Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinodol mijenja strategiju. Marginalizira dnevnu kartu i naglašava fiksni jelovnik

vinodol

Jedan od najpopularnijih i najuspješnijih hrvatskih restorana, zagrebački Vinodol, u zadnjih nekoliko mjeseci odlučio se na značajan strateški zaokret. Vinodol je, naime, u proteklih pet ili šest godina velik dio svoje reputacije izgradio na dnevnim jelovnicima, koji su bili raznoliki, maštoviti i bogati, i s kojih se moglo naručivati cijeli dan. Većina Vinodolovih gostiju naručivala je jela s dnevne karte, koja ima i zasebno mjesto na Vinodolovoj web stranici. Kroz dnevnu kartu u tih je pet ili šest godina prošlo više od tri stotine recepata.

U istom se razdoblju glavni jelovnik nije bitno mijenjao i to do početka ove godine, kad je lansiran novi glavni jelovnik koji se temelji na prilično uglađenim interpretacijama favorita nacionalne kuhinje. Glavni se jelovnik ponovo promijenio prije otprilike mjesec dana, s nekim posve novim jelima poput poširanog repa grdobine i gulaša od jelena, dok se dnevna karta naočigled smanjuje. I vremenski i sadržajno.

Prvo je Vinodol odlučio dnevnu kartu limitirati na ručak: ona sada vrijedi do 17 sati. Zatim je reducirao i njen sadržaj. Premda se na Vinodolovoj dnevnoj karti i sada mogu pronaći vrlo dobra sezonska (sarma) ili klasična jela (neobično elegantna verzija pašticade), dnevna se karta sve više svodi na usputne gablece koji se prečesto ponavljaju. Tako se na današnjoj dnevnoj karti nalazi pet jela, od kojih se dva baziraju na iznutricama (hladetina i jetrica), pa jedna juha, pa kuhana govedina za koju nažalost, kako su nam rekli konobari, koriste hren iz teglice umjesto svježeg, te još piletina Holstein. Dnevna karta, dakle, osim što se prečesto ponavlja, ne sadrži ni jedno osobito zanimljivo jelo: mislimo da smo isti ovaj sadržaj vidjeli i prošlog tjedna.

 Savršeno je razumljivo da se Vinodol, čije je kuhanje unatrag godinu dana ozbiljno napredovalo, nastoji koncentrirati na veliki jelovnik. No, možda je riskantno baš tako vidljivo osiromašiti dnevnu kartu. Na kojoj ove jeseni, usred sezone kestena, nismo vidjeli kesten pire. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.