Legendarna sicilijanska vina Planeta vratila su se u Hrvatsku!

U petak popodne doživjeli smo žestoki napad nostalgije. Prije ručka u uobičajeno punom Carpacciu (izvrsni linguini s vongolama), svratili smo u svježe otvorenu Galeriju vina na suprotnoj strani Tesline ulice. Pa smo na policama vidjeli niz vina s etiketom Planeta.

Obitelj Planeta stvorila je možda najvažniju sicilijansku vinsku kuću do danas. Planeta je osnovana 1985. godine a sada raspolaže s oko 400 hektara vinograda i četiri podruma. Planeta je svjetski renome stekla s putrastim, bogatim chardonnayom, kakvi su bili moderni prije dvadesetak godina. I danas je riječ o jednom od klasičnih talijanskih bijelih vina.

Kasnije su počeli inzistirati na lokalnim sortama i terroiru pa su razvili i posebnu liniju Etna. U petak smo u Galeriji vina kupili poznatu Santa Ceciliju te nama novi Alastro. Santa Cecilia iz 2013. napravljena od sorte nero d’avola južnjačko je, mišićavo, temperamentno vino, puno zrelih tanina, s jakim mirisima višnje i tamnog bobičastog voća, s nijansama vruće zemlje, s dugim, lagano čokoladnim aftertasteom i s puno svježine. Alastro je kupaža grecanica, grilla i sauvignona, i na prvo kušanje nije ostavio poseban dojam.

Prije desetak ili više godina Vinotrade je prvi uvozio Planetu u Hrvatsku. I pili smo je baš jako puno, osobito chardonnay, koje je podjednako dobro išao uz škampe i uz steakove. I zato smo se baš nekako toplo razveselili kad smo prekjučer ponovo vidjeli Planetine buteljke u Zagrebu.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Sofrito

Ovaj  pripravak od rajčice, češnjaka, maslinova ulja i luka,…

6 esencijalnih preduvjeta za uspjeh novootvorenog restorana

Velik broj restoranskih otvaranja i zatvaranja u Hrvatskoj…

Petra Jelenić otkriva sve što treba znati o jagodama i 4 klasična recepta za njihovu sezonu

“Bog je, nesumnjivo, mogao stvoriti i bolju bobicu,…

Chaud-froid d’Oeuf au Sirop d’Érable Alaina Passarda, najslavnije jaje zapadne visoke kuhinje

Chef Alain Passard je velikan nove francuske kuhinje.…

Mali savjet za ugostitelje: Kako napraviti vinsku listu s cijenama ispod 100 kuna

Razumije se da bar donekle ozbiljni restorani moraju…

CRNE TOČKE JADRANSKE GASTRONOMIJE Kratki popis područja, gradova i otoka gdje se ne može dobro jesti

Premda državne i lokalne vlasti, i promotivno usmjereni…