Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Le Macchiole Scrio vjerojatno je najbolji syrah koji se može kupiti u Hrvatskoj

Le Macchiole je obiteljska vinarija utemeljena prije 44 godine u Bolgheriju, obalnom dijelu Toscane.  U ono vrijeme Bolgheri nije uživao u prestižnoj reputaciju kakvu ima danas. Bračni par Campolmi-Merli zaista spada među pionire svjetskog uspjeha jedne od najkomercijalnijih i najcjenjenijih talijanskih vinskih regija.
Desetak godina poslije osnutka vinarije, gospođa Merli i gospodin Campolmi donijeli su stratešku odluku, koja je Le Macchiole izdvojila od većine drugih toskanskih vinskih kuća.

Campolmi i Merli odlučili su proizvoditi vina od samo jedne sorte grožđa, što je u Toskani, ne računajući Brunello, pomalo netipično. Okej, Masseto, jedno od najskupljih toskanskih vina, jest čisti merlot, ali je zato Ornellaia, koja se donedavno proizvodila u istom podrumu, pomalo netipični bordoški cuvee.
Najpoznatija etiketa vinarije Le Macchiole svakako je Messorio, vino napravljeno od merlota, koje redovito dobiva 95 i više bodova, i koje prema Wine Searcheru košta oko 200 eura za buteljku.

Paleo, koji je proizveden od cabernet franca, puno je jeftiniji, ali nimalo lošiji: cabernet franc načelno teško postiže jednaku cijenu kao vrhunski merlot, osobito ako ne dolazi iz Saint Emiliona.
Scrio je, pak, stopostotni syrah, s ponešto nesyrahovsk ih značajki. Scrio iz 2011. godine kojeg smo jučer probali, uobičajeno je bogat u bouquetu (višnje, kupine, borovnice i crni papar), raskošan ali i donekle suzdržan u ustima, s jakom kiselinom, s afertasteom nekomercijalne, visokokvalitetne crne čokolade i sa žestokim, vrlo zrelim taninima. Jaki tanini nisu tipični za syrah izvan sjeverne obale Rhone.
Scrio iz 2011. još je jako mlad, ali apsolutno očaravajući u potencijalu. Radi se o jednom od petnaestak najboljih crnih vina koja se u ovom trenutku mogu kupiti u Hrvatskoj, i o svakako najboljem syrahu na našem tržištu.

Gastropreporuka Scrio je vino za ozbiljno kuhanu ali ne prekompliciranu hranu temeljenu na crvenom mesu: od krvavih golubova, preko srnetine i mliječne janjetine koja upravo stiže na tržište, do velikih masnih steakova.

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.