Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Vivatu smo kušali hvarska vina Jo Ahearne, jedine hrvatske vinarke s prestižnom titulom Master of Wine

Jo Ahearne živi na Hvaru . U njenim službenim podacima na webu piše sljedeće: adresa , Put police 23, Sveta Nedjelja, Otok Hvar, Hrvatska, s hrvatskim kontakt telefonom. Nema, dakle, nikakva razloga  da Jo Ahearne ne smatramo i hrvatskom vinarkom. Jo Ahearne položila je ispite za Master of Wine prije devet godina. Masters of Wine ekskluzivna je organizacija koja trenutno okuplja 369 članova, od toga 124 žene, u 29 zemalja u cijelom svijetu. Najviše je Britanaca. Da biste dobili titulu Master of Wine potrebno je položiti tri različita ispita. Praktični dio obuhvaća slijepo kušanje 36 vina, teorijski dio bavi se proizvodnjom vina, vinskim biznisom i “suvremenim pitanjima”, dok esej mora sadržavati najmanj  deset tisuća riječi. Esej (Research Paper) mora se temeljiti na originalnom istraživanju svakog kandidata.

Jo Ahearne MW

Naslov Master of Wine omogućuje vrhunski posao u vinskoj industriji. Engleskinja Jo Ahearne, koja je, dakle, poslije puno godina rada u Australiji odlučla živjeti na Hvaru, pretvorila se, prirodno, u najveću zvijezdu Dana karakternih vina, održanog u petak poslijepodne u Vivatovoj vinoteci u Folnegovićevoj ulici u Zagrebu. Gospođa Ahearne, jedina Master of Wine na hrvatskoj vinskoj sceni, u Vivatu je prvi put javno predstavila svoja hvarska vina, koja će uskoro biti spremna za puštanje u promet. Ova svjetska premijera ostala nam je u sjećanju zbog izvrsnog pošipa iz 2016. koji se preciznom ravnotežom uljaste teksture, čvrste strukture, optimalne svježine i vrlo snažne, ali nenametljive koncentracije baš dramatično razlikuje od većine drugih pošipa. Načelno, ne volimo detaljnije opisivati vina koja smo probali na masovkama, u društvu puno ljudi, jer se na njih ne možemo koncentrirati. No, čini nam se da pošip sur lie gospođe Ahearne spada među najkarakternija dalmatinska bijela vina uopće.

Osim pošipa, kušali smo i macerirani cuvee bogdanuše, kuča i pošipa. Ova se kupaža odmah uvrstila među najbolja hrvatska macerirana bijela vina, a gospođa Ahearne ispričala nam je probleme koje je imala s pošipom tijekom maceracije.”Kožica pošipa jako je gorka, a ja sam htjela izbjeći gorčinu u vinu, pa  sam zasitila pošip s puno kisika. Tekućina je odjednom pocrnila, prvo je izgledala kao čokolada, pa kao blato. Iz jutra u jutro gledala sam u tank, kad će se vino pročistiti. I nakon nekoliko dana dobilo je prekrasnu, čistu zelenkastu boju. Tad sam mogla odahnuti,” ispričala nam je u dahu Jo Ahearne, jedina hrvatska Master od Wine, čija bi vina mogla promijeniti profil dalmatinske vinske industrije.

Mitja Miklus

Osim Jo Ahearne, uživali smo i u vinima Draga – Miklus, vinarije iz Collia, smještene blizu imanja legendarnog Joška GravneraBoris Ivančić već neko vrijeme uvozi Miklusove buteljke, među kojima nas je osobito impresionirala bogata, uljasta i još premlada Ribolla iz 2012. godine, koja posjeduje zaista ogroman potencijal odležavanja.

Martina Tomac i Andrej Cep iz Gordie

U Vivatu su se pojavili i neki od doajena hrvatskih prirodnih vina poput obitelji Tomac i predstavnika vinarije Roxanich, zatim Mitja Lo Duca, vlasnik briljantne štajerske vinarije Ducal, dok se do kasnog popodneva čekalo Stefana Novella iz Ronca Severa, talijanske vinarije u kojoj smo ovog ljeta probali neka od fascinantijih vina iz cijelog područja Brda/ Collia. Vivatov Dan karakternih vina privukao je iznimno mnogo posjetitelja. Što, nadamo se, ukazuje kako je došlo krajnje vrijeme da prirodna vina i u Hrvatskoj izađu iz undergrounda, te da počinju zauzimati istaknuta mjesta na vinskim kartama vodećih domaćih restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.