Jesu li napojnice vlasništvo konobara ili poslodavca?

Eater je ovih dana izvijestio kako Trumpova administracija namjerava vratiti tip pooling. Riječ je o tome da će restorani ponovo imati pravo da sami redistribuiraju novac koji u obliku napojnica prikupe konobari i barmeni. Administracija predsjednika Obame 2011. godine donijela je odluku po kojoj napojnice pripadaju isključivo onima koji ih neposredno dobivaju od gostiju, dakle konobarima, barmenima i hostesama.

Eater procjenjuje da će odluka Trumpova Ministarstva rada o povratku tip poolinga izazvati bar dvije očigledne posljedice. Prvo, ona bi mogla povećati ionako rastuću razliku u prihodima između kuhara i osoblja koje radi u restoranskom servisu. Drugo, ta odluka može značiti da poslodavac smije zadržati napojnice za sebe (za restoran). Pitanje napojnica u Sjedinjenim je Državama vrlo kompleksno.

S jedne strane, napojnice omogućuju konobarima, od kojih mnogi rade za minimalnu plaću, da donekle pristojno žive. S druge strane, restorani s visokim troškovima pokušavaju kompenzirati te troškove, tako da osoblju uskraćuju dio napojnica. Chef Mario Batali u Babbou i Thomas Keller u Per Seu našli su se u središtu dosta gadnog skandala kad se otkrilo da su osoblju dužni po nekoliko stotina tisuća dolara u napojnicama (koje se u Americi uglavnom ostavljaju na računima kreditnih kartica).

Kako bi izbjegli takve kontroverze, neki su restorani, poput čuvene Mase, naprosto zabranili napojnice. Kod nas se napojnice uglavnom tretiraju kao vlasništvo osoblja. Vlado Lisak, vlasnik i voditelj Carpaccia kaže kako osoblje samo određuje kako se napojnice raspoređuju, u što se on ne želi miješati. Poznato nam je, međutim, da ima i drukčijih primjera.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Mali savjet za ugostitelje: Kako napraviti vinsku listu s cijenama ispod 100 kuna

Razumije se da bar donekle ozbiljni restorani moraju…

Lost in the supermarket? Sedam odličnih proizvoda koji mijenjaju sliku o kupnji u samoposluživanjima

Supermarketi su sinonim za široki izbor masovno dostupne…

PONOĆNI VODIČ KROZ TKALČIĆEVU Sjajno je što se može jesti gotovo svugdje, loše je što ta hrana uglavnom ništa ne valja

Prošle je subote, nešto prije ponoći, Tkalčićeva po…

Hotel Molindrio točno oslikava dosadnu i neambicioznu turističku svakodnevnicu Poreča

Okej, razumije se da od hotela s četiri…

Evo zašto ove godine na adventu svi jedu germknedle (RECEPT)

Zagrebački advent na Instagramu je jedan nepregledni ocean selfieja…

VODIČ ZA BOŽIĆNI SHOPPING 7 bogatih crnih za samo 100 kuna

Ovo je doba godine idealno za mirisna, mekana,…