Restoran Ville Meneghetti značajno je napredovao unatrag pola godine

Villa Meneghetti svakako je najbolji istarski i jedan od najboljih hrvatskih hotela. Međutim, kad smo u proljeće ove godine jeli u lijepo uređenom restoranu Ville Meneghetti zbunili su nas, blago rečeno, teški pirei i umaci, kao i ne baš vrhunski sastojci. Činilo se da kuhinja luta i traži precizniju orijentaciju. Na današnjem ručku u Villi Meneghetti prvo nam je upao u oči pročišćen i jednostavniji meni, prilagođen sezonski dostupnim sastojcima (bilo bi, recimo, atraktivnije da među predjela stave bilo što od kamenica umjesto jakovske kapice) s nekim prigodno imenovanim jelima, poput “tagliatella s puno tartufa”.

O sezonsko-lokalnoj orijentaciji restorana najuvjerljivije svjedoči procesija mladih maslinovih ulja. Ljubazni konobar donosi gostima pladanj s tri velike boce novih ulja, koje se snažno razlikuju već po boji. I kulturološki i gastronomski gledajući, ovakvo slavljenje mladih ulja zaslužuje pohvale. Riječ je o uspostavljanju identiteta.

Poslije novih ulja donijeli su nam ceviche od brancina koji bi bio perfektan s malo karakternog čilija, poput svježeg habañera, i pjenušavu riblju juhu koja je bila prilično ukusna. File romba s koricom od nori algi bio je izvrstan, bogat, poluhrskav i želatinozan, dok je umak od kurkume obogatio precizno pečeni file žute tune, uz koju su nam poslužili usoljenu korabicu. Kruh je bio vrlo

ukusan, a zreli sirevi među kojima je najbolji dojam ostavio zreli sir iz Kumparičke, efektno posluženi na dasci od vinskog sanduka s bočicom 36 godina domaćeg odležanog aceta balsamica koji radi Meneghettijev winemaker Walter Filiputti.

Meneghetti još nije vrhunski restoran. Ali je na dobrom putu da to postane. Uz čišći pristup i uz selekciju baš vrhunskih sastojaka, Meneghetti može početi igrati važnu ulogu na nacionalnoj gastronomskoj sceni. Naprosto, sve u Meneghettiju trebalo bi postati spektakularno i autentično kao njihova procesija izvrsnih mladih maslinovih ulja.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Sedam formata street fooda i etničke hrane koji bi u Hrvatskoj mogli postati jako popularni

“Nisam još uspio jesti u Le Miki,” rekao…

Želite da vas kuhinja mirisima inspirira u svako doba godine? Pokušajte ovo

Čekate goste i večera je gotova. Vino je…

11 spektakularnih čokoladnih uskršnjih jaja iz najboljih europskih slastičarnica

S cvijećem, jajima i svojom simbolikom, Uskrs je…

4 najbolje pizze koje se mogu pojesti u Zagrebu

Pokušavajući sastaviti top listu najboljih zagrebačkih pizzeria, morali…

Recepture za tiramisù posvađale su dvije regije u Italiji. Napravite ih i vidite zašto

Tiramisù. Prema tvrdnjama samih Talijana, najtalijanskija od svih…

Ovih 8 komada je sve što trebate za ozbiljno kuhanje kod kuće

Za ozbiljno kuhanje kod kuće ne treba vam…