Chef splitskog Parka Jadran Grančić predstavio nam je modernističko tradicionalni novogodišnji menu

Osim što je radio u više hrvatskih five star hotela, Jadran Grančić, novi chef splitskog Parka, puno je putovao. Pa je tako stažirao i u El Bulliiju , neposredno prije njegova zatvaranja. Gospodin Grančić voli nodernističke kulinarske tehnike, od Adrijine sferifikacije do Cruzove kriofiltracije. S druge strane, novogodišnji jelovnik koji smo u subotu navečer testirali u Parku, po definiciji mora sadržavati niz tradicionalnih elemenata. 

Stoga je Parkov meni za Silvestrovo zanimljiva kombinacija modernih tehnika primjenjenih u očekivanim blagdanskim jelima. Večera je počela pršutom, sirom i francuskom salatom, s tim da je pršut, osim u normalnim fetama, serviran i kao hrskavi disk, kozji je sir pretvoren u gustu pjenu, a francuska salata u točkice koje ukrašavaju tanjur. Veliki gamberi plivaju u vrlo snažnoj esenciji od bisquea od škampa, dok su jakovske kapice smještene između ukusne,  slatke kaponate i čvrste i kisele limunove pjene. U Parku razmišljaju o mogućnosti da školjke zamjene medaljonima živog hlapa, čime bi dobili jači teksturalni kontrast.

Naposljetku, veliki je biftek, u modernom izdanju tournedos Rossini, obogaćen velikom sferom gusjih jetara, koja se poslije prvog rezanja razlije u meso, stvarajući ultrabogati umak. Prvu ovogodišnju novogodišnju večeru završili smo odličnom, naravno dekonstruiranom, verzijom splitske torte, punom različitih tekstura, ali i autentičnih čistih okusa suhog voća i badema. Vidjet ćemo kako će splitski gosti reagirati na modernistički pristup tradicionalnim blagdanskim formatima.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

10 savjeta za kuhare koji žele postati slavni

Chef legendarnog londonskog restorana Gavroche, Michel Roux Jr.…

Ovo su najskuplji restorani na svijetu

Od višesatnih kaiseki večera u Kyotu i pariških…

Kako izvući maksimum iz šampinjona, bukovača i shiitakea

Ništa se ne može mjeriti s raskošnim zemljanim…

KOKTELI NA +40 Najbolji hrvatski barmeni predlažu ozbiljne koktele za vruće ljetne dane

jNekoliko toplotnih udara već smo preživjeli, ljetna sezona…

Evo zašto je dubrovački One Suite Hotel najvažniji hotelski debut 2017. godine u Hrvatskoj

“Zapravo, nisam znao puno o hotelskoj industriji. Ja…

7 najatraktivnijih restoranskih terasa u Istri i na Kvarneru

Vrućine koje su, eto, zakasnile barem nekoliko tjedana,…