Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počinje izbor za Vino godine 2017. Evo naših kandidata

izbor-vino-godine-2017

I ove godine vodeći hrvatski sommelieri i vinski kritičari biraju hrvatsko Vino godinePravila su ista kao lani. Svaki sudionik izbora za Vino godine može glasovati za pet vina. Prvoplasirano vino dobiva 10 bodova, drugoplasirano 8, trećeplasirano 6, četvrtopalsirano 4, a peto vino 2 boda. Rezultate počinjemo objavljivati u prosincu.

Ime pobjednika objavit ćemo između božićnih i novogodišnjih blagdana. Lista prijedloga za Vino godine otvorena je, baš kao liste prijedloga za Restoran godine i Chefa godine. Dakle, svaki glasač može glasovati i za bilo koje drugo vino pored ovih na današnjoj listi, koja je isključivo prijedlog uredništva Kulta Plave Kamenice.

Naš se prijedlog sastoji od novih vina, kao i od vina koja su već neko vrijeme na tržištu, ali za koja smatramo da su u 2017. godini dosegla svoj vrhunac. Na listu nismo mogli staviti neka od najboljih vina koja smo kušali unatrag godinu dana poput Medeina merlota Punta Greca iz 2015. koji još nije buteljiran (u distribuciju će ući iduće godine) ili bogatih, desetak godina starih beljskih graševina  koje nismo uspjeli pronaći u distribuciji.

Ova je godina iznimno uspješna za hrvatska vina kad je riječ o međunarodnim priznanjima. Platinaste i zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, i to pretežno za suha vina, svjedoče kako je hrvatska vinska industrija u stalnom kvalitativnom usponu. S druge strane, berba 2017. u mnogim je aspektima i kvalitativnim i količinskim, bila prilično problematična. Vidjet ćemo kako će se naši vinari suočiti s izazovima ovogodišnje berbe.

Evo abecedne liste kandidata uredništva Kulta Plave Kamenice za Vino godine 2017.

1. Jo Aehaerne, Wild Skins 2016. – Dalmacija

Britanska Master of Wine koja se doselila na Hvar, napravila je Wild Skins od bogdanuše, pošipa i kuča, s duljom maceracijom. Wild Skins je izvanredno kompleksan na nosu, još pomalo tanak i neusklađen na okusu i apsoslutno originalan za standarde dalmatinskog vinarstva.

2. Antunović, Graševina Premium 2013. – Slavonija i Podunavlje

Ova erdutska vinarija svojom je četiri godine starom graševinom osvojila platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, potvrdivši golemi potencijal sorte i podunavskog terroira.

3. Benvenuti, Teran 2013. – Istra

Benevenutijev Teran zasluženo je postao jedan od Decanterovih šampiona. Braća Benvenuti unatrag nekoliko berbi konzistentno proizvode zaista vrhunski teran, koji dostojno afirmira ovu sortu i u međunarodnim okvirima.

4. Benvenuti, Anno Domini 2015. – Istra

Bogato i moćno vino koje već godinama spada među najbolje odležane malvazije, osvojilo je zlatnu medalju na londonskom Interantional Wine Challengeu.

5. Clai, Malvazija Sveti Jakov 2015. – Istra

Prije desetak godina Sveti Jakov bio je originalno, ekspresivno ali nedorađeno vino. S posljednjih je nekoliko berbi prerastao u jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina uopće. Berba 2015. koju smo kušali tek prije nekoliko dana, posebno nas je impresionirala.

6. Coronica, Malvazija 2016. – Istra

Coronicina svježa malvazija i s lanjskom je berbom potvrdila svoj status zlatnog standarda za istarsku vinsku industriju

7. Marko Fakin , Malvazija 2016. – Istra

Ovaj mladi motovunski garažist uskoro bi mogao postati novi Kozlović ili Coronica. Njegova mlada malvazija najšarmantnije je istarsko vino iz lanjske berbe.

8. Križ, Grk 2016. – Pelješac

Riječ je o jednom od vina koja su nas najviše impresionirala unatrag dvanaest mjeseci. Ovaj ultrabogati pelješački oranž pokazuje što se sve u Dalmaciji može učiniti s bijelim sortama.

9. Velimir Korak, Sauvignon Kamenice 2016. – Plešivica

Korakov sauvignon s posebnog položaja Kamenice najbolji je sauvignon blanc koji smo dosad kušali s područja Bregovite Hrvatske

10. Korlat, Cabernet Sauvignon Supreme 2012. – Dalmacija

Korlatov prestižni cabernet najbolje je ocijenjeno hrvatsko vino na nedavnom talijanskom međunarodnom prvenstvu caberneta i merlota. Apsolutno zasluženo.

11. Kozlović, Santa Lucia 2015. – Istra

Ovaj istarski Puligny –Montrachet ne samo da je najambicioznije bijelo vino što ga je Gianfranco Kozlović dosad proizveo, nego je ono važno i zato što ukazuje na moguće smjerove razvoja odležanih malvazija.

12. Krajančić, Pošip sur Lie 2015.- Dalmacija

Novi Krajanačićev Sur Lie elegantan je, zaokružen, uljast, aromatski bogat i naprosto izvrstan. Klasičan, veliki pošip koji bi mogao poslužiti kao uzor za druge proizvođače  kompleksnijih vina od najvažnije dalmatinske bijele sorte.

13. Laguna, Festigia Malvazija Vižinada Riserva 2013. – Istra

Lagunina prestižna malvazija bolja je iz godine u godinu. Vižinada iz 2013. iznimno je ozbiljno, kompleksno, podigrano bogato i savršeno precizno vino, koje svojom elegancijom dovodi malvaziju na novu razinu, i može trajati još nekoliko godina.

14. Frano Miloš, Stagnum 2003. – Pelješac

U distribuciji je ostalo još ponešto buteljki ovog izvanrdnog vina, koje gotovo meditativnim tonom govori o pelješačkom kamenom terroiru, i uspješno svjedoči o mogućnosti dugog odležavanja plavca malog u boci.

15. St. Hills, Dingač 2012. – Pelješac

Ernest Tolj i Michel Rolland godinama proizvode neke od najboljih i tehnički svakako najpreciznijih Dingača. Aktualna je verzija uobičajeno bogata, ispolirana, s punim srednjim nepcem i dugim aftertasteom. Radi se o luksuznom i tehnički besprijekornom vinu, što nije često u Dalmaciji i na Pelješcu.

16. Tomac, Brut Rose – Plešivica

 

Riječ je o najelegantnijem hrvatskom pjenušcu koji je dosad proizveden. Tomčev Brut Rose predobar je za hrvatske, pa i većinu europskih standarda proizvodnje klasičnih pjenušavih vina izvan Champagne.

17. Tomac, Brut Amfora 2010. – Plešivica

Podsjetimo, Decanter je Tomčev pjenušac iz amfore krajem prošle godine proglasio jednim od sedam ili osam najvažnijih pjenušavih vina na svijetu. Tomčev pjenušac iz 2010. prvo je komercijalno proizvedeno pjenušavo vino iz amfore na cijelom svijetu. Brut Amofora iz 2010. sve je bogatiji i kompleksniji, ali je nažalost preostalo tek 600 ili 700 boca.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.