Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako izgleda kad Michelin nazove chefa da mu priopći kako je dobio tri zvjezdice

Jučer objavljen novi Michelinov vodič za New York za 2018. donio je bombu od vijesti. Jean-Georges Vongerichten izgubio je treću zvjezdicu u svom glavnom restoranu Jean-Georges u Trumpovom hotelu kraj Central Parka.  Vongerichten je jedanaest godina imao tri Michelinove zvjezdice i direktor Michael Ellis izjavio je da “odluka o snižavanju rejtinga restorana na dvije zvjezdice bila je teška.” Jean-Georges, rekao je , “nažalost  polako klizi prema dolje. Počelo je s malim stvarima…i ništa se nije poboljšalo. Ovo je neka vrsta ispravljanja njegova kursa. Nadamo se da će brzo vratiti treću zvjezdicu.” Kada izvještaji inspektora ustanove da dugogodišnji nositelj triju zvjezdica više ne zadovoljavaju kriterije za taj status, provodi se poseban postupak. Iz Michelina nazovu chefa restorana, obavijeste ga o nalazima inspektora i kratko porazgovaraju o njima. Cilj ovog postupka je dati šansu najboljima da poprave detalje, jer najčešće je riječ o malim detaljima, prije nego što se ocjenjivanje zatvori. Vongerichten, prema mišljenju Michelina, to nije učinio.

U New Yorku sada samo pet restorana ima tri zvjezdice. To su Per Se, Le Bernardin, Masa, Brooklyn Fare i Eleven Madison Park. Godinama nijedan novi restoran nije dobio najvišu ocjenu. Kako komentiraju neki američki novinari, Michelin iz godine u godinu potvrđuje kako New York više nije američko središte fine dininga. Primat je preuzeo San Francisco. To se rutinski pripisuje previsokim cijenama na Manhattanu i brutalnim tržišnim uvjetima u kojima vrhunski lokalni restorani posluju. Stoga nije neobičan entuzijazam s kojim su u kuhinji chefa Erica Riperta u Le Bernardinu dočekali poziv iz Michelina, u kojemu su ga obavijestili da je trinaesti put zaredom dobio tri zvjezdice. Ripert je sinoć objavio snimku tog trenutka na Instagram profilu restorana. Erupcija sreće u Ripertovoj kuhinji pokazuje da unatoč manjkavostima, kritkama i odbijanjima nekih chefova da sudjeluju u ciklusima ocjenjivanja restorana, Michelin i dalje ostaje vrhovna rejting lista restoranskog biznisa.

https://www.instagram.com/p/Ba4RDuqgt84/?taken-by=lebernardinny

Ostale vijesti iz njujorškog Michelina za 2018. Nisu osobito ohrabrujuće. Samo jedan restoran dobio je drugu zvjezdicu. Ginza Onodera  je resetoran tokijskog lanca koji je lani dobio prvu zvjezdicu. Riječ je o drugom najskupljem japanskom restoranu u New Yorku nakon mase, s cijenama od 300 do 400 dolara po osobi. Ova odluka izavala je novi val kritika da Michelin u New Yorku previše zvjezdica koncentrira u japanskim, europskim i novim američkim restoranima. Četiri od sedam novih zvjezdica dobili su sushi i kaiseki restorani, a dvije europski, The Clocktower Britanca Jasona Athertona i belgijski Rouge Tomate. S druge strane, smatraju kritičari, Michelinovi inspektori ignoriraju steakhouse, vrlo važan žanr za taj grad. S jednim novim ove godine, američko-korejskom roštiljarnom Cote tri njujorška steakhousea sada imaju zvjezdice; to su još Peter Luger i Minetta Tavern. Michelin u New Yorku najviše kritiziraju jer ignorira restorane oko kojih se i gosti i kritičari slažu da kao najbolji u svojim žanrovima zaslužuju zvjezdice. To su ponajprijeThe Grill u obnovljenom legendarnom restoranu Four Seasons, koji je bio najveće restoransko otvorenje ove godine u New Yorku,  Le Coucou, Daniela Rosea i Stephena Starra, nostalgični francuski restoran, nositelj James Beard nagrade za najbolji novi restoran u Americi i talijanski restoran Lilia Missy Robbins i japanski Shuko, jedan od najpopularnijih i najpristupačnijih vrhunskih japanskih restorana u New Yorku.

New York i dalje ima najviše restorana s jednom zvjezdicom u SAD-u, ali zadnji put je novi restoran s tri Michelinove zvjezdice imao 2011. U istom razdoblju, u San Franciscu i na području Bay Aree pet je restorana dobilo tri zvjezdice.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.