Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Haut Brionova večera u Dubravkinom putu bila je zaista spektakularna

Chateau Haut Brion iz 1975. godine jedan je od najkompleksnijih bordeauxa koje smo dosad probali. Haut Brion iz 1975. mijenjao je definiciju bouqueta svakih minute ili dvije. Prvo se osjetio lako prepoznatljviji miris svježih cigara po kojem se Haut Brion izdvaja od drugih first growth bordeauxa (Latour, Lafite, Mouton Rotschild i Margaux). Zatim su se cigare počele miješati s mokrom zemljom i lišćem, da bi malo kasnije iz čaše eruptirala dosta jaka aroma crnih tartufa, koja se kasnije primirila i približila crnim trubačima.

Poslije petnaestak minuta ovo se klasično vino naglo pomladilo pa je bouquet formirao čvsti blok crvenog i crnog voća, ispod kojeg su se osjetili dim, cigare i začini. Tri ili četiri minute kasnije panceta i slanost pobijedili su voće, dok je aroma cigara i gljiva postojano vrebala iz podteksta. Aftertaste, koji je trajao, trajao i trajao minutama i minutama, bio je gotovo podjednako impresivan kao i bouquet. Bitno nije zaostajala ni svježina, posve neobična za 42 godine staro vino, pa čak ni boja. Haut Brion iz 1975. u sredini čaše i dalje je rubinski crven, dok se na rubovima čaše nisu vidjele smeđe-ciglaste nijanse, inače karakteristične za vina zrelih godina.

Nemamo dovoljno iskustva sa starim bordeauxima, ali gotovo smo sigurni da će ovo vino ostati u punoj formi još najmanje petnaestak godina.  Chateau Haut Brion iz 1975. godine prirodno je zauzeo središnje mjesto na slasnoj večeri u Dubravkinom putu organiziranoj u čast dolaska te veličanstvene vinarije na hrvatsko tržište.

Podsjetimo, vina iz portfolia Haut Briona u Hrvatsku je pred lanjski Božić uvezao Dino Kušen, vlasnik sve agilnije distribucijske tvrtke AcrobatGospodin Kušen u međuvremenu je u Bordeauxu posjetio princa Roberta Luksemburškog, sadašnjeg predsjednika Haut Briona pa je, eto, tu veliku vinsku kuću u utorak navečer u izvrsnom izdanju hrvatskoj publici predstavio direktor međunarodne prodaje Haut Briona Joan Mourgues.

Haut Brionova večera u Dubravkinom putu počela je s puno čaša Billecart Salmona , za stvaranje ugođaja prije posluživanja hrane. Prvo jelo, lagano marinirana ali intenzivno ukusna pastrva, nadjačalo je prvo vino, Clarendelle Rose, no to se vino ionako pije samo za žeđ. Kao drugo jelo Priska Thuring pripremila je izvanredan tartar od zubaca i naoko bezukusnih sastojaka poput šampinjona, i cvjetače, iz kojih je, međutim, uspjela izvući neočekivano jake zemljaste okuse. Uz ta se dva tartara sjajno složio Clarendelle Blanc, jedan od najboljih sauvignona na hrvatskom tržištu.

Treći tanjur, al dente tijesto od heljde s vinogradarskim puževima i lardom, bio je naše najdraže jelo večeri: puževi i pasta već su aromama odlično funkcionirali uz  kremasto svježi začinski Clarte de Haut Brion, drugo bijelo vino Chateaua i Mission Haut Briona.

Zatim su uslijedili Chapelle de Mission Haut Brion iz 2009. i Clarence Haut Brion iz 2010. Dva velika, nabildana i još izuzetno mlada crna vina iz iznimnih berbi, da bi sve kulminiralo zaista značajnim, uglavnom neponovljivim iskustvom uživanja u Chateau Haut Brionu iz 1975. godine, uz koji je chefica Thuring poslužila blago začinjenu kremu od cheddara, s polusufleom (tako ga je sama opisala) od kozje robiole. Teoretski, uz stari, vrhunski bordeaux nikad ne bismo poslužili toplo jelo od sira, no ova je kombinacija sjajno funkcionirala, jer je dodatno produbila ionako predojmljiv okus Haut Briona. I sommelier Tihomir Purišić i gospođa Thuring zaslužuju čistu peticu za ovaj nekonvencionalni odabir. Haut Brionova večera u Dubravkinom putu ubraja se svakako među najvažnije vinske događaje u Zagrebu unatrag dosta godina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.