Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MLADA MASLINOVA ULJA #2 Kušali smo nova ulja najvećeg istarskog proizvođača

Kad imate regiju koju najveći autoriteti godinu za godinom proglašavaju najboljom maslinarskom regijom na svijetu, ishod svake berbe, količina i kvaliteta novih ulja, postaju vijest godine. Ova je berba u Istri bila komplicirana, oskudnija od prošle, pratili su je ekstremni, nepredvidljivi vremenski uvjeti, dugačka razdoblja žestokih vrućina, suše i kiša. Do kraja ljeta masline su bile izmučene, ali za razliku od prethodne berbe kojom su harali nametnici, plodovi su ove godine bili izuzetno zdravi. Jedna od ključnih stvari bilo je tempiranje berbe, i ove godine mnogi su brali ranije nego inače da bi očuvali svježinu i aromatiku ulja. Unatoč svemu, prema prvim rezultatima koje smo dosad imali prilike kušati, bit će ovo još jedna nagrađivana berba. Optimizam temeljimo na prvom tastingu, u kojemu smo prošli devet najpoznatijih istarskih proizvođača ekstradjevičanskih maslinovih ulja. U ovom tastingu fokusirali smo se na najvećeg istarskog proizvođača, na Agrolagunu i njihov brend Ol Istria, pod kojim proizvode pet monosortnih ulja i jedan blend. U ujednačenoj, vrhunskoj kvaliteti ovih ulja za koju odgovara direktorica proizvodnje Katja Gašparini, najbolji dojam ostavili su ascolana i picholine.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje

Svake godine ovaj blend temeljen na leccinu, mora dati balansirano, svježe i bogato ulje, držeći se univerzalnog standarda istarskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Ovo gusto ulje zlatnozelene boje vrlo je zaokruženo, srednje gorčine koja se postupno pojačava prema mekom nepcu, blage postojane pikantnosti. Puno je tipičnih voćnih aroma zelene masline , zelene note su izražene ali ne prejake, a na aftertasteu se pojavljuju arome divljeg raslinja. Blend je nedavno osvojio Prestige gold medalju na nedavnom natjecanju Terraolivo 2017. u Izraelu. S tom nagradom Ol Istria se kao jedino hrvatsko ulje uvrstilo među deset najboljih u ovoj klasifikaciji, zajedno s nekima od najjačih brendova iz Italije, Portugala i Španjolske.

Picholine

Picholine je cijenjena sorta stolnih maslina, ali cijenjena su i ulja od picholinea, jer malokoje ulje uspijeva tako raspjevati jaku hranu poput friganih srdela, hobotnice ili težih salata, kao ulje od picholinea. Ovo ulje miriše na zelene masline, na maslinike na suncu, makiju, zeleno voće i na aftertasteu se pojavljuju note blanširanim oraščića. Vrlo je blago astringentno, a na okusu je vibrantno, živo, izraženo je pikantno. Od ovog ulja možda se nećete zakašljati, ali ćete dugo osjećati njegovu pikantnost u ustima, i ona će naglašavati njegov zeleno- orašasti aftertaste.

Ascolana

Jabuke. Miris tona zrelih, mirisnih ranojesenskih jabuka preplavit će vas kad uronite nos u čašicu ovoga ulja. Zeleni spektar drže arome rajčice, s blagim notama svježeg začinskog bilja, posebno svježeg origana. Izrazito voćno i svježe, ovo je ulje jedva osjetne gorčine i umjerene, paprene pikantnosti, s puno voća i herbalnih aroma na aftertasteu. Elegantna i chic, ova je ascolana idealna za riblji carpaccio i salate od rajčica.

Istarska bjelica

Ovo ulje žive zlatne boje, izrazito je svježe i moćno, puno aroma zelene masline i žive, ali umjerene gorčine. Široka, odlučna pikantnost ove bjelice gotovo je savršeno balansirana s gorčinom. Sa svojim tijelom i svježinom, i malo rustikalnosti koju  mu daju note artičoke i tek malo kardamoma, ovo snažno istarsko ulje s lakoćom se nosi s mesom.

Pendolino

Energično ulje izražajne svježine i zelene boje, puno je herbalnih aroma. Puno aroma gorkih badema, koje dominiraju i u njegovoj finoj gorčini, koja se rastapa u pikantnosti. Vrlo balansirano, snažno ali nimalo teško, pendolino je najversatilnije od ovih ulja kada je riječ o sparivanju s hranom. Raspjevat će sve svijetlih umaka za tjestenine do sireva i salata, a dosta dobro će funkcionirati i za konfitiranje tune.

Leccino

Mladi leccino ističe se neonski zelenom bojom i eksplozijom zelenih aroma sočnih trava i svježeg začinskog i ljekovitog bilja. Leccino su ona jutra s početaka školskih praznika, kad smo besposleni i bezbrižni lutali primorskim livadama i disali punim plućima, udišući njihove slatke mirise. U dobro napravljenim uljima, ova sorta uvijek donosi taj mladenački entuzijazam. U ovom ulju on je osjetan u živoj, odlučnoj gorčini, vibrantnoj svježini i izraženoj pikantnosti. Ovaj leccino bitno je suzdržaniji od nekih mladih ulja ove sorte koje smo ove godine kušali, ali dosljedno projicira najbolja svojstva te masline.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.