Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Otvorene su rezervacije za novu Nomu 2.0. Evo što možete napraviti da dobijete mjesto

noma-20

Food blogeri su izvan sebe. Chef Rene Redzepi na web stranici nove Nome 2.0 u Kopenhagenu, otvorio je rezervacije. Nova Noma predstavlja se plavom školjkom i kratkim tekstom u kojemu se objašnjava politika rezervacija. Radikalna i riskantna, kao sve što radi Noma. Kako izgleda sustav rezervacija u restoranu s najduljom listom čekanja na svijetu? I što možete učiniti da uđete na listu sretnika koji će među prvima jesti u novoj epizodi karijere Renea Redzepija? Odgovor je, ne baš puno. Morate se pouzdati u sreću ili karmu, ovisi u što vjerujete. 

Online rezervacije za Nomu 2.0 otvaraju se 16. studenog u 16:00 po našem vremenu.  Glavna riječ na web stranici restorana je: Seafood, morska hrana. To je tema ove mikrosezone. Ako ste vegetarijanac ili vegan, Noma iskreno predlaže da se javite na proljeće, jer “zimi nemaju povrća”. Svi koji zatraže rezervaciju ulaze u bubanj za izvlačenje, nešto kao lutriju. Noma tako želi dati do znanja da neće diskriminirati goste ni po kakvim statusnim odrednicama, sve mora biti spontano. Kad se prijavite, sistem će izvući i dodijeliti vam broj. To je redni broj koji određuje redoslijed kojim ćete biti pripušteni rezervacijama  za stolove koji se prodaju u razdoblju od 15. veljače do 29. travnja 2018. Riječ je dakle o klasičnoj listi čekanja, sam što ova nije organizirana kronološki nego  kaotično (Rene Redzepi zasigurno vjeruje da je riječ o savršenom kaosu univerzuma koji će prirodno posložiti stvari baš kako trebaju biti). Svi će se, naravno, nadati što nižem broju. Dobijete li broj manji ili blizu 40 najsretniji ste na svijetu, jer Noma 2.0 ima 40 mjesta. Ali 4317 je već druga priča, a brojevi mogu otići daleko iznad 10.000. Što veći broj dobijete, manje su vam šanse da ćete uspjeti jesti u Nomi u tekućoj sezoni i morat ćete čekati idući blok rezervacija. Ovaj već uhodani sistem uključuje i plaćanje kompletne večere unaprijed, ali ako otkažete večeru barem vraćaju cijeli iznos. 

https://www.instagram.com/p/BXn1PvqhMjG/?taken-by=reneredzepinoma

Kako Redzepi navodi na web stranici, godina će u Nomi 2.0 biti podijeljena na tri sezone i svaka sezona podrazumijeva potpunu promjenu menija. Ići će toliko daleko da će prilagođavati koncept dostupnim namirnicama koje su u određenom trenutku na vrhuncu zrelosti. Meni s kojim otvaraju “slavi skandinavsku morsku hranu, koja je na apsolutnom vrhuncu tijekom hladnih zimskih mjeseci. Svako jelo imat će element iz oceana. Ukoliko imate dijetalnih preferencija, molimo Vas da to imate na umu kad rezervirate stol”.

Osim riblje sezone, Noma 2.0. imat će sezonu povrća, od ranoga ljeta do rane jeseni. “Ovaj meni je savršen za vegetarijance i vegane jer potpuno iskorištava naš urbani vrt. Naši sakupljači bilja radit će prekovremeno da bismo najbolje iskoristili ovaj dio godine, u kojemu vlada biljno carstvo.” Jesen i zima, sve do početka siječnja, rezervirani su za divljač i šumske plodove. “Ovo je jedini dio godine u kojemu će meso biti zvijezda u Nomi. Tijekom ove sezone odavat ćemo počast  životinjama i šumskim plodovima, bobicama, gljivama, orasima i divljem bilju, zajedno s obiljem plodova žetve”. Rene Redzepi izvornu je Nomu zatvorio u veljači. Tijekom priprema za veliki reset i otvaranje Nome 2.0 na novoj lokaciji u Kopenhagenu, organizirao je nekoliko vrlo uspješnih pop-up restorana po svijetu.

I da, neka vas ovaj sustav rezervacija ne obeshrabri. Noma je jedan od najslavnijih, najtraženijih i najskupljih restorana na svijetu, ali je još uvijek pravi, živi restoran. Poznajemo ljude koji su sticajem neobičnih okolnosti uspjeli dobiti stol u Nomi bez rezervacije, koji su dobivali stol iz prve, koji su mijenjali termine i ipak zadržavali rezervaciju. Ljudi su ljudi, tim Nome je susretljiv i profesionalan, uvijek netko odustane, tako da ako zaista želite jesti u Nomi 2.0 a imate iskustva iz borbe za mjesta u drugim traženim restoranima, primijenite što znate:  budite uporni, budite šarmantni i improvizirajte kreativno. Svi koji su bili u Nomi kažu da se trud, trošak i putovanje apsolutno isplate.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.