Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

André Chiang, jedna od najvećih svjetskih kuharskih zvijezda, zatvara restoran i traži da ga se ukloni iz Michelina

chef-andre-chiang

Ova vijest imat će ozbiljnog utjecaja na azijsku restoransku scenu. André Chiang, jedan od najtalentiranijih i najomiljenijih kuhara u Aziji, nositelj dvije Michelinove zvjezdice, drugog mjesta na azijskoj listi 50 Best Restaurants i 14.na listi World’s 50 Best Restaurants, objavio je da 14. veljače zatvara svoj restoran Andre u Singapuru i traži da ga se ukloni iz Michelinova vodiča. Na web stranici retorana Chiang je najavio da će u veljači, nakon osam godina koliko je vodio Andre sa suprugom Sudarampai, poslužiti posljednje dvije večere.

Andre Chiang kuhati je počeo s 13 godina. Braća Pourcel otkrili su ga na jednom food festivalu u Taipeiju i ispunili mu jedini san, da se ode školovati u Francusku. U godinu dana, koliko je čekao svoj staž u njihovu restoranu Jardin des Sens u Montpellier, Chiang je naučio francuski i tako je počeo njegov profesionalni put. Prije nego je postao chef i otvorio svoj retoran, braću Pourcel pratio je u nekoliko njihovih projekata u Bangkoku i Šangaju. Počeo je s malim restoranom u Singapuru koji je uskoro postao svjetski slavan i počeo širiti biznis. Danas je Chiang chef u restoranima Andre i Burnt u Singapuru, resstorana Porte 12 u Parizu i restorana Raw u Taipeju. Kako je više put izjavio u intervjuima, u svakom restoranu je chef patron ili izvršni chef i u svakome traži jednako savršenstvo.

https://www.instagram.com/p/BT12TNlgUdl/?taken-by=andrechiang_sg

Kad je otvorio Andre, rekao je, posvetio je život kuhanju i ostao konstantno prisutan u restoranima.  Chiang je poznat po posvećenosti gostima i jedan je od rijetkih kuhara u tom rangu koji zaista vodi svoje kuhinje.

“U svakom servisu gostima posvećujemo potpunu pažnju, naš je jedini cilj usrećiti gosta. To je svakodnevni, cjelodnevni angažman, koji zahtijeva svaki vaš trenutak. Nikad ne smijete spustiti gard, konstantno ste u potrazi za savršenstvom”, rekao je Chiang.  Nakon 30 godina briljantne karijere, chef želi sasvim drugi pristup. Želi, kako je rekao, raditi bez pritiska raznih vodiča. Chiang odlazi iz Singapura u rodni Tajvan. “Odlučio sam od početka iduće godine redefinirati svoje profesionalne prioritete. Shodno tome, vraćam svoje zvjezdice Michelinu i molim da me izbrišu iz izdanja za Singapur 2018. Nakon širenja Michelina u Aziji vjerujem da će uskoro lansirati vodiče za Bangkok i Tajvan, gdje je moj drugi restoran. Nadam se da će Raw ostati jedino mjesto na kojemu ću se nakon povlačenja iz Andrea moći posvetiti edukaciji i razvoju, i prije svega kuhanju. Molim Michelin da ni Raw ne uvrštava u svoj vodič za Tajvan”. Chiang, kako je rekao, želi svoj san živjeti bez pritiska i obveza. Tajvanu i Kini želi vratiti ono što su mu dali i posvetiti se novim generacijama kuhara. “Ne žalim ni za čim”, zaključio je, “jednostavno je došlo vrijeme da se vratim kući. Ja sam perfekcionist, a ovo je savršeno.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.