Bistro Pantarul značajno je napredniji od dubrovačkog turizma

Veliki smotuljak od dimljenog ugora podsjetio nas je na riblji buncek. Okej, ugor nikako nije premasna riba, ali snažan miris i okus dima u tom gustom, pomalo želatinoznom mesu izazvao je kontinentalne sezonske okusne asocijacije. A i sam je ugor svojim formom podsjećao na minijaturni buncek, Nedostajala je jedino kost. Poširani dimljeni ugor/riblji buncek najoriginalnije je jelo na fiksnom meniju Pantarula, najmodernijeg dubrovačkog bistroa, smještenog blizu Lapada, s pogledom na nogometno igralište gdje je jučer oko jedan baš počinjala neka simpatična lokalna utakmica. Pantarul je otvoren prije skoro četiri godine. Osnovali su ga food blogerica Ana-Marija Bujić sa suprugom Milanom Vasićem i Đurom Šiljugom, dvojicom veterana lokalne restoranske industrije koji su posao naučili u Nautici, Protu i Orsan Gveroviću.

Pantarul spada u žanr gastronomskih bistroa, poput Ab Ova u Zagrebu, ali bez fanatiziranosti i bogomdanog talenta jednog Filipa Horvata. No, Pantarul je u tom žanru svejedno jako dobar. Pašteta od pačje jetre efektno je rustikalno predjelo, s puno zelenih listova. Quiche od sušenih rajčica, smokava i kozjeg sira izvrstan je comfort food, dok orada u emulziji punoj limete sa julienne povrćem i dimljeni ugor koketiraju s ozbiljnim kuhanjem. Nismo, nažalost, imali snage probati čokoladni tarte s vrganjima, jer su nas predjela i glavna jela prejeli.

Pantarul je suvremeni, prijateljski bistro pun dubrovačkih obitelji s djecom, namjerno hipsterski uređen, u kojem se dobro i drukčije kuha. Parantul je zapravo moderniji od cjelokupne slike dubrovačkog turizma, koja se nije mijenjala već previše godina. Umjesto mase onih fejkanih ribljih restorana u ulici Prijeko, dubrovačkom bi turizmu koristilo bar desetak lokala koji bi se vodili Pantarulovom logikom.

Nažalost, vinska je karta dosadna i nereprezentativna za južnu Hrvatsku (nema ni jednog grka, ni vugave, dok oba pošipa ne spadaju među prvih sedam). Servis je jako profesionalan, ali pomalo diskriminativan. Neki gosti dobivaju buteljirano, a neki rinfuzno maslinovo ulje. Takve razlike nikako nisu dobre. Cijene su niže od uobičajenih dubrovačkih pa smo veliki ručak s dvije čaše pjenušca i buteljkom dubrovačke malvasije platili oko 700 kuna.

 

PANTARUL
Ulica kralja Tomislava 1, Dubrovnik

HRANA-4/5  VINA -3/5  POSLUGA -4/5  AMBIJENT 4/5
sve kreditne kartice


FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail