Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 gastroprijedloga za uživanje u babljem ljetu u blizini Zagreba

vinogradi-setaci

Vikend će, kažu naši smartphonei (i TV meteorolozi) biti neuobičajeno topao i prilično sunčan. U subotu i nedjelju očekuju nas temperature više od dvadeset stupnjeva. Što značid da je šteta ostati u gradu (osim ako baš ne morate). Ovaj bi vikend, zapravo, mogao biti idealan za vožnju kroz crvenožutosmeđe listopadske krajolike u okolici Zagreba. Ručak poslije šetnje kroz šume, livade i vinograde ne mora se nužno svesti na uobičajene peka-patka-roštilj vikendaške opcije.

Naprotiv, u relativnoj blizini Zagreba pronašli smo najmanje pet restorana koji se trude ozbiljno kuhati.

1. Osterija Debeluh, Trg izgnancev 7,  Brežice

Osterija Debeluh već desetak godina spada među vodeće slovenske restorane. Chef Jure Tomič bavi se fine dinginom utemeljenim na jednostavnim i često oskudnim sastojcima tog dijela Slovenije, koje transformira u lijepa, bogata i začudno maštovita jela. Osim moderne interperetacije seljačke lokalne kuhinje, Osterija Debeluh priprema izvrsne, velike komade pečenog mesa. Vrlo specifični, dekadentni ambijent ovog izvrsnog restorana udaljenog tridesetak kilometara od Zagreba, idealno se slaže s mirisima, zvukovima i bojama jeseni. Osterija Debeluh članica je JRE-a.

2. Đurina Hiža,Varaždinska ulica 70, Varaždinske Toplice

Unatrag optrilike godinu dana, Đurina Hiža postala je apsolutni hit među zagrebačkom restoranskom publikom. Kombinacija bogatih jela od divljači, uključujući srneću pljeskaivcu i srneći tartar, i velikih, moćnih steakova koji odležavaju i do 45 dana, uz sasvim pristojne cijene, učinila je Đurinu hižu neizostavnom lokacijom u svim ovakvim preporukama. Ambijent je konvencionalno rustikalan.

3. Dvorac Otočec, Otočec na Krki

Restoran Dvorca Otočec nudi klasični hotelski fine dining, koji nije odveć inspirativan ali je hrana uvijek vrlo korektna. Vinska karta je izvrsna, kad je riječ o slovenskim vinima, dok je ambijent senzacionalan. Teško je zamisliti bilo što bolje, od duboko zelene Krke, šume u pastelnim bojama, i prastarih kamenih zidina samog dvorca. Stoga prije ili poslije ručka toplo preporučujemo šetnju oko dvorca, uz rijeku. Ne vraća li vam se u Zagreb, hotelske su sobe, modernizirane prije osam godina, umjereno luskuzne.

4. Kod špilje, Otruševac kraj Samobora

Špilja je već dugo vremena uvjerljivo najbolji restoran u neposrednoj okolici Zagreba. Špilja je jedini samoboski restoran koji je uspio modernizirati i oplemeniti starinsku samoborsku građansku kuhinju pa se, primjerice, umaci uz dimljenu pastrvu sferificiraju, što sasvim dobro funkcionira. Izolirana lokacija, između stvarne špilje i samoborskog gorja, samo naglašava uživanje u prirodi. Međutim, želite li u subotu ili nedjelju ručati u Špilji, pokušajte rezervirati danas. Ako i to nije prekasno.

5. Mala Hiža, Balogovec 1, Mačkovec (kraj Čakovca)

Međimurje spada među one naše krajeve, koji su dovoljno blizu Zagrebu da bi mogli funkcionirati kao idealno zagrebačko izletište, ali koji su nekako stalno zanemareni. Što je šteta, jer je Međimurje, među ostalim, prepuno lijepih vinograda u kojima se proizvode sasvim solidna, katkad i zaista vrhunska vina. Mala Hiža uvjerljivo je najbolji međimurski restoran: riječ je o ozbiljnom, predanom obiteljskom biznisu, čija se reputacija zasluženo proširila cijelom zemljom. Mala Hiža osobito je privlačna u sezoni šumskih gljiva, buča i kestena.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.