem i poslužite uz ponzu umak i daikon.

 

4. Naba (ljuti lonac) s piletinom i povrćem

Sastojci

  • 800 ml dashija ili ribljeg temeljca
    200 g otkoštenog pilećeg batka
    1/3 bloka tofua
200 kineskog kupusa
    100 g špinata
8 shiitake gljive
100 g shimeji gljive
1 mrkva
Kikkoman umak od sezama 
Kikkoman ponzu umak od soje i citrusa

Narežite meso na komade veličine zalogaja. Isto ponovite s tofuom, shiitake gljivama i povrćem. Shimeji gljive ne trebate rezati. Prethodno skuhajte mrkvu dok ne bude napola gotova. Dashi ili bujon zakuhajte, dodajte meso, gljive i povrće te kuhajte dok ne omekša. Poslužite u maloj zdjeli s umakom od sezama i ponzu umakom. Japanski je običaj ovo jelo kuhati na plinskom kuhalu pred gostima. Sastojke možete modificirati za nabe od svinjetine ili govedine, ribe ili morskih plodova i posluživati ih s noodlesima.

 

5. Kozice s kokosom i kikirikijem

Sastojci

  • 24 velike kozice, očišćene i prerezane po dužini
    1/2 šalice škrobnog brašna
    1/4 žličica soli
    1/4 žličice svježe mljevenog bijelog papra
    1/4 žličice kajenskog papra
    4 bjelanjka
    2,5 šalice svježeg ribanog kokosa
    ulje od kikirikija za prženje
    umak od kikirikija

Za umak od kikirikija

  • 1/4 šalice pilećeg temeljca
    90 ml kokosovog mlijeka
    30 ml soka limete
    30 ml sojinog umaka
    1 žlica ribljeg umaka ili
    2-3 samljevena slana inćuna
    1 žlica ljutog umaka
    2 žlice sjeckanog češnjaka
    1 žlica sjeckanog đumbira
    1,5 šalica kremastog maslaca od kikirikija
    1/4 šalice nasjeckanog korijandera

Umak od kikirikija
U blenderu pomiješajte pileći temeljac, kokosovo mlijeko, sok limete, sojin umak, riblji umak, ljuti umak, češnjak i đumbir. Dodajte maslac od kikirikija i kratko miksajte da se sve spoji. Umiješajte korijander i držite u hladnjaku do posluživanja. Kad počnete pržiti kozice izvadite umak od kikirikija iz hladnjaka da dođe na sobnu temperaturu.

Osušite kozice kuhinjskim papirom. U zdjelici pomiješajte škrob, sol, papar i kajenski papar. U drugoj zdjeli mutite bjelanjke dok ne postanu pjenasti. U treću zdjelicu stavite kokos. Uvaljajte kozice u škrob, otresite višak. Umočite u bjelanjke pa uvaljajte u kokos, moraju biti skroz pokriveni mrvicama. Neka vam jedna ruka ostane suha. U velikoj tavi zagrijte ulje na 180 stupnjeva i pažljivo složite kozice na tavu, po šest komada odjednom ako stanu. Pržite oko 3 minute da kozice pozlate. Izvadite kozice iz ulja i stavite da se cijede. Poslužite s umakom od kikirikija.

 

6. Hoagie sendviči s govedinom u vlastitom umaku

Sastojci

Za umak

  • 1 šalica goveđeg temeljca
    1 velika ljutika, krupno narezana
    1 svježa čili papričica
    2 velika režnja češnjaka
    2 velika lista svježeg lovora
    1 žličica sjemena gorušice
    1/4 šalice suhog sherryja
    1/4 šalice Worcestershire umaka
    1 žlica sečuanskog papra
    1 šalica organskog kečapa ili manje slatkog kečapa
    2 žlice sojinog umaka ili tamarija

Biftek

  • 600 g goveđeg flama
    4 duguljasta bijela peciva
    1 žlica ulja od kikirikija
    1 velika šaka potočarke ili mlade rikule

Umak
U blenderu pomiješajte ljutiku, čili, češnjak, lovor, gorušicu, sherry, Worcestershire i sečuanski papar. Sameljite u glatku pastu. Stavite pastu u lonac i pomiješajte s kečapom, sojinim umakom i temeljcem. Zakuhajte, smanjite vatru i krčkajte još 30 minuta. Ohladite i čuvajte u hladnjaku. Prije posluživanja zagrijte umak na umjerenoj vatri.

Zagrijte pećnicu na 180 za tostiranje peciva.
Ohlađeni flam tanko narežite, rez mora biti okomit u odnosu na mišićna vlakna. Tostirajte peciva. U tavi s debelim dnom zagrijavajte ulje dok ne počne dimiti. Pržite meso oko 2 minute. Smanjite vatru i umiješajte zagrijani umak. Prerežite peciva, stavite na njih govedinu s umakom, dodajte nasjeckanu potočarku ili rikulu i ako želite još par malo čilija ili ljutog umaka.

 

7. Wok s rižinim rezancima i čili uljem iz Yunnana

Sastojci

Za yunnansko ulje sa čilijem

  • 1/2 šalice ulja od kikirikija
    2 žlice pahuljica od sušenog čilija
    1 žlice sezamovog ulja

Za wok

  • 2 žlice ulja od kikirikija
    2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
    1/2 šalice mladog češnjaka, nasjeckanog na ploške
    1 šaka lica od graha
    1 šaka narezanog kineskog kupusa
    1 žlica sojinog umaka
    prstohvat soli
    250 g rižinih rezanaca
    2 žlice vode od češnjaka (nasjeckani češnjak namočen u toploj vodi)
    2 ukiseljena feferona, nasjeckane
    2 mlada luka, narezana na kolutiće

Yunnansko ulje sa čilijem

U tavi zagrijavajte ulje od kikirikija dok se skoro ne počne dimiti. Ugasite vatru i pustite da s ulje hladi 3 minute. Pahuljice od čilija stavite u staklenku, pa prelijte vrućim uljem iz tave i sezamovim uljem. Pustite da se skroz ohladi. Neka čili ostane u ulju.

Wok s rižinim rezancima
Zagrijte suhu tavu ili wok dok se skoro ne počne dimiti, pa dodajte ulje i češnjak. Sotirajte češnjak dok ne zamiriše, pa dodajte mladi češnjak, klice i kupus. Pržite 1 minutu. Dodajte sojin umak, sol i žličicu ulja s čilijem, pa pržite još 1 minutu. Umiješajte rezance, vodu od češnjaka, ukiseljene feferone i pola mladog luka, pa miješajte i pržite još 3 minute. Prebacite na tanjure za posluživanje i ukrasite s preostalim mladim lukom.

 

8. Pileći bataci u umaku od balsamica

Sastojci

  • 1/2 šalice dobrog balsamica
    1/2 šalice meda
    1/2 šalice smeđeg šećera
    1/4 šalice sojinog umaka
    5 grančica svježeg ružmarina
    5 režnjeva češnjaka, prepolovljenih
    10 do 12 pilećih bataka
    2 žlice tostiranog sezama
    1/4 šalice sjeckanog peršinova lista

U velikoj vrećici koja se može zatvoriti pomiješajte balsamico, med, šećer, sojin umak, ružmarin i češnjak. Promućkajte i stišćite vrećicu da se med i šećer otope. U vrećicu ubacite batke i što čvršće zatvorite. Stavite u hladnjak, da se marinira najmanje 2 sata.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Marinirane batke složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite oko 35 minuta, dok se koža ne karamelizira i mjestimično jako potamni.
Dok se piletina peča, u manji lonac stavite marinadu. Zakuhajte, pa smanjite vatru i krčkajte na laganoj vatri oko 15 minuta da se umak zgusne. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
Kistom premažite pečenu piletinu s malo umaka. Stavite na tanjure za posluživanje i pospite s tostiranim sezamom i peršinom.

 

9. Goveđa juha s rezancima

Sastojci

  • 1l povrtnog ili goveđeg temeljca
    2 žlice ulja od kikirikija
    1 velika ljutina, sitno nasjeckana
    1/2 žutog luka, nasjeckanog
    2 žlice đumbira, ribanog
    2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
    1 crvena čili papričica, očišćena od sjemenki i nasjeckana
    1 crveni Thai bird čili, očišćen i nasjeckan
    200 g otkoštene goveđe koljenice ili vrata, narezanog na kockice od 1 cm
  • 100 g udon rezanaca
    1 mala mrkva, nasjeckana
    2 žličice smeđeg šećera
    1 žličica umaka od graha sa čilijem i još po potrebi
    1 žličica sojinog umaka
    1 žličica škrobnog brašna pomiješanog s 2 žličice vode
    1 srce salate kristalke, narezano na trakice od 1 cm
    2 vlasca, nasjeckana
    mala šaka svježeg korijandera, nasjeckanog

U velikom loncu na srednjoj vatri zagrijte ulje. Dodajte ljutiku i luk pa pržite 3 do 4 minute dok ne omekša. Umiješajte đumbir, češnjak, čili i miješajući pržite još 1 minutu. Dodajte govedinu, pržite i kad meso počne tamniti odajte temeljac. Neka zakuha. Kad zakuha smanjite vatru i krčkajte pokriveno dok meso jako ne omekša. Trebat će oko sat i pol.

Dok se meso kuha, zakuhajte vodu u velikom loncu i skuhajte udon rezance. Ocijedite i isperite hladnom vodom. Ostavite sa strane. U juhu dodajte mrkvu, pokrijte i kuhajte dok mrkva ne omekša, ali ostane hrskava, oko 6 do 8 minuta.

U zdjelici pomiješajte šećer, umak od graha i sojin umak, miješajte dok se šećer ne otopi, pa ulijte u juhu. Dok miješate, polako u juhu ulijte i vodu sa škrobom, pa sve kuhajte još minutu dok se ne zgusne.
Neposredno prije serviranja podijelite rezance u dvije zdjelice. Umiješajte salatu u juhu i prelijte rezance. Ukrasite nasjeckanim mladim lukom i poslužite odmah.

 

10. Losos pečen u tahiniju sa sotiranim špinatom i pireom od patlidžana

Sastojci

Pečeni losos s tahinijem

  • 600 grama lososova filea, narezan u porcije od 150 g, kožu uklonite i sačuvajte
    1/4 šalice sojinog umaka
    1/4 šalice tahinija
    ulje za pečenje

Hrskava lososova koža

  • lososova koža
    sol i svježe mljeveni crni papar

Sotirani špinat

  • 1 žlica maslinovog ulja
    1 režanj češnjaka, usitnjen
    1 ljutika, usitnjena
    1 vezica špinata, bez peteljki
    sol i svježe mljeveni crni papar

Rotkva sa sezamom

  • 1/4 šalice vinskog octa
    2 žlice soli
    2 žlice šećera
    3 velike rotkve
    1 šalica sezama

Pire od patlidžana

  • 2 velika patlidžana, prerežite ih po dužini, izvadite meso
    1/3 šalice tahinija
    2 žlice maslinova ulja

Umak od tahinija

  • 1/2 šalice kiselog vrhnja
    1/3 šalice mlijeka
    1/4 šalice tahinija
    1 žlica meda
    1/2 žlice sezamovog ulja
    sok of 1/2 limuna
    sol

Pečeni losos s tahinijem
Zagrijte roštilj i namastite rešetke. U zdjelici pomiješajte tahini i sojin umak. Premažite losos tahinijem i sojinim umakom s obje strane i pecite oko 3 minute sa svake strane. Maknite s vatre.

Hrskava lososova koža
Roštilj neka bude na srednje jakoj temperaturi. Posolite i popaprite lososovu kožu i stavite na grill, kožom prema dolje. Kad se pojave mjehuri, okrenite kožu i pecite dok ne postane skroz hrskava. Maknite s vatre i stavite na kuhinjski papir, pa prerežite na pola i ostavite sa strane.

Sotirani špinat
Ulje u tavi zagrijte na srednje jakoj vatri. Na vruće ulje stavite češnjak i ljutiku i pržite dok ne omekšaju. Dodajte špinat i protresite da se sve prožme. Špinat na vatri držite što kraće, samo da uvene. Posolite, popaprite i maknite s vatre.

Rotkva sa sezamom
U lonac s hladnom vodom stavite rotkve, ocat, sol i šećer. Zakuhajte pa smanjite vatru i krčkajte još 20 minuta da rotkva omekša. Izvadite rotkve iz vode i malo ohladite. Pažljivo ogulite rotkve i narežite ih na komade veličine zalogaja. Prije serviranja stavite rotkvu na tanjur i pospite sezamom.

Pire od patlidžana
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Prekrijte pleh papirom za pečenje. Složite patlidžane u pleh s kožom prema gore i pecite dok se ne karameliziraju i omekšaju, trebat će oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice, izvadite meso i stavite ga u blender. Dodajte tahini i maslinovo ulje i sameljite u pire.

Umak od tahinija
U zdjelu stavite kiselo vrhnje, mlijeko, tahini, med, sezamovo ulje, limunov sok i soli koliko treba i promiješajte da se sve spoji. Pokrijte i stavite u hladnjak.

Slaganje jela
U sredinu tanjura stavite žlicu pirea od patlidžana. Na pire stavite malo sotiranog špinata. Na špinat stavite komad pečenog lososa. U krug oko lososa napravite liniju s umakom od tahinija. U krug po tanjuru složite rotkvu sa sezamom. Ukrasite hrskavom lososovom kožom.

 

11. Klasični gulaš

Sastojci

  • 750 g govedine, narezane na kockice
    750 g svinjetine, narezane na kockice
    2 režnja češnjaka, zgnječenog
    400 g žutog luka, nasjeckanog na kockice
    400 g mrkve, narezane na kockice
    800 g krumpira, narezanog na kockice
    4 zelene i crvene ljute papričice, prerezane po duljini, narezane na trakice
    3 žlice pročišćenog maslaca
    200 g pirea od rajčice
    2 limenke pelata (oko 800 g)
    250 ml. Kikkoman Teriyaki umaka ili sojinog umaka
    2 žličice mljevenog crnog papra
    3 žličice mljevene paprike, slatke
    1/2 žlice timijana

Osušite meso kuhinjskim papirom. U loncu s debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrijte pročišćeni maslac, dodajte meso i sotirajte. Dodajte češnja i luk pa nastavite pržiti dok ne luk ne pozlati i postane proziran. Zatim dodajte povrće i krumpir i nastavite pržiti. Kad povrće zamiriši dodajte 750 ml hladne vode, pire od rajčice i pelate, pa zakuhajte. Smanjite vatru i krčkajte 90 minuta. Gulaš začinite teriyakijem ili sojinim umakom, dodajte papriku, ljute papričice i timijan. Poslužite.

 

12. Snackovi od avokada i kelja

Avokado sa srirachom i sojinim umakom

Sastojci

  • 1 avokado
    1 žlica srirache
    1 žlica sojinog umaka

Pomiješajte srirachu i sojin umak, prelijte preko svježeg avokada. Kad se umami srirache i sojinog umaka spoje sa zelenom masnoćom i bogatstvom avokada, dogodi se nešto spektakularno

Čips od kelja i kokosa

Sastojci

  • 1 mali kelj, uklonite stabljike
    1 šalica ulja za prženje
    1 žlica sojinog umaka
    2 žlice ribanog svježeg kokosa

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Premažite kelj uljem i sojinim umakom. Stavite na pleh prekriven papirom za pečenje, pospite kokosom. Pecite 15 do 17 minuta, na pola pečenja promiješajte i okrenite kelj i kokos. Moraju postati vrlo hrskavi. Čips možete čuvati u kutiji s poklopcem, do dva dana.

 

13. Kristal od sojinog umaka (molekularna kuhinja)

Sastojci

  • ultratanka jestiva folija
    sojin umak u bočici s vaporizatorom
    sezam u wasabiju

S jestivim folijama uvijek radite sa suhim rukama i na suhim površinama. Dehidrator pošpricajte sojinim umakom na površini na koju ćete staviti jestivu foliju. Ako nemate teflonsku podlogu probajte s papirom za pečenje.  Stavite jestivu foliju na pošpricanu podlogu. Pošpricajte foliju sojinim umakom.

Pažljivo položite novu jestivu foliju na vrh, pazite da se rubovi točno poklapaju. Ponovite još 3 do 4 puta, da dobijete tri sloja jestive folije natopljene sojinim umakom. Zadnji sloj još jednom pošpricajte sojinim umakom. Pospite sezamom u wasabiju. Dehidrator podesite na 52 stupnja i dehidrirajte foliju 12 sati.
Pažljivo uklonite foliju iz dehidratora, jer će postati ekstremno krhka. Gotove folije od sojinog umaka mogu se čuvati u zatvorenim kontejnerima, razdvojene papirom za pečenje.

 

14. Slani karamel od misa

Sastojci

  • 3/4 šalice šećera kristala
    1/4 šalica vode
    1/2 šalice punomasnog vrhnja
    2 žlice bijelog misa
    1 žličica sojinog umaka

U loncu s debelim dnom na srednjoj vatri zagrijte šećer i vodu. Bez dodatno miješanja, pustite da zakuha. Vlažnim slastičarskim kistom uklonite kristale šećera koji se stvaraju na stijenkama lonca. Kad šećer dobije duboku zlatnu boju i tek se počne nazirati para, maknite s vatre.

U karamelizirani šećer ulijte vrhnje, to će izazvati stvaranje mjehurića. Promiješajte da se sve spoji. Ako se karamel u doticaju s hladnim vrhnjem počne jako stvrdnjavati, vratite lonac na laganu vatru i miješajte dok karamel ne omekša. Umiješajte miso i dodajte par kapi sojinog umaka. Pustite da se malo ohladi prije nego stavite karamel u posude u kojima ćete ga čuvati. Čuvajte u hladnjaku.

Prije posluživanja zagrijte karamel. Možete ga poslužiti kao preljev za sladoled, kuhane kreme ili ga jesti hladnog, ravno iz staklenke.

 

15. Malajski pareni biskvit 

Sastojci

  • 2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
    6 žlica šećera
    5 žlica ulja od kikirikija
    7 žlica mlijeka (punomasnog)
    1 žličica ekstrakta vanilije
    1 žlica sojinog umaka
    1 šalica glatkog brašna
    2,5 žličice praška za pecivo

Pripremite parilicu. Zakuhajte vodu pa smanjite na laganu vatru. Namastite okrugli kalup za pečenje i prekrijte ga papirom za pečenje. Mikserom mutite jaja dok ne postanu pjenasta i svijetla, pa polako umiješate šećer. Morate dobiti vrlo laganu masu punu zraka, boje limuna. Umutite ulje, mlijeko, vaniliju i sojin umak.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa ih dodajte u jaja i pažljivo miješajte odozdo prema gore, dok se sve ne spoji. Tijesto ulijte u kalup za pečenje i pecite tortu na pari oko 15 minuta. Provjerite je li pečena čačkalicom, probodite biskvit i ako čačkalica izađe čista znači da je gotovo. Ohladite tortu u kalupu, pa iskrenite kalup i razrežite kolač.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.