Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEF GODINE 2017. Jeffrey Vella je iz street fooda uletio na osmo mjesto. Hrvoje Zirojević sedmi za vrh noža

hrvoje-zirojevic-izbor

Više od 40 profesionalaca iz hrvatske restoranske industrije ove je godine po prvi put biralo i najboljeg hrvatskog kuhara. Pravila su ista kao i pri izboru restorana godine: svaki sudionik naše ankete mogao je glasovati za pet kuhara. Prvoplasirani chef dobiva 10, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4 a petoplasirani 2 boda. Izbor restoranskih profesionalaca za Kult Plave Kamenice uglavnom je potvrdio hijerarhijske odnose među chefovima, uz nekoliko iznimki.

8. Jeffrey Vella, Oranž Streets, Zagreb – 70 bodova

Odbrojavanje za izbor Chefa godine 2017. prema sudu više od 40 profesionalaca iz ugostiteljske industrije, nastavlja se osmim i sedmim mjestom. Posebno je zanimljivo da je osmo mjesto sa 70 bodova osvojio malteško-hrvatski kuhar Jeffrey Vella, premda Vella ove godine, do prije dva tjedna, uopće nije kuhao u restoranima nego u street food baru Oranž Streets. Takav Vellin rezultat govori i o golemom ugledu što ga ovaj razmjerno mladi veteran uživa među kolegama, kao i o uspjehu Oranž Streets.

Jeffrey Vella od 11. prosinca kuha u Barbieri’su, gdje je partner s Franom Barbierijem. Vellina moderna i elaborirana interpretacija lokalnih klasika (ćevapčići za predjelo) već je privukla toliko ljudi da je Barbieri’s u predbožićnom tjednu gotovo potpuno rasprodan: jučer je bilo ostalo još nekoliko stolova za utorak. Jeffrey Vella došao je u Hrvatsku prije desetak godina. U Esplanadinom Zinfandelu postavio je potpuno nove standarde fine dininga. Osim kuhanja, Vella se uspješno bavi restoranskim konzaltingom, pa otvara različite žanrovske restorane po cijeloj Europi, od Rige do Nice.

7. Hrvoje Zirojević, Laganini, Palmižana – 72 boda

Hrvoje Zirojević jedna je od rijetkih stvarnih legendi hrvatske kulinarske scene, pa nam je iznimno drago što se visoko plasirao u našem prvom izboru za Chefa godine. Hrvoje Zirojević, koji je skupio 72 boda, najutjecajniji je dalmatinski chef. U brojnim novim splitskim restoranima vlasnici otvoreno kažu kako im je Zirojević koncipirao meni. Hrvoje Zirojević imao je sjajnu godinu. Hvarski Laganini stekao je ozbiljnu međunarodnu reputaciju te se pretvorio u valjda jedini hrvatski fine dining na plaži, a Zirojević je u lipnju s Rudolfom Štefanom gostovao u New Yorku na poziv velikog Daniela Bouluda. Zirojević nam je zadnji put kuhao krajem ljeta u paškom Boškincu, kad je još jednom demonstrirao svoju vještinu i talent u radu sa živom ribom i rakovima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.