U splitskoj sladoledarnici Luka probali smo dosta originalne božićne sladolede od fritula i medenjaka

Sladoledarnicu Poljaka Luke Klimczaka u centru Splita ovoga nam je ljeta više ljudi preporučilo kao mjesto koje radi najbolji artizanski sladoled u gradu, ali kada smo je prvi put posjetili, nije ostavila osobit dojam na nas. Previše konvencionalnih, najkomercijalnijih okusa te svega tri ili četiri sezonska voćna sladoleda, nisu nas uvjerili da je Luka baš toliko originalan kad je riječ o sladoledima (Luka je i slastičarnica).

Ovoga vikenda situacija je bila slična (u moru klasičnih okusa isticala se jedino karamela sa slanim krekerima) ali pažnju su nam privukla dva prilično originalna zimska sladoleda: sladoled od fritula i sladoled od medenjaka.

I oba su bila vrlo dobra, iako bi bili još bolji da su manje slatki. Posebno nas je iznenadio sladoled od fritula, jer pretvoriti taj utješni, slatki okus prženog tijesta i šećera u sladoled koji ipak zadržava živost i svježinu izgleda kao izazov. Lukin sladoled od fritula je bogati, veseli ali ne preteški sladoled u kojemu dominiraju vanilija i okusi briochea, a minijaturne fritule kojima je punjen daju mu sjajan, radosni božićni karakter.

Sladoled od medenjaka bio je prepun đumbira i cimeta, kremastiji od onoga od fritula, čija je tekstura bila malo zrnata. U finim hrskavim kornetima, ovi su nas maštoviti sezonski lokalni sladoledi neočekivano razveselili. Ovogodišnji splitski advent pamtit ćemo po njima.

LUKA ICE CREAM & CAKES
Ulica Petra Svačića 2, Split

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Zagrebački hoteli najslabija su točka zagrebačkog turizma

Zagreb se posljednjih godina namenuo kao jedna od…

Whisky i karamel ovaj su cheesecake pretvorili u raskošan božićni kolač

Ovaj recept u trenutku pretvara cheesecake u raskošni…

Najklasičniji recept za panettone majstora Iginija Massarija

“Za savršeni panettone recept nije dovoljan. Ključni su…

6 sjajnih blogerskih recepata za alkoholni sladoled (jer nismo djeca)

Osim što su daleko zabavniji od uobičajenih, sladoledi…

6 najboljih na razočaravajućoj proljetnoj listi Tjedna restorana

Novi Tjedan restorana počinje u petak 4. ožujka…

5 podcijenjenih zagrebačkih restorana koji zaslužuju vašu pažnju

Postoje restorani o kojima se stalno govori, i…