Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Legendarna sicilijanska vina Planeta vratila su se u Hrvatsku!

U petak popodne doživjeli smo žestoki napad nostalgije. Prije ručka u uobičajeno punom Carpacciu (izvrsni linguini s vongolama), svratili smo u svježe otvorenu Galeriju vina na suprotnoj strani Tesline ulice. Pa smo na policama vidjeli niz vina s etiketom Planeta.

Obitelj Planeta stvorila je možda najvažniju sicilijansku vinsku kuću do danas. Planeta je osnovana 1985. godine a sada raspolaže s oko 400 hektara vinograda i četiri podruma. Planeta je svjetski renome stekla s putrastim, bogatim chardonnayom, kakvi su bili moderni prije dvadesetak godina. I danas je riječ o jednom od klasičnih talijanskih bijelih vina.

Kasnije su počeli inzistirati na lokalnim sortama i terroiru pa su razvili i posebnu liniju Etna. U petak smo u Galeriji vina kupili poznatu Santa Ceciliju te nama novi Alastro. Santa Cecilia iz 2013. napravljena od sorte nero d’avola južnjačko je, mišićavo, temperamentno vino, puno zrelih tanina, s jakim mirisima višnje i tamnog bobičastog voća, s nijansama vruće zemlje, s dugim, lagano čokoladnim aftertasteom i s puno svježine. Alastro je kupaža grecanica, grilla i sauvignona, i na prvo kušanje nije ostavio poseban dojam.

Prije desetak ili više godina Vinotrade je prvi uvozio Planetu u Hrvatsku. I pili smo je baš jako puno, osobito chardonnay, koje je podjednako dobro išao uz škampe i uz steakove. I zato smo se baš nekako toplo razveselili kad smo prekjučer ponovo vidjeli Planetine buteljke u Zagrebu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.