Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Privremeni poraz Ministarstva financija u ratu protiv ugostitelja

Portal Index jučer je objavio kako je prije desetak dana u Poreznoj upravi održana posebna prezentacija za Zdravka Marića, ministra financija. Iz prezentacije je vidljivo da tijekom ljeta nije porastao ni broj fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu, niti ukupan iznos naplaćenog PDV-a u usporedbi s lanjskom godinom, što je ministra Marića navodno prilično oneraspoložilo, jer su ukupni rezultati turističke sezone znatno bolji nego lani.

Ako je, dakle, u Hrvatsku ovog ljeta došlo bitno više turista nego prošle godine, što je nesporna činjenica, bilo bi logično da su ugositelji platili više poreza na dodanu vrijednost nego lani, i to bitno više, jer je Plenkovićeva Vlada povećala PDV na restorane s 13 na 25 posto. Međutim, to se nije dogodilo, prije svega zato što su brojni restorani formalno promijenili vlasnike. Njihovi su vlasnici sada nove tvrtke (uglavnom jednostavna društva s ograničenom odgovornošću), koje u prvih godinu dana poslovanja ne moraju plaćati PDV. Zbog poplave novih tvrtki koje nisu obveznici PDV-a, izostala je očekivana, veća naplata PDV-a.

Takav rezultat  ukazuje na dvije bitne činjenice. Prvo, ako su porezi preveliki, oni se jednostavno ne mogu naplatiti. Riječ je o aksiomu koji se uči na fakultetima. Drugo, sama Vlada, kojoj je jedan do glavnih zadataka da osigura legalne uvjete za poslovanje, udvostručenjem poreza na dodatnu vrijednost otjerala je velik broj restoratera u određenu ilegalu, ili barem u zonu sive ekonomije. Na kraju su izgubuli svi: restorateri su odustali od investicija koje uglavnom dovode do rasta kvalitete pa samim tim i do jačanja cjelovitog hrvatskog turističkog proizvoda, dok je država prikupila manje novca nego što je očekivala.

Naravno, ovaj poraz Vlade u ratu što ga je pokrenula protiv vlasnika restorana, privremene je naravi. Index izvješćuje da je Ministarstvo financija odlučilo povećati broj inspektora koji nadziru ugostiteljstvo, koji će provjeravati koliko je fiskalnih računa izdano, a posebno će provjeravati nove tvrtke osnovane poslije udvostručenja PDV-a.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.