GDJE VRIJEDI IĆI U DVOJE Osam najromantičnijih restorana u Hrvatskoj

Kad vam je baš jako stalo da provedete posebnu večer s osobom do koje vam je jako stalo, sama kvaliteta hrane, bogastvo vinske liste, dobri konobari ili vrituoznost barmena nisu dovoljni. Presudan je, naravno, ugođaj, a ako svi ostali bitni restoranski elementi podržavaju taj specifičan ugođaj, pojedini restoran dolazi na listu najromantičnijih, listu kakvu redovito objavljuje Zagat, a povremeno čak i pomalo cinični londonski Time Out. Uostalom, izlasci u dvoje čine velik dio restoranskog prometa, ne samo na Valentinovo koje se već davno pretvorilo u neku vrstu restoranskog masovnog turizma.  Evo liste najromantičnijih hrvatskih restorana (od kojih neki, nažalost, ne rade u ovo doba godine).

1. Monte, Rovinj

Monte ujedinjuje dva ključna sastojka za uspješnu romantičnu večeru. Prvi je njegova spektakularna lokacija odmah ispod lijepe crkve Sv. Eufemije u srcu starog Rovinja, a drugi je, naravno, odlična hrana, legitimirana jedinom hrvatskom Michelinovom zvjezdicom. Monte je, dakle, idealan restoran za proslavu rođendana u dvoje, za obilježavanje neke važne osobne obljetnice ili naprosto za prvi ozbiljan zajednički izlazak na večeru.

2. 360, Dubrovnik

Smješten na prstenu dubrovačkih zidina, s genijalnim pogledom na grad i more, 360 je restoran koji još iz Gillesovih vremena prije desetak godina, podjednako privlači svjetske zvijezde i anonimne posjetitelje, koji naprosto žele uživati u pogledu na najljepši hrvatski grad. 360 je gastronomski uglavnom pouzdan, tako da vam ništa neće pokvariti ugođaj.

3. Zinfandel’s, Esplanade, Zagreb

Najljepša blagvaonica u Zagrebu koju dodatno oplemenjuje atraktivna terasa Oleander, neupitni je zagrebački šampion romantičnih restorana. Zinfandel, kao i Monte, spaja gastronomiju Michelinova ranga s ugođajem klasičnih ljubavnih filmova. Vinska lista bolja je nego ranijih godina, dok je kuhanje Ane Grgić lagano i elegantno.

4. Nautika, Dubrovnik

Prvi veliki dubrovački restoran neizostavan je u svim ovakvim izborima. Pogled na Lovrijenac i more, skupa s besprijekornim servisom i osjećajem klasičnih restoranskih vrijednosti što ga Nautika ostavlja već dva desetljeća, katkad mogu opravdati njene cijene. Hrana već dugo nije posebno inspirativna, ali je svježa i luskuzna.

5. Meneghetti, Bale

Najbolji istarski hotel može se pohvaliti i jednim od najbolje uređenih restorana u Hrvatskoj. Meneghettijev restoran stvara osjećaj topline, povezansoti s okolnom prirodom koja je lijepa u svako doba godine, te vas nagovara da što dulje ostanete za stolom. A kad večera u dvoje traje tri ili četiri sata, znači da je večer uspjela. Kuhanje u Meneghettiju kontinuirano se poboljšava.

6. O’Zlata, Split

Smješten u jednom od ljepših i skrovitiijih dvorišta Dioklecijanove palače, O’Zlata emanira privlačnost Splita u najesencijalnijem izdanju. Poslije nekoliko sati u O’Zlata, naprosto se morate zaljubiti u Split, ako već niste zaljubljeni u potencijalno najvažniji hrvatski turistički grad. Kuhanje Brace Sanjina dovoljno je sofisticirano da bi se dopunjavalo s jedinstvenim feelingom njegova novog restorana.

7. Alfred Keller, Alhambra, Mali Lošinj

Terasa Alfreda Kellera, u uvali Čikat, spada među ona zaista nezaboravna mjesta na Jadranu. Pogled na uglavnom uljasto mirno more (premda smo se u Čikatu znali suočiti s jačim valovima), pa na odsjaje zalazećeg sunca, pa na duboko zelenu crnogoricu s druge strane Čikata, sjedinjuju se s vrhunskom elegancijom restorana, kreativnom kuhinjom Melkiora Bašića i jednom od najboljih vinskih lista u Hrvatskoj. Egzotični detalji poput drveta papra na terasi, nenametljivo pridonose specifičnom ugođaju tog prvorazrednog restorana.

8. Noel, Zagreb

Noel dobro funkcionira i kao restoran za dvoje. Ako ne sjedite za Chef’s Tableom koji je ionako namijenjen većim društvima, pa niste izloženi hektičnoj slici stvarnog rada u restoranskoj kuhinji, Noel vam svojim elegantnim interijerom, perfektnom poslugom, sjajnim vinima i šampanjcima na čaše, maštovitim koktelima i izvrsnim izborom restoranske glazbe, omogućuje baš lijep večernji izlazak u dvoje. Kuhanje Gorana Kočiša među najboljima je u Zagrebu i Hrvatskoj.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

GENIJALNA SURADNJA Londonski hotel Hoxton podigao je svoje šatore na Obonjanu. Evo kako izgledaju

Hotel Hoxton, jedan od rodonačelnika superhip žanra koji…

Trebaju li hrvatskoj gastrohoteli? Nabrojali smo šest dobrih

Oxfordski Le Manoir aux Quat’Saisons tipičan je primjer…

19 najboljih Chablisa iz 2014. godine (Decanter)

Decanter je objavio svoje ocjene s en primeur kušanja…

Stigli su smrčci! Inspirirajte se s 2 klasična recepta (i jednim potpuno drugačijim)

Jedna od boljih prvotravanjskih šala u američkim medijima…

Four Seasons u Londonu otvara spektakularni hotel s restoranom Anne-Sophie Pic

Four Seasons najavio je da u veljači  2017.…

Može li One Suite Hotel upravo otvoren u Srebrenom potaknuti modernizaciju zastarjele dubrovačke ponude?

U Srebrenom kraj Dubrovnika u četvrtak ej otvoren One…