supermarket

CRNA SHOPPING LISTA Što ovaj vikend zaista ne biste trebali kupovati u supermarketima (a ni inače)

Oblačno je subotnje jutro, tržnice više nisu privlačne kao prije mjesec dana i gotovo je sigurno da će većina Hrvata provesti bar mali dio vikenda u supermarketima. Stoga bismo vas željeli podsjetiti na proizvode koje ondje (a neke i nigdje drugdje), zaista ne bi trebalo kupovati ako vam je bar malo stalo do zdravlja i do okusa hrane.

1. Paštete

Ovo je, naravno, notorno, ali svejedno treba podsjetiti. Industrijske paštete tehnički nisu paštete, već mesni namazi koji sadrže između 25 i 55 posto mesa. Ostalo su razni dodaci koji nemaju veze s mesom. Međutim, meso koje sadrže paštete još je gore od tih dodataka. Riječ je uglavnom o ostacima svinja, dakle o vezivnom tkivu, čistoj masnoći i onim dijelovima životinje koji se ne mogu baš nigdje drugdje iskoristiti (paštete koje se ne baziraju na svinjetini ne ulaze u ovaj opis proizvoda).

U korist industrijskih pašteta ne govori ni njihova niska cijena. One jesu ekscentrično jeftine, ali čak i cheesburger koji u velikim fast food lancima košta osam ili deset kuna, bar je nešto ukusniji i sastoji se od ponešto korektnijih namirnica.

2. Pakirano mljeveno meso

Supermarketima je, naravno,praktično i efikasno prodavati unaprijed mljeveno meso. No, kupovati pakete mljevenog mesa pogrešno je iz dva razloga. Prvo, mljeveno meso puno je izloženije bakterijama od cijelih komada mesa, pa je sklono kvarenju. Drugo, nitko zaista ne može znati što se točno nalazi u paketiću mesa koji je upravo kupio. Stoga je puno pametnije ststi u red u mesnici i zamoliti mesara da pred vama samelje ono što vam treba.

3. Unaprijed narezani pršut

Unaprijed narezani pršut stalna je zvijezda svih mogućih crnih shopping lista za supermarkete. Stvar je jednostavna: pršut vrlo brzo oksidira i mijenja bitna organoleptička svojstva, pa je vrlo vjerojatno da ćete doma donijeti nešto užeglo i rubno jestivo. Nije li bolje stati u red u pršutoreznici, kakvih ima na većini naših tržnica?

4. Minute steaks

Minute steaks su oni mali goveđi šnicli koji se prodaju po tri ili četiri u paketu i trebali bi glumiti steakove. U većini slučajeva to se meso ne može peći jer je prežilavo, i postaje ukusno tek poslije vrlo duge i lagane termičke obrade.

5. Organsko povrće u supermarketima

Većina većih supermarketa ima male odjele na kojima prodaje takozvano organsko povrće. Ovdje, međutim, moramo biti skeptični prema tvrdnjama da je riječ o organskom uzgoju. Drugo, to je voće i povrće najčešće jednako bezokusno kao i većina drugog voća i povrća u supermarketima. Treće, bitno je skuplje.

6. Razni poluprerađeni pileći proizvodi

Supermarketi su prepuni paniranih pilećih medaljona, pljeskavica, ražnjića i sličnih stvari s nepoznatim udjelima mesa, soje i vode, o hormonima i antibioticima da ne govorimo. I opet, probajte radije na tržnici , po mogućnosti od privatnog proizvođača, kupiti cijelo pile.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

6 glavnih pogrešaka u posluživanju vina u restoranima

Neki nam se dan u jednom luksuznom hotelu,…

5 dobrih restorana u luksuznim hotelima

U Hrvatskoj ne postoji hotelska gastronomija. Premda je…
mlada-maslinova-ulja

Probali smo devet istarskih mladih ulja prešanih unatrag desetak dana. Rezultati su fascinatni

Istra je, ponovimo još jednom, višestruko proglašena najboljom…

Pet najboljih restorana u Splitu

U zadnjih nekoliko godina najveća gastroeksplozija u Hrvatskoj…

9 najljepših zagrebačkih terasa s dobrim kuhanjem za proljeće i ljeto 2016.

Dok sastavljamo ovaj izbor, u subotu 9.travnja ujutro,…

18 popularnih sastojaka koktela koji nisu baš bezazleni

Ako vam se nekad dogodilo da se nakon…