Plančićeva Darnekuša zgodno je malo vino s puno svježine

Darnekuša je autohtona otočna sorta, koja se uzgaja na Hvaru i Visu, i koja se uglavnom koristi za razne kupaže, uključujući prošeke. Prije jedno dva mjeseca hvarski vinar Antun Plančić u Esplanadi nam je prilično strastveno govorio o nekoliko tipova darnekuše: o Plančićevim se darnekušama iz prve polovice ovog desetljeća na webu može pročitati dosta pohvalnih riječi.

Prekjučer smo otvorili Plančićevu Darnekušu iz 2015. godine, s bijelom etiketom, iz bazne linije te obiteljske vinarije. Vino nas je prilično ugodno iznenadilo. Ono je čisto, svježe, s jasno izraženim herbalnim i voćnim aromama i s ponešto ugodnih začinskih elemenata na okusu.

Radi se o crnom vinu s dovoljno svježine da se može piti i ljeti, što dalmatinskom vinarstvu kontinuirano nedostaje. Osobito je važno da je vino potpuno čisto, bez ikakvih neugodnih, neželjenih i tehnički neispravnih mirisa, koji se i dalje prečesto osjete u dalmatinskoj vinskoj proizvodnji. Plančićeva Darnekuša iz 2015. zgodno je, šarmantno, lakopitko vino s karakterom. Takva bi dalmatinska vina željeli češće viđati i u restoranima i u trgovinama.

Gastropreporuka srdelice, skuše, palamide, klasična jela s roštilja, burgeri, pizza

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

SIJEČANJSKI IZBOR 7 niskokaloričnih zagrebačkih restorana

Umjesto da se poslije blagdana iscrpljujemo grižnjom savjesti,…

9 najvažnijih kuharskih transfera u Hrvatskoj u zadnjih 12 mjeseci

Hrvatsko tržište chefova (i barmena) sve više podsjeća…

Gdje i što piti u centru Zagreba usred kolovoza

Zahvaljujući turistima, zagrebački barovi i restorani u kolovozu…

Rosé šampanjci i još 14 vina idealnih za mladu janjetinu

Nježno meso mlade, lokalno uzgojene janjetine jedan je…

Ovo su najskuplji restorani na svijetu

Od višesatnih kaiseki večera u Kyotu i pariških…

Najklasičniji recept za panettone majstora Iginija Massarija

“Za savršeni panettone recept nije dovoljan. Ključni su…