Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U prepunom Aperitivu probali smo pet hedonističkih autorskih koktela

Srijeda baš i nije dan za izlaske. A i oni koji izlaze uglavnom bi se trebali motati oko adventskih kućica, u potrazi za kuhanim vinom i kobasicama. Usprkos tako definiranom stanju stvari, novi zagrebački bar Aperitivo u Staroj Vlaškoj, već je u osam navečer bio gotovo pun, da bi se u pola deset tražile stolice više, jedna je mlada dama došla do našeg stola i pitala smije li posuditi stolicu.

Profesionalna deformacija natjerala nas je da promatramo što se pije u tom mjestu s osamdesetak ginova, devedesetak rumova i čak 180whiskya (trideset iše nego što smo, pogrešno, napisali u prvom izvještaju iz netom otvorenog Aperitiva). Definitivno  dominiraju kokteli, dok su se za nekoliko stolova naručivale buteljke vina, i to bez hrane. Vidjeli smo barem dvije Fakinove malvazije.

U srijedu navečer u Aperitivu smo kušali pet autorskih koktela, iza kojih stoji tim od sedam mladih i jako ambicioznih barmena. Prvo su nam donijeli Harmoniju, koje još nema na karti. Harmonija je lagana, graciozna, gotovo prozračna mješavina Metaxe, Kozlovićeva Momjanskog muškata, limunova soka i bazičnog sirupa. Harmonija, koja jako miriše po grožđu, izvrstan je primjer uporabe vina u koktelima. Zatim smo kušali Un Emozione per Sempre, nazvan po pjesmi Erosa Ramazottija. Kako je i red , koktel se bazira na talijanskim sastojcima koji uključuju Liquere Strega, like od tridesetak trava, s jasnim aromama vanilije i likviricije, pa Amaro, pa bijeli vermut, pa creole bitter, s malo zlatnog praha. Iako je Strega, koja bojom podsjeća na žuti Chartreuse, izrazito slatka i ljepljiva, koktel je svjež i elegantan.

Harmonija

Merry me, Rose sastoji se od Broker’s Gina, sirupa od naranče, đumbira, ružmarina i creole bittera. Usprkos romantičnom imenu, ovdje je riječ o opakom, oštrom, dosta suhom i jako aromatičnom koktelu, koji bi se izvrsno slagao s klasičnim azijskim gastro formatima poput spring rollsa i gyoza. Merry me, Rose mogli bi piti svaku večer.

Opori L’Adoree, baziran na praginu, nizozemskom Geneveru, obilježen je zemljasto-bolničkim aromama tog neobičnog pića, koje su pripitomljene Italicusom i crvenim vermutom. Ovo slatko-gorko-citrusno piće, izvrsno se slaže s pačjom paštetom, koju su nam servirali uz koktel. Naposljetku, probali smo tekuću kremšnitu. Radi se o koktelu koji se zove Dižestivo (kao opreka imenu bara, Aperitivo) i kojem je baza bourbon Buffalo Trace, dok drugu violinu svira toskanski liker Galliano, prepun vanilije. No, najspektakularniji element Dižestiva svakako je pjena od cijelog jaja, koja doista stvara dojam kreme za kremšnite pojačane dobrim whiskeyem i vrhunskom vanilijom. Ovaj je koktel toliko moćan, da može trajati sat vremena, i da vas može ozbiljno zasititi.

Mala šetnja kroz Aperitivove shakere upućuje da je u Zagreb napokon stigla institucionalizirana škola koktela: većina barova, naime, ima jednog ili dva, najviše tri miksologa, što često nije dovoljno. Aperitivova sedmorka u šanku predvođena Vjenceslavom Madićem, voditeljem lokala i veteranom hrvatske barske scene, izgleda kao grupa uigranih, talentiranih  i odlučnih mladih ljudi, koji su kadri multiplicirati sadašnju razinu kulture koktela u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.