Le Macchiole Scrio vjerojatno je najbolji syrah koji se može kupiti u Hrvatskoj

Le Macchiole je obiteljska vinarija utemeljena prije 44 godine u Bolgheriju, obalnom dijelu Toscane.  U ono vrijeme Bolgheri nije uživao u prestižnoj reputaciju kakvu ima danas. Bračni par Campolmi-Merli zaista spada među pionire svjetskog uspjeha jedne od najkomercijalnijih i najcjenjenijih talijanskih vinskih regija.
Desetak godina poslije osnutka vinarije, gospođa Merli i gospodin Campolmi donijeli su stratešku odluku, koja je Le Macchiole izdvojila od većine drugih toskanskih vinskih kuća.

Campolmi i Merli odlučili su proizvoditi vina od samo jedne sorte grožđa, što je u Toskani, ne računajući Brunello, pomalo netipično. Okej, Masseto, jedno od najskupljih toskanskih vina, jest čisti merlot, ali je zato Ornellaia, koja se donedavno proizvodila u istom podrumu, pomalo netipični bordoški cuvee.
Najpoznatija etiketa vinarije Le Macchiole svakako je Messorio, vino napravljeno od merlota, koje redovito dobiva 95 i više bodova, i koje prema Wine Searcheru košta oko 200 eura za buteljku.

Harvest 2017 – Day #34 Winemaker on the job! Buon compleanno @lucarettondini 😊💥

A post shared by Le Macchiole (@le_macchiole) on

Paleo, koji je proizveden od cabernet franca, puno je jeftiniji, ali nimalo lošiji: cabernet franc načelno teško postiže jednaku cijenu kao vrhunski merlot, osobito ako ne dolazi iz Saint Emiliona.
Scrio je, pak, stopostotni syrah, s ponešto nesyrahovsk ih značajki. Scrio iz 2011. godine kojeg smo jučer probali, uobičajeno je bogat u bouquetu (višnje, kupine, borovnice i crni papar), raskošan ali i donekle suzdržan u ustima, s jakom kiselinom, s afertasteom nekomercijalne, visokokvalitetne crne čokolade i sa žestokim, vrlo zrelim taninima. Jaki tanini nisu tipični za syrah izvan sjeverne obale Rhone.
Scrio iz 2011. još je jako mlad, ali apsolutno očaravajući u potencijalu. Radi se o jednom od petnaestak najboljih crnih vina koja se u ovom trenutku mogu kupiti u Hrvatskoj, i o svakako najboljem syrahu na našem tržištu.

Gastropreporuka Scrio je vino za ozbiljno kuhanu ali ne prekompliciranu hranu temeljenu na crvenom mesu: od krvavih golubova, preko srnetine i mliječne janjetine koja upravo stiže na tržište, do velikih masnih steakova.

 

 

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Hoteli koji su nas najviše razočarali u zadnje dvije sezone

Hrvatska je u 2017. godini od turizma zaradila…

Uz malo više  truda i znanja šibenski Life Palace mogao bi postati izvrstan hotel

Life Palace, heritage hotel sa sedamnaest soba i…

9 trezvenih vina za siječanjski blues

Siječanj može biti mjesec detoxa i štednje, ali…

GENIJALNA SURADNJA Londonski hotel Hoxton podigao je svoje šatore na Obonjanu. Evo kako izgledaju

Hotel Hoxton, jedan od rodonačelnika superhip žanra koji…

Osam najboljih hrvatskih pjenušaca proizvedenih klasičnom metodom

Prije desetak godina u Hrvatskoj gotovo nitko nije…

Ruski milijunaš Viktor Vekselberg napokon je dobio dopuštenje za gradnju Belvederea

Kako u novom broju objavljuje Dubrovački vjesnik, Visoki…