Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LONDON COCKTAIL WEEK Zadnja noć u Happiness Forgets, Dandelyanu, Artesianu i Orioleu

Iako je zadnji dan Cocktail Weeka, Londonska scena ne posustaje. Svi barovi u kojima smo bili su ugodno popunjeni, barmeni izgledaju pomalo iscrpljeno, ali i dalje su nasmijani i spremni preporučiti pića koja obavezno treba probati i barove koje vrijedi obići.

Dan počinjemo uz Happiness Forgets, u kojem smo nakon par zbunjenih krugova po susjedstvu jedva dobili stol na 45 minuta. Ovo je naime pravi podrumski speakeasy bar koji nas je osvojio savršeno uigranim timom od troje ljudi, koji uz konstantnu gužvu u jako malom prostoru ugošćuje svakog gosta sa jednakom toplinom i srdačnošću od trenutka otvaranja vrata. Komande koje izdaju jedni drugima su kratke, jasne i ne remete atmosferu i komunikaciju u baru, a svako piće se, bez obzira na to tko ga je miješao, provjerava dodatno od još jednog člana tima prije serviranja. Happiness je već nekoliko godina oko desetog mjesta Top 50 liste i nakon što smo ih vidjeli na djelu, jasno nam je i zašto.

dandelyan-fabiola

Bartenderica Fabiola , Dandelyan

Za Artesian, koji smo posjetili nakon HF, bi se moglo reći da je moderni klasik među hotelskim barovima. Barmeni Simone Caporale i Alex Kartena držali su ga kroz nekoliko godina na samom vrhu i nakon četiri uzastopna prva mjesta na Top 50 listi, 2015. su odlučili otići u nove izazove. Njihov odlazak je ovaj bar u potpunosti izbacio sa liste već sljedeće godine, a nisu se na njoj pojavili ni ove. Bar je sjajno uređen, šankom dominira ogroman back bar sa nepreglednom količinom boca u staklenim vitrinama, a kokteli sa njihove autorske karte imaju teatralnu prezentaciju sa opremom koja je za svaki posebno kreirana. Pili smo Perpetual Motion (Facundo Eximo rum, Martini Ambrato & Rubino, artičoka, pokret) serviran u prilagođenoj vinskoj čaši koja nema stalak već se na boku vrti na okruglom postolju i koji je izvrstan spoj gorčine Negronija i aroma ovog desetogodišnjeg ruma. Drugi koktel koji smo probali, Mind Your Step (Zacapa 23, odležani pisco, soursop, narančin hidrolat), unatoč egzotičnoj najavi (soursop je tropsko voće sa okusom između ananasa i jagode, te jakim citrusnim notama) bio je, na našu žalost, samo prosječan sour. 

Za popravak dojma hotelskog bara prebacili smo se u Dandelyan (dio Mr Lyan carstva) koji se nalazi u prizemlju hotela Mondrian, na samoj obali Temze (ove godine na drugom mjestu Top 50 liste i na prvom mjestu Spirited Awards liste). Dugački šank od zelenog mramora, kožni separei, prigušena svjetla i DJ koji pušta hip-hop nisu prvi na listi očekivanja kada uzmete u obzir da ste u hotelu s pet zvjezdica na jednoj od najskupljih lokacija svijeta, ali ovdje to savršeno funkcionira.

Fabiola Falasca, Dandelyan

U ovu nedjelju navečer, za šankom je bilo osam barmena, a po sali je kružilo pet konobara i svi su baš u svakom trenutku bili zauzeti i iznimno prijateljski raspoloženi. Koktele nam je spravljala bartenderica Fabiola Falasca koja se, kako kaže, preselila u London kad je prvi put vidjela bar hotela Connaught i koja sa svoje 23 godine savršeno barata svim elementima ovog posla. Dojmili su nas se Arsenic Waltz (tequila, kisela kruška, papar i med sa krastavcem) koji nakon svježih i voćnih aroma u ustima ostavlja čisti i nevjerojatno jasan okus tequile te bezalkoholni Million Dollar Smile (Seedlip bezalkoholni gin, pečeni slatki krumpir, sirup od trave i svježa trava) koji je Fabiola “doradila” mezcalom, a najviše nas je oduševio Rocks off Manhattan (zahrđali Copper Dog whisky, grenadina od virginijske borovnice i vermut od pinjola) koji je čista esencija Mahattana pojačana voćnom svježinom i kremastom strukturom. 

Arsenic Waltz, Dandelyan

Od Fabiole smo između ostalog saznali kako je čitavom timu toliko dobro na poslu da tamo dolaze i na svoje slobodne dane, a bez obzira na količinu posla i gužve to smo mogli iščitati i na njihovim licima. Sve u svemu, izvrsno okruženje za opuštanje uz sjajne koktele.

Čast za zatvaranje ove koktelske avanture pripala je Oriole baru koji je sakriven u podrumu veletržnice nedaleko od Dandelyana. Nismo se mogli odlučiti između njega i Nightjara, pa nam je Fabiola pomogla u izboru i poslala pozdrave za Gabrielea Manfredia koji je tamo glavni bartender. Prije nego smo stigli oduševiti Gabrielea ovim pozdravom (čini nam se da je to slojevita priča), mi smo se oduševili prostranim interijerom koji podsjeća na tropske barove u Panami, Klezmer jazzom koji je upravo svirao iz zvučnika (zakasnili smo koju minutu na jazz koncert), ogromnim barom koji čitavom dužinom u pozadini ima svima vidljiv prostor za pripremu, i dobrodošlicom koju smo dobili od voditeljice Ivane Popović, koju smo zahvaljujući međusobnom razgovoru na hrvatskom upravo upoznali.

Gabreiele Manfredi, Oriole

Ivana je porijeklom iz Srbije, generalna je menadžerica za Oriole od njegovog otvaranja prije 2 godine, a tu je došla iz Nightjara koji ima iste vlasnike. Nakon što smo prošli kroz nekolicinu tema iz industrije i svakodnevnog života, prepustila nas je barmenu. Gabriele je osebujan lik koji barata nevjerojatnim znanjem o egzotičnim sastojcima i koji jednom godišnje u potpunosti mijenja kartu od preko 40 koktela, od kojih svaki ima vlastitu čašu/posudu i način serviranja – dosta čaša koje smo vidjeli izgledaju kao da su napravljene upravo za njih. Oriole koktele nećemo pokušati prepričati jer osim što barataju bizarnim sastojcima, morate ih doživjeti u prvom licu da bi ih razumjeli 🙂

Dok ovo čitate, mi smo sa hrvatskim kolegama barmenima već u Berlinu gdje je počeo Berlin Bar Convent sa kojega ćemo se isto javiti…

 

 

Vedran Gulin je jedan od vodećih hrvatskih barmena, osnivač Bistroa 75 i koncepta Vino&Ino i utemeljitelj Cocktail Weeka Zagreb

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.