Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINO GODINE 2017. Dvije raritetne etikete Korlat Supreme CS i Križ Grk, zauzele su osmo i sedmo mjesto

izbor-kriz-grk

Više od dvadeset sommeliera i vinskih publicista koji su glasovali u ovogodišnjem izboru Kulta plave kamenice za Vino godine, pokazali su nezanemarivu sklonost prema neobičnim i rijetkim vinima, što se, uostalom, od stvarnih vinskih fanova i očekuje. Tako su osmo i sedmo mjesto u utrci za Vino godine osvojila dva vina, koja se ne mogu kupiti. Riječ je o Korlatovom cabernet sauvignonu iz linije Supreme, i o Grku pelješke obitelji Križ.

8. Korlat Supreme CS 2012.

Korlatov Supreme CS iz 2012. dobio je 26 bodova. Linija Supreme namijenjena je isključivo restoranima i hotelima, te se ne može nabaviti u trgovinama. Ona je, prirodno, skuplja od standardnih Korlata, a cabernet iz 2012. pokazao se osobito uspješnim, o čemu svjedoči činjenica da je osvojio najviše bodova od svih hrvatskih vina, na nedavnom međunarodnom prvenstvu caberneta i merlota održanom u Italiji.

Ovo smo, dosad najambicioznije Badelovo vino, kušali u nekoliko prigoda: jednom u podrumu, dva ili tri puta na privatnim večerama u restoranima, i jednom na prezentaciji i svečanoj večeri u Dubravkinom putu koju je organizirala sama vinarija.

Za razliku od većine hrvatskih caberneta, Korlat Supreme održava punoću na srednjem nepcu, posjeduje fino granulirane, zrele tanine, te se može pohvaliti vrlo čistim aromatskim profilom kojim dominiraju crni ribizl, kupine i borovnice, fino zaokružene nenametljivim dimom. Vino je uzorno svježe, o može trajati još bar desetak godina. Aftertaste je jako, jako dug i voćno sladak.

7. Grk Križ 2016.

Vinarija Križ spada među relativno nepoznate enološke fenomene južne Dalmacije.  Obitelj Križ posjeduje jedva dva hektara vinograda na položajima Prizdrina i Postup, na kojima uglavnom uzgaja plavac, prilično mineralniji od većine drugih peljeških crnih vina. Na svojoj web stranici vinarija tvrdi kako se bavi ekološkom proizvodnjom, pa navodi da koriste prirodne, a ne selekcionirane kvasce, te da ne upotrebljavaju dušična gnojiva, enzime, nedopuštene additive ni konzervanse.

Narančasti, macerirani i Grk Križ iz 2016. koji se proizvodi u iznimno malim količinama, jedno je do najboljih dalmatinskih bijelih vina, koje smo ikada kušali. Grk Križ vino je snažnog , punog, donekle voćnog i donekle herbalnog okusa, glatke teksture i bogatog bouquet, u kojem dominiraju vrlo zrelo žuto voće, i sušeni citrusi. Grk Križ iz 2016. godine od naših je glasača dobio 28 bodova, što jest mnogo s obzirom na nesretnu činjenicu da ga je kušalo premalo ljudi, uključujući i profesionalce.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.