Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li država zaista dobila dvostruko više PDV-a od ugostitelja i hotelijera? I kako su to ugostitelji preživjeli

restorani-turizam

Današnji Jutarnji list na naslovnici tvrdu da je država ove godine od ugostitelja i hotelijera naplatila 1, 6 milijardi kuna poreza na dodanu vrijednost, što je točno dvostruko više nego lani. Istina je, zapravo, da se veći dio tog iznosa odnosi na hotele i druge smještajne kapacitete, a manji na restorane.

Nije, dakle, riječ o spektakularnim uspjehu (za državni proračun), udvostručenja PDV-a na restorane, nego je veću naplatu PDV-a uzrokovao snažan rast broja kreveta i broja noćenja. Dapače, prije nekoliko mjeseci mediji su objavili interni dokument Ministarstva financija, u kojem se upozorava na smanjenu naplatu PDV-a u ugostiteljstvu, zato što su mnogi vlasnici restorana promijenili tvrtke preko kojih posluju, pa trenutno uopće nisu obveznici PDV-a.

Ovih smo dana, svejedno, razgovarali s nekoliko uspješnih ugostitelja koji su nam opisali svoja iskustva sa sramotno visokim, 25-postotnim PDV-om za restorane, koji je uveden prije godinu dana.

Svi su naši sugovornici anonimni, jer se boje daljnjih problema s poreznom upravom. Jedan od najuspješnijih splitskih restoratera, koji posjeduje nekoliko vrlo popularnih restorana, kaže da će vjerojatno morati podići kredit da bi uspio isplaćivati plaće svim zaposlenima do Uskrsa, dakle do početka sezone. Dubrovački hotelijer koji radi cijelu godinu, i koji jrezabilježio izvrsne sezonske rezultate, također je aplicirao za kredit. Opatijski restorater kazao nam je da razmišlja o skraćivanju poslovanja na osam mjeseci. Zagrebačka restoraterka rekla je kako je dupli PDV uništio bilo kakav manevarski prostor za unapređenje poslovanja, dok je njen kolega odustao od investicije u novi poslovni prostor u svom odlično posjećenom restoranu.

Država je, dakle, udvostručenjem PDV a natjerala  ugostitelje da uzimaju kredite, odustaju od investicija i skraćuju mjesece poslovanja. Država je, očigledno, procijenila kako ugostiteljski i hotelijerski sektor ne treba podržavati, nego ga treba kažnjavati. Dosta katastrofalna procjena za zemlju koja živi od turizma.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.