Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michelin je konačno došao u Bangkok. Gaggan Anand dobio je zaslužene dvije zvjezdice

Iako je godinama neprijeporno jedna od najvećih svjetskih kuharskih zvijezda, čovjek koji je prvi kodificirao progresivnu indijsku visoku kuhinju i stavio je na kartu svijeta, iako je njegov restoran u Bangkoku iz godine u godinu proglašavan najboljim u Aziji, chef Gaggan Anand tek je ovih dana dobio prve Michelinove zvjezdice. Visoke dvije zvjezdice za restoran Gaggan. Razlog zašto se to nije dogodilo ranije je, kao i slučaju Ane Roš i drugih sjajnih svjetskih kuhara i restorana, to što na njegovu tržištu naprosto nije bilo Michelina, osim azijskih izdanja koja su ovo vibrantno restoransko tržište obrađivala po nekim drugačijim kriterijima.

ปุกาศ!!! ใครเป็นแฟนมิชลินสตาร์บ้านเรามีดาวละน้าาาา👇🏻 ⭐️ 1 starred 1. โบ.ลาน 2. Chim by Siam wisdom 3. Elements at The Okura Prestige 4. Ginza sushi ichi at Grand Hyatt Erawan 5. J’aime by Jean-Michel Lorain 6. L’Atelier de Joel Robuchon 7. Nahm at Metropolitan 8. Paste at Gaysorn Plaza 9. เสน์ห์จันทน์ at Sindhorn Building 10. Savelberg 11. Sra bua by kiin kiin at Siam Kempenski hotel 12. Suhring 13. Upstair by mikkeller 14. เจ้ไฝ (Street food) Michelin ⭐️⭐️ starred 1. Gaggan 2. Le Normandie at Mandarin Oriental 3. Mezzaluna (State Tower) Foodzologist ขอแสดงความยินดีให้กับร้านที่ได้ดาวค่ะ รอมานานว่ามะไหร่เมืองไทยจะมีดาวกับเค้าบ้าง ดีใจเหมือนกันน่ะค่ะ ปกติต้องบินไปทานที่เมืองนอก ต่อไปนี้ก็เก็บในไทยให้ครบก่อนละกัน . Michelin guide ออกหนังสือรวบรวมร้านแนะนำทั้งหมด 98 ร้าน นอกจาก 1 และ 2 ดาว ยังมี รางวัล Bib Gourmand มอบให้กับร้านที่นำเสนอราคาคุ้มค่าไม่เกิน 1000 บาทมีร้านที่ได้รางวัลทั้งหมด 35 ร้าน และที่น่าสนใจคือ มีรวบรวม street food ที่ michelin คัดมา 28 ร้าน ลงตีพิมพ์ ใครสนใจคลิ๊กดูข้อมูลร้านได้ที่ www.guide.michelin.com . #michelinguidebangkok #michelinbangkok #michelinstarred #Michelinguide #Srabuabykiinkiin #Mezzaluna #suhring #JoelRobuchon #MichelinguideBKK2018 #michelinguidebkk

A post shared by Pic by @Rel3elliousBella (@foodzologist) on

Prvi Michelinov vodič za Bangkok, izdanje za 2018.  predstavljen je 6. prosinca i, kako je to u izvještaju s gala svečanosti rekao CNN-ov novinar, kulinarski pejsaž tog nevjerojatnog grada odmah je postao svjetliji. Bangkok je dobio 20 zvjezdica za 17 restorana. Nijedan restoran nije dobio tri zvjezdice. Osim Gaggana, dvije zvjezdice dobili su autoritativni La Normandie u Mandarin Orientalu, i Mezzaluna u hotelu Lebua. No, među dobitnicima zvjezdica je i street food lokal chefa Jay Faia, čime Michelin nastavlja politiku iz Singapura koji je poput Bangkoka jedno od najspektakularnijih mjesta na svijetu kada je riječ o street foodu, a gdje je prvi put u povijesti dodijelio zvjezdice za ovaj žanr, i to dvama kioscima.  Bangkok je sedmo je područje u Aziji s vlastitim Michelinovim vodičem,  što podjednako govori o važnosti azijske gastronomije i ekonomije na današnjem tržištu i o sklonosti Michelinovih inspektora azijskim kuhinjama. Ali govori i o  izazovima širenja vodiča u Aziji, jer ono ne uspijeva pratiti ubrzani rast azijskog restoranskog tržišta. Prije Bangkoka vodiče su dobili Tokio, svjetski rekorder u broju Michelinovih zvjezdica, zatim Singapur, Kyoto, Hong Kong i Macao, Osaka, Seul i Šangaj. S poslovne strane, glavni razlog Michelinova ambicioznog širenja u Aziji je pokušaj diversificiranja izvora prihoda, Michelin previše (točnije u dvije trećine prihoda) ovisi o europskom tržištu. Uza sve to, Michelin je dosad zaobilazio Bangkok. Prvi inspektori su, slično kao i u slučaju Hrvatske, došli na poziv Tajlandske turističke zajednice, što je tamošnji proračun koštalo 4,4 milijuna dolara. Ambicija se na kraju isplatila.

Svečanu večeru u hotelu Siam Kempinski na kojoj je promoviran Michelin Bangkok, pratila je velika ulična gozba otvorena za javnost. To je prvi na svijetu napravio Singapur na predstavljanju svog vodiča, a Bangkok je slijedio primjer. Na gala večeri koja se plaćala 614 dolara po osobi, poslužen je meni od šest slijedova koji su među ostalim gostujućim chefovima pripremali Chan Yan Tak iz hongkonškog restorana Lung King Heen u hotelu Four Seasons, Thierry Marx, nositelj dvije zvjezdice za Sur Mesure u pariškom Mandarin Orientalu i Henrik Yde Andersen iz Kiin Kiina u Kopengahenu. Dolazak Michelina u Bangkok u Tajlandu je dočekan kao velika i sretna vijest. “Michelinov vodič u jedan dan uzdigne sve,” rekao je chef Gaggan Anand, “Ovo mijenja status Bangkoka iz svjetskog street food središta u svjetsko gourmet središte.” Gaggan Anand imao je sreće dočekati Michelin na Tajlandu, jer 2020. zatvara Gaggan kako bi se fokusirao na nove projekte, i do daljnjega odlazi raditi u Japan. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.